Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Chcem sa opytat, ked mi ide zo stlpa priamo domov 400V 3f +1PE +1N . Toto zapojim na 3 fazovy motor. Moze mi vyhodit istic, ked sa mi spoji napriklad prva faza z druhou? Ako ked sa mi stane, ze sa v zastrcke prepoja dve fazy navzajom. Zaujima ma ci istic moze vyhodit aj bez pripojenia zasuvky 400V na spotrebic aj s pripojenim na spotrebic. Tiez by som sa chcel spytat. Pri zapajani prudoveho chranica je potrebny uzemnovaci kabel nulovy a faza. Naco je tam treba ten uzemnovaci, zem cez ten chranic ani nejde ide mimo neho a chranic porovnava tecuci prud medzi fazov a nulakom? Su totiz siete TN-C, kde sa musi potom PEN rozdelit. ALe nechapem pointu. Preco sa nemoze klasicky zapojit chranic teda PEN a faza a tieto dva vodice pojdu napriklad na zasuvku, kde sa PEN spoji klasicky cez nulak a kolik vzajomne. Dakujem
nemotej se do něčeho, čemu vůbec ale vůbec nerozumíš, pokud je ti život milý. Zavolej někoho, kdo tomu rozumí. Ne nadarmo vznikl seriál pat a mat. ty bys ji mohl robit brartanca. Kamarádovi se jednou stalo že blbě zapojl 230 proti sobě ve vypínači a opravdu nechtěj zař´žít tu m.du!
nešlo mi o to jakkoli urazit, ale vážně odradit od neodborného zapojování.
Teoreticky by šel, dle mě, použít v síti TN-C jako ochrana při nezapojeném/ulomeném, či prostě jinak poškozeném PEN vodiči, což může být docela velký průser. To už by se proud nevracel přes PEN, ale "jinudy", tudíž by měl chránič přece vybavit.
Ku prvému: zo stlpa ti idú len 3 fázy a jeden nulák.Až z rozvádzača ti ide 5 drôtov.Ten piatý je zemnený u rozvádača a nulák je zemnený v transformátore.Že je na stĺpe 5 drôtov je tým,že jeden je vedený na verejné osvetlenie.
Ku druhému: spojením dvoch fáz spravite skrat,ktorý by sa dal posudiť ako zrážka elektrónov pretože jednotlivé fázy sú vo fázovom posune a v mieste spojenia to poriadne strelí a prepáli,a zamozrejme vyhodí istič,poprípadne poistky.
Pýtate sa načo je pri prúdovom chrániči ešte aj zemiaci vodič,čiže ochrana.Je tam z toho dôvodu,že prúdový chranič porovnáva prúd na fáze a nuláku a a pri prerazení na kostru sa časť prúdu zvedie cez zemiaci vodič a súčet s nulákom bude väčší ako vyšiel z fázy a vyhodí prudový chránič.
Spojenie nuláka a zemiaceho vodiča za prúdovým chráničom znamená vždy jeho vyhodenie pokiaľ je skutočne ochranný vodič uzemnený,z dôvodu vyššie uvedeného.
Ak chcete napríklad na 5 kolíkovú zásuvku s prúdovým chráničom napojiť 4 kolíkovú tak použijete 3 fázy a zemiaci vodíč na nulovací kolík.Ak tam napojíte nulák tak vám vyhodí prudový chránič pri spustení motora.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.