Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Občas vypadne hlavní jistič

Od: findol odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

bydlím v panelovém domě, mám ještě starou elektřinu, Al dráty, starší jističe.

Občas se mi stane když v jádře v koupelně rozsvítím žárovku nebo i když jsem kdysi zapnul pračku ze zásuvky v jádře, tak mi to vyhodilo až ten úplně hlavní jistič na chodbě, ostatní jističe co mám doma byli nahozené.

Nevíte, co mohlo být příčinou či jak ji odstranit?

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

vrátím se k odpovědi mytrixe

1. Hlavní jistič nemusí být vadný. Může to dělat i úplně nový, bezvadný jistič. Pokud celkový proud překročí jeho nastavení, musí vybavit. Teda zbytečně volat elektrikáře a platit...
2. Podružný jistič nemusí dříve vybavit... pokud není překročený jeho limit, nevybaví... Součet malých proudů, i když nepřekračujících hodnotu podružných jističů ale vybaví hlavní jistič...
3. Podle popisu tazatele se to neděje náhodně, ale při zapnutí nějakého odběru, třeba jen žárovky 60 W,( pochybuji, že v koupelně někdo má 100W a více). Zapnutí pračky je poměrně slušný proudový náraz (nárůst).

souhlasím s mytrixem v tom, že to nebude problém v instalaci.Také jističe jsou většinou staré. O tom bod 1.

mytrix*
hodnocení

1x

Vydný hlavní jistič. Zavolat elektrikáře a nechat vyměnit.

doplněno 04.04.16 23:20:

To nebude problém v elektroinstalaci. Závada se podle popisu děje náhodně a v případě nějakého problémů na okruhu dříve musí vybavit podřadný jistič. To se ale neděje.

V panelácích jsou na chodbách jističe staré mnohdy 30 let, takže na 99% bude problém zde.

No to právě nic nevylučuje..
Sice selektivita se dodržuje ale mnohdy to nezafunguje. Jistič před je zatížen a sebere to on.
Takto měl známý prošroubovaný kabel několik let a občas vypadl jistič jen tak. Přišel na to po 3 letech.
Ale to je stejně fuk protože tazatel si to sám udělat nemůže. K tomu bude třeba retrofit atd..

hodnocení

0x
Řekl bych že buď byl přetížen nebo opotřebovaný (vyhřátý) a nebo něaký problem v instalaci. Elektrikář na místě řekne víc.
Nedodal jsi konkretní informace.

rv*
hodnocení

0x

Asi vadný hlavní jistič. Oznámit distribuci a co s tím, protože je pod plombou. U mě prošlo, ať jim oznámím, až to bude vyměněné, že to přijdou zkontrolovat a zaplombovat. A to, že jsem to vyměnil sám, neřešili.

hodnocení

0x
Počítejte:
Hlavní jistič 25 A (v paneláku většinou jednofázové přípojky bytu)
Zásuvkový obvod 1 může brát třeba 2 KW (přímotop) t.j. něco nad 8A
Zásuvkový obvod 2 pračka hřeje vodu 3,5KW, tedy asi 14A, k tomu různé malé spotřebiče, nabíječky, televize, PC,chladnička, mrazák, světla... Součet proudů těsně pod hranicí 25A. Potom stačí zapnout něco malého a starý unavený hl. jistič toho má dost a vypadne...
Přitom podružné jističe nejsou přetížené, proto drží. Stát se to může i při bezvadné nové instalaci.

findol
hodnocení

Dobrý den,

rád bych si nechal od kamaráda vyměnit jistič, však potřebuji to opravdu nahlásit na ČEZ?

Může mi to vyměnit známý bez dokladu?

Děkuji

dusger*

Jističe a vůbec každý zásah do elektroinstalace smí dělat jen elektrikář. Přesto, dokáže to každý, kdo jen trochu ví, co dělá. Myslím jistič v bytě či v rozvaděči. Ale hlavní, tj ten u "hodin" je zaplombovaný a o povolení sundat plomby se žádá ČEZ nebo jiný distributor. A oni to nedovolí jen tak každému. Pokud mezi ně tvůj kamarád patří, bude vědět jak na to. Klidně ti práci pak může udělat i zadara.

findol
hodnocení

Díky za všechny rady.

Jeden známý by mi jej vyměnil, však jak je to s nahlášením u Čezu?

Je třeba nahlásit že si budu měnit hlavní jistič před elektroměrem a to povolí každému?

Poté prý je dokonce i potřeba nechat si udělat revizi? To mám shánět i revizáka?

Děkuji

dusger*

Než položíš další zbytečné otázky, napřed si přečti si odpovědi. - Ne, sundat plomby jen tak někomu distributor nepovolí. Pokud je ten tvůj známý zkušený elektrikář, bude si vědět rady. Nikdo jiný do toho nemá-NESMÍ co hrabat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]