Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bydlím v panelovém domě, mám ještě starou elektřinu, Al dráty, starší jističe.
Občas se mi stane když v jádře v koupelně rozsvítím žárovku nebo i když jsem kdysi zapnul pračku ze zásuvky v jádře, tak mi to vyhodilo až ten úplně hlavní jistič na chodbě, ostatní jističe co mám doma byli nahozené.
Nevíte, co mohlo být příčinou či jak ji odstranit?
Děkuji
vrátím se k odpovědi mytrixe
1. Hlavní jistič nemusí být vadný. Může to dělat i úplně nový, bezvadný jistič. Pokud celkový proud překročí jeho nastavení, musí vybavit. Teda zbytečně volat elektrikáře a platit...
2. Podružný jistič nemusí dříve vybavit... pokud není překročený jeho limit, nevybaví... Součet malých proudů, i když nepřekračujících hodnotu podružných jističů ale vybaví hlavní jistič...
3. Podle popisu tazatele se to neděje náhodně, ale při zapnutí nějakého odběru, třeba jen žárovky 60 W,( pochybuji, že v koupelně někdo má 100W a více). Zapnutí pračky je poměrně slušný proudový náraz (nárůst).
souhlasím s mytrixem v tom, že to nebude problém v instalaci.Také jističe jsou většinou staré. O tom bod 1.
Vydný hlavní jistič. Zavolat elektrikáře a nechat vyměnit.
To nebude problém v elektroinstalaci. Závada se podle popisu děje náhodně a v případě nějakého problémů na okruhu dříve musí vybavit podřadný jistič. To se ale neděje.
V panelácích jsou na chodbách jističe staré mnohdy 30 let, takže na 99% bude problém zde.
Dobrý den,
rád bych si nechal od kamaráda vyměnit jistič, však potřebuji to opravdu nahlásit na ČEZ?
Může mi to vyměnit známý bez dokladu?
Děkuji
Jističe a vůbec každý zásah do elektroinstalace smí dělat jen elektrikář. Přesto, dokáže to každý, kdo jen trochu ví, co dělá. Myslím jistič v bytě či v rozvaděči. Ale hlavní, tj ten u "hodin" je zaplombovaný a o povolení sundat plomby se žádá ČEZ nebo jiný distributor. A oni to nedovolí jen tak každému. Pokud mezi ně tvůj kamarád patří, bude vědět jak na to. Klidně ti práci pak může udělat i zadara.
Díky za všechny rady.
Jeden známý by mi jej vyměnil, však jak je to s nahlášením u Čezu?
Je třeba nahlásit že si budu měnit hlavní jistič před elektroměrem a to povolí každému?
Poté prý je dokonce i potřeba nechat si udělat revizi? To mám shánět i revizáka?
Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.