Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou vývěvu?

Od: toddy odpovědí: 6 změna:

Jakou vývěvu a vakuovou nádobu na modelařinu (formy) a kde sehnat nejlevněji/nejvýhodněji? Cílem je pochopitelně eliminovat přítomný vzduch s hmot určených pro tvorbu formy. Chtěl bych se zeptat, jak vysoký podtlak bude pro takový úkol ODHADEM dostatečný., 700mbar, 1500mbar...? Dále by mě zajímalo, jaký je dostatečný čerpací výkon v l/min a kolika pístová vývěva je dobrá jedno/dvoj?... Snad tu trefím na někoho veci znalého.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Z čeho budou formy? Zkoušel jste výkonný vysavač? On ten podtlak nebude tak kritický, aby vám to nebortilo tvar formy! Vše bude záležet na velikosti a doby zpracovatelnosti, pokud máte dost času a nevytvrzuje se za tepla tak dobrý průmyslový savec stačí.

toddy
hodnocení

Materiálem jsou resin, epoxy.. Vysavač jsem nezkoušel :D

Výborný poměr cena/výkon mají vývěvy SVL. Používají se v agro oboru - fekály (čti hovnocucy) a třeba dojení. Mám zkušenost s SVL 10, je to malá vývěva, ale kupodivu má tolik výkonu, že jsme ji použili už několikrát k výrobě podtlakového manipulátoru, který zvedá celé formáty lamina. Na laminování je to jako dělané.

agroseznam.cz/...

stroje.hyperinzerce.cz/...

BTW - vysavač je velmi nevhodný - za prvé má podstatně nižší dosažitelný podtlak za druhé je jeho životnost v podobném použití velmi krátká, protože motor vysavače je chlazen vysávaným vzduchem přes něj proudícím. Ovšem v případě vakuování je proudění minimální, zahřívání tudíž rychlé a jeho důsledky jasné... Navíc je to hlučný a spotřeba proudu je nemalá.

hodnocení

0x

Tenhle člověk o oboru něco ví: skolil-diorama.blogspot.c/...

hodnocení

0x

Přesně co uvádí pan Skolil na svém blogu jsem zažil s tím vysavačem. PVC vak se zpětným ventilem, forma z extrudovaného polystyrenu (benzínová, trochu patvarová nádržka na motokáru) a po chvíli nepozornosti se polystyren zbortil a vak se po implozi roztrhl vejpůl. Nic hrozného, ale čistění a zbytečné práce celkem dost.Já neříkám, že vysavač je bomba, ale udělá solidní práci a hlavně je většinou hned v dosahu ;)

jabraka*
hodnocení

0x

V chemických laboratořích se běžně používá vodní vývěva a pro vytvořené vakuum se používají skleněné nádoby se zabroušeným víkem - exikátory.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vyveva

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]