Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zhodnocení fotek

Od: glow* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, dnes jsem pořídil pár fotek z města a potřeboval bych poradit, co zlepšit nebo jestli jsou aspoň nějaké trošku obstojnější. Mně se teď když je vidím na monitoru moc nelíbí, fotil jsem asi s malým ISO, ale nevím, v tomhle jsem zatím docela laik. Nejsem fotograf, ale focení mě baví, a tak bych se mu chtěl, jako svému koníčku, věnovat. Mám starší kompakt už skoro 5 let (Olympus VG-120), ale plánuji si v nejbližší době koupit kompakt Sony Cyber Shot DSC-WX350 a trošku se ve focení posunout. Chtěl bych právě že foťák s čistě manuálním režimem, protože s automatem se fotit pořádně nedá.

Tady je album. Pár fotek z města, budu rád, kdybyste mi poradili co vylepšit. Díky.

glower.rajce.idnes.cz/...

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mot
hodnocení

2x
takovy vycvaky z prochazky. neni na nich vpodstate nic zajimaveho. ostre svetlo - velke kontrasty a pak jsou domy vepredu tmave a neni nic videt. stejne tak to protisvetlo.
jediny + je, ze tam nejsou skoro zadni lide:)
glow*
hodnocení

Jo, jen takový výcvaky, já se pokoušel právě o tu kompozici a tak. Se clonou nešlo nic pořádně dělat.

ladinpraha*
hodnocení

1x

Jsem amatér, když fotím, tak mi nejde o nějakou extra kvalitu, ale o to, aby na fotce bylo to, co chci skutečně vyfotit. Tvoje fotografie mi připomínají záběry z autokamery nebo prostě namíření objektivu kamsi do prostoru a děj se vůle páně. I s telefonem se dají udělat mnohem lepší fotografie.

glow*
hodnocení

Jojo, máte pravdu, bral jsem to trošku hopem, nicméně díky :)

fastcrash*
hodnocení

0x

jestli se chceš posunout tak nekupuj kompakt ale kup si zrcadlovku *hej*

glow*
hodnocení

Zrcadlovku? No, já myslím, že se dá pěkně fotit i s kvalitním kompaktem.

vsjdndvj
hodnocení

0x
Tuhle příšerně nezajimavou kompozici a nezajímavé záběry nezachrani sebelepší foťák. Je to jako když dítě dostane do ruky foťák a náhodně nacvaka nějaké fotky.
glow*
hodnocení

Díky za upřímnost. Já se právě snažil o tu kompozici, o správný úhel, nic jiného s tím foťákem pořádně nejde, ale nejspíš na to focení nemám.

jofa*

Nezoufejte. Nikdo učený z nebe nespadl. Sežente si publikaci Hradec Králové ve fotografii (doufám, že existuje) a studujte

kompozice a místa jak jsou fotografie komponovány. Co se týče techniky fotografování, tam potřebujete zkušeného fotografa, který vše vysvětlí a taky prostudovat knížky o fotografii. Jinak 6 je docela solidní, jen tam najít ještě lepší místo a vylepšit kompozici. Z tohoto místa existuje určitě mraky fotek. Zkoušet a nechat si poradit.

glow*
hodnocení

Děkuju. Podívám se. Já jsem právě kdysi slyšel, že vždycky by mělo být něco vepředu (větev, zábradlí), když fotím něco v dáli jako třeba nábřeží a řeku. Mělo by to nabudit lepší dojem.

jofa*

Tak vidíte, že máte částečně nakročeno správným směrem. Cesta ale je dlouhá. Opravdu studujte kompozici a samozřejmě techniku fotografování.

glow*
hodnocení

Dobře, jde se studovat. Tyto fotky jsou vesměs strašné, já vím, teď to vidím, ale časem to třeba bude lepší a asi vážně bude lepší jít do toho s zrcadlovkou, jak už tu bylo řečeno. Našel jsem Canon EOS 1200D, ten není ani o moc dražší, tak teď se jde studovat a za měsíc mám v plánu kupovat :) Díky.

hbckvnfbb
Mimochodem tím, co jste si vybral, lepší fotky neudelate, když tedy mluvíme čistě o kvalitě obrazu. Má hroznou světelnost, takže ty fotky budou stejně černé ve stínech a prepalene ve svetlech.
mot
svetelnost objektivu ale s dynamickym rozsahem nijak nesouvisi:)

hfjdbdbdj
No, popravdě focení nijak moc nerozumím - teda co se týče parametrů. Tak to asi bude, jak říkáte. Já žiju v tom, ze blbá světelnost dělá ty tmavý stíny. Ale jak říkám, parametrům rozumím hodně málo.

hodnocení

0x
Sežeň si knihy o focení. Šmok a podobní autoři. Jinak nezoufej,fotograf se učí celý život...
sebod*

Fotka by měla mít nějakou "duši". Prostě NĚCO. Něco čím zaujme. A to Tvoje fotky nemají. Jak napsal Ladin. krásné fotky nafotíš třeba i mobilem. Teď myslím krásné jejich obsahem. Někdy před cca půl rokem sem vkládali lidé zde z Poraďte svoje amaterské fotky. Některé z nich byly naprosto úžasné. Zkus pohledat tu diskuzi a mrknout na to. Ale možná Tě teď trošku zklamu. Jestli nemáš cit pro to, najít ten správný objekt pro fotografování, cit pro světlo a stín, pro barvy atd tak se to stěží můžeš někdy naučit. To je jako s někým, kdo nemá vůbec žádný hudební sluch. Ano, naučí se třeba na kytaru zabrnkat nějakou písničku, ale nebude to nikdy ono.

glow*
hodnocení

Je mi to jasné, cit je potřeba. Tady jsem našel na jednom svým účtu ještě pár výcvaků z léta, myslíte si, že jsou o něco lepší než tyhle, nebo mi tam ten cit prostě chybí? stepanp.rajce.idnes.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]