Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trafo z PC zdroje

Od: klempir odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, koupil jsem si nefunkční PC zdroj, se záměrem použít jeho obal na zabudování regulovatelného zdroje napětí. Koupil jsem si stavebnici onoho zdroje a potřebuji napájecí napětí 30V. Měl jsem v plánu použít trafo ze zdroje, ale z toho trafa vedou jen dva dráty. Tedy z toho, do kterého vede přívod ze sítě (jsou tam dvě). Co to kruci je? :-D Měl jsem za to, že trafo má dva dráty na vstupu (jedna cívka) a minimálně dva na výstupu (druhá cívka). Dá se to trafo použít? Díky za rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Trafo z PC zdroje se určitě použít nedá. Budete si muset pořídit trafo vhodné, hlavně dostatečně "výkonné". Netuším, jak silný zdroj z toho chcete mít, ale bude to chcít alespoň 100 VA trafo.

doplněno 26.03.16 17:18:

Na vstupu je maximálně nějaký filtr, ale transformátory v PC zdroji jsou vysokofrekvenční, tedy na transformaci síťového napětí o frekvenci 50 Hz naprosto nevhodná, navíc byste z takto malého trafa vyždímal při tak nízké frekvenci jen pár VA.

klempir
hodnocení

Jedná se o zdroj 0-30V/2A. Jen pro testovací účely. Nic ohromného.

30V a 2A je 60 VA. Takový tranformátor běžně váží skoro 1 kg a stojí kolem 400 Kč a v PC zdroji jej nenajdete. Ty pracují poněkud jinak.

Myslim že těch par va nevyždíme neboť se to trafo celý upeče hned nebo ti to okamžitě vyrazí jistič neboť je rozdíl 50 hz a 80 khz
Hlavně jádro nejsou plechy ale lisovaný ferit.
Ani to nezkoušej a kup si pořadný trafo ...
jabraka*

hadex.cz/...

Doporučuji tyto trafa

Vyplatí se dát tři stovky .Malé lehké.

JABRAKA

klempir
hodnocení

Tak už druhý den brouzdám po netu a nemůžu nikde najít trafo na 30V aby nestálo přes 1.000,-Kč na kdovíjaké výkony. Ani na Vámi doporučeném webu. Nevadí mi dát tři stovky, ale nemůžu najít trafo, které potřebuju :-D To je problém 30V trafíčko? Někdo nějaký tip na web, kde lze objednat trafo?

Zaregistruj se a pošli mi sz
novisls

Dvě možnosti: JK Eltra namotá cokoliv dle potřeby a není to jediná firma, která to dělá (jinou ale nemám odzkoušenou). Druhá možnost: gme.cz/... ...alespoň se ušetří dvě diody když to má dvě vinutí.

nikdo*
hodnocení

0x

NEDÁ. To trafo, do kterého vedou dva dráty není nejspíš trafo, ale odrušovací tlumivka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]