Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tepelná pojistka - pájení trafa

Od: zelda odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

právě mi z Ebay dorazil audio převodník Cambridge. Bohužel přiložený síťový adaptér nefunguje. Poté, co jsem se násilím dostal dovnitř, jsem zjistil, že je nějak uklepaný drátek primární (nazývá se tak?) cívky. Čistě hypoteticky by neměl být problém připájet ho zpět. Nicméně cívka není připájena na N vodič přímo, ale mezi ním a drátkem cívky je tepelná pojitka. Měla by to být tato (až na to, že má dole napsáno 10D, namísto 06F): amazon.com/...

Je na ní napsáno, že je do 130°C. Teplota pájení je ale mnohem vyšší a já se proto ptám - zničím ji, když ji pájecím perem opětovně spojím s drátkem cívky? Jak poznám, že pojistka není zničená - normálně propísknutím měřákem?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Stav pojistky se zjistí propísknutím a při pajení je dobré vzít pájenou nožičku do kleští, do nich se odvede teplo a k vlastní pojistce se teplo, které by jí mohlo zničit nedostane.

zelda
hodnocení

Dobrý nápad s těma kleštěma. Teď mi ještě tak došlo - cívky jsou navinuty z nějakého lakovaného vodiče - jak mám z toho ten lak sdrhnout, když jsou ty drátky tenký jak jeden vlásek z CYSY vodiče? Nebo to můžu nechat, jak to je a lak se odtaví při pájení?

Jen tak se pro jistotu zeptám - čtu to dobře, že zařízení je napájeno 12V střídavého napětí (viz foto z odkazu)? Měřákem na výstupu bych tedy měl naměřit něco okolo těch 12V střídavého, pokud se pájení podaří...

avforums.com/...

doplněno 16.03.16 18:35:

Ještě pro doplnění - ta tepelná pojistka byla přilepená izolačkou skoro přímo na povrch primární cívky. Musím ji vrátit, jak byla nebo je to jedno? Vzhledem k drátku tenkýmu jak vlásek se mi moc nechce za cokoli moc tahat, abych to srovnal do původní podoby...

doplněno 16.03.16 19:19:

Po spájení cívky a přívodního vodiče se trafo "rozeběhlo", ale leze z něho 13,5V střídavého. Je to takto v pořádku? Neměnil jsem počet závitů na cívce ani nic takového (ani bych se asi k tomu nedostal bez rozlepení jádra).

doplněno 16.03.16 19:29:

Mělo by se jednat o toto trafo:

docs-europe.electrocompon/...

U mého modelu píšou max output power 18V...

zelda
hodnocení

docs-europe.electrocompon/...

Model trafa: Mascot 9780, verze 1,5A

Output voltage: 12V

Max. output voltage: 18V

doplněno 16.03.16 19:39:

Koukám, že jsem si spletl power a voltage, VA a V.

Stává se to trochu nepřehledným, škoda že nejde příspěvek editovat. Otázky tedy zní - tepelná pojistka, musí být na cívce? Druhá zní, z trafa leze 13,5V, je to tak v pořádku? Neodpálím přístroj?

hodnocení

0x

Pojistka musí být kdekoliv v dotyku s vinutím, aby byla něco platná, kdyby se trafo přehřálo, smaltovaný drátek se jednoduše pocínuje na tabletě Acylpyrínu, nebo kousek plastu jménem Novodur (zčernalý, spálený od páječky funguje nejlépe). Pozor v obu případech se uvolňují velice dráždivé zplodiny.

zelda
hodnocení

Děkuji za pomoc. Ještě bych se chtěl zeptat - co si myslíte o tom napětí? Podle trafa má z toho lézt 12V 1500mA, jenže z toho leze mezi 13,5-13,9V. Jsem si jistý, že jsem nezasáhl do počtu závitů na cívce, maximálně se o pár mm změnila délka drátku (uklepaný kousek). Mám strach, aby se DAC neporoučel do věčných lovišť...

Podotýkám, že v adaptéru je jen transformátor a tepelná pojistka, žádná jiná elektronika.

doplněno 16.03.16 22:09:

Tohle by měla být deska toho mého zázraku - pokud to tedy něčemu pomůže. Je tam i nějaká pojistka, ale ta tam je asi jenom pro případ požáru...

diyaudio.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]