Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pájecí stanice Lidl - výměna pájecího pera

Od: zelda odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

mám doma pájecí stanici PLS 48W z Lidlu. (viz odkaz níže) Dostalo se mi též do ruky starší pájecí pero Solomon 80W. Z rozličných důvodů bych rád instaloval do stanice pero Solomon namísto originálního. Ani v jednom z per není na první pohled viditelná žádná elektronika. Otázka první, spíše kontrolní - je bezpečné vyměnit je takříkajíc kus za kus? Podle mě by v tom neměl být problém.

Otázka druhá - hlavní. Uvnitř stanice je nějaká regulační elektronika (viz odkaz níže) - dostanu se s ní na plný výkon pera Solomon nebo budu omezen na původních 48W?

Otázka třetí - je v tom ještě nějaký jiný zádrhel, který jsem přehlédl?

Odkaz na "vnitřnosti"páječky z Lidlu:

eevblog.com/...

Děkuji za odpovědi. (Řeči o tom, jaké mám doma šmejdské přístroje, si, prosím, odpusťme)

doplněno 01.03.16 17:05:

Link nějak nefunguje

tinyurl.com/...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fran56ris*
hodnocení

0x

Prostě to vyzkoušet.Na tom není co vymýšlet.Triák od el.sporáku v tom zabudovaný zcela jistě nebude.Za ty prachy.

zeli*
hodnocení

Součástky, které v tom jsou, jsou vyfoceny v odkazu z TinyURL. Říkal jsem si, že někdo ze zdejších kutilů odhadne, co to asi je a dá mi echo :) Ono to asi nějak fungovat bude - spíše mě zajímá, jestli se s tím dostanu na těch 80W, které má pero Solomon, či nikoli. (Toto nemám bohužel jak zkusit:)

nikdo*

No, záleží na tom, co je v té Solomonce za regulaci a jaké je napájení toho pera. V té druhé je dost primitivní regulace přímo z 230V.

zeli*
hodnocení

Jak píšu v prvním příspěvku - v rozdělaném peru Solomon není patrná žádná elektronika (pokud není přímo v tom železném hrotu). Z železné části koukají dva drátky, které jsou přiletované k 230V ze zásuvky a celý hrot je uzemněn zeleno-žlutým vodičem. Jinými slovy, na pohled se zdá, že se jedná o stejné zapojení, jako v pájecím peru z Lidlu.

Jestli jsem Váš příspěvek pochopil správně, tak ta stanice z Lidlu jenom reguluje napětí/proud, který přichází ze sítě? Znamená to, že když tam připojím pero Solomon, dostanu z něho plný výkon?

Jedná se o podobný model jako zde:

gme.cz/...

111®
hodnocení

0x

nic nedáš za to, když změříš odpor jednotlivých pájedel...na 48W by mohlo mít kolek 1000 Ohm na 80W pak asi poloviční (650)Ohm. 48W neořevědčíš aby dala víc, výkon je dán odporem pera , myslím, že ten regulační tyristor klidně 1A vydrží, když tak rozdělat kouknout co tam je najít katalogové údaje a budeš vědět co vudrží

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]