Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fotak nefoti co by mel

Od: makypoky odpovědí: 18 změna:

dobrý den,

v současné době mám Kodak EasyShare Z981 a je to hrůza hrůz. Mám ho asi dva roky a ze začátku jsem měla dojem, že reakce jsou ok, ale teĎ se s ním nedá nic vyfotit. Mám malé dítě a přišla jsem o stovky krásných fotek, protože prostě :

1, při režimu auto mi "nevyskočí" blesk, foťám prostě má dojem, že blesk není třeba. Může být tma, zamračeno, nic, je mu to jedno. Dříve pomohlo zamířit foťák na jednu fotku do tmy (třeba proti bundě z bezprostřední blízkosti) a on vyskočil, ale teď to trvá X fotek než mu to "dojde" že by asi potřeboval blesk. (ty fotky bez blesku jsou na vyhození :( )

2, jsem naprostý laik, ale půj popis je následující: mezi fotkami je šílená pauza, foťák je automat, takže vyfotí až když má zaostřeno, ale při každím druhém přidržení spouště kdy má zaostřit, nic neudělá, prostě ten čtvereček, který má zaostřit se vůbec neukáže a fotka je v háji.

Ještě doplním, že jsem ho kvůli tomu davala teď do servisu, přeinstalovali software a celkovou údržbu a řekli, že je úplně v pořádku, ale v reakcich ani ohledne blesku to vubec nepomohlo,... to ani náhodou.

Poradili by jste mi nějaký foťák na focení dětí který je bude stíhat a bude možné se na něj spolehnout? Kamarád má zrcadlovku a foti treba na(nevim jestli to pisu spravne) sekvencni snimani krasnou spoustu OKAMZITYCH OSTRYCH FOTEK. A ja bych proste od fotaku tohle potrebovala a to moc a moc. Jen tedy ty penize...na zrcadlovku urcite nemam, cenu potrebuji normani, tzn, do sesti tisic urcite.

predem moc dekuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

Mám Lumix DMC-LZ2 a jsem s ním absolutně spokojen (odkaz vede na Aukro, kde je za 599 Kč).

mowla*
hodnocení

0x

Obávám se, že popsaný problém není ve foťáku, ale v ruce, která jej drží a hlavně v hlavě, která by tu ruku za pomoci oka měla řídit... Bez urážky, prosím... :-D

Srovnávat možnosti kompaktu do šesti tisíc s možnostmi zrcadlovky je podobné, jako byste chtěla autem do dvouset tisíc (cena nového) jezdit zatáčky stejně, jako kámoš Loeb svým Citroenem... ..."tohle bych moc potřebovala cestou od křižovatky na chalupu"... *smich*

Za prvé - naučte se něco o focení - co je to expozice, jaký má vztah k ohniskové vzdálenosti, ISO, světelným podmínkám...

Za druhé - ujasněte si co chcete fotit (a na jakou vzdálenost, za jakých podmínek)...

Za třetí - koukněte po jednotlivých kategoriích foťáků, co která nabízí (a za kolik)...

Pak se zeptejte na radu...

;)

A - mimochodem, dobrý fotograf i mizerným foťákem nafotí hezké fotky - protože ví jak se má koukat a co na foťáku nastavit... Mizerný fotograf ani nejlepším foťákem dobré fotky nevyfotí, nebo jen čirou náhodou - protože jen matně tuší, že je potřeba stisknout nějaké tlačítko...

praivo*

Já nejsem nijak dobrý fotograf, ale s tím Lumixem se mi povedlo tohle a Kodaky taky nejsou úplně k zahození - CX7530.

doplněno 17.11.12 10:50:

Druhá fotka je zrnitá, protože jsem fotil pozdě v noci a už se mi nechtělo experimentovat s nastavením, foťák taky není nic moc.Zkusím to ještě "doladit"v GIMPu.
@bmbx: Zrovna ten můj teda pomalý není, ale hrozně žere baterky, max. 200 fotek na 2500 mAh.
S tvrzením ohledně namáčknutí spouště souhlasím, mnohdy je to klíčová součást fotky. Pokud přístroj nemá čas na zaostření, prostě zkusí co ho napadne a fotka mnohdy v pr...
@makypoky: Nauč se některé nastavení dělat ručně. Třeba ten blesk skoro nikdy nenechávám na automatiku, ale nastavuji ho ručně, především na "vždy"a "nikdy", občas na "červené oči". Klidně to zkoušej metodou pokus-omyl, když najdeš vhodný objekt a dost času, není co zkazit. Postupně se naučíš odhadnout, kdy blesk použít a kdy ne. Pak se soustřeď na vyvážení bílé a korekci expozice. Taktéž se nauč "scénické režimy"(sport, noc, krajina, makro...), taky mohou mít na fotku velký vliv.
@luke237: Dík, nevšiml jsem si toho.

doplněno 17.11.12 11:06:

Tak tohle fakt neudělám, protože doma nemám kočku :-D

luke237
Jen v rychlosti opravim ty odkazy, aby se na ne dalo kliknout: Lumix, Kodak CX7530.

hodnocení

0x

Bohužel Kodaky vždy patřily k pomalým nepohotovým foťákům. Jsou kompakty co vám nabídnou slušné sekvenční focení. Zrcadlovka je rychlejší, neboť má jiný princip ostření, který ji nezdržuje. I s kompaktem lze udělat momentku, je to obtížnější než se zrcadlovkou, ale lze se to naučit. Chce se to především naučit správně pracovat s "namačknutím" spouště.

doplněno 17.11.12 10:57:

praivo:

ale to nejsou momentky, takový obrázek se s jedním nebo druhým nepovede ani náhodou ;)

Fotak nefoti co by mel

a stejně jsou mázlé *hi*

doplněno 17.11.12 11:01:

Byla to strašná rychlovka...

doplněno 17.11.12 11:19:

Ta kočka taky není moje, ale byla hodně zábavná, chytala korkové špunty v letu a aportovala je, líp než pes *haha*

Fotak nefoti co by mel #2

luke237
hodnocení

0x
Fotky bez blesku uplne na vyhozeni jeste jednou. Mozna by jim slo zvysit jas v nejakem programu na upravu fotek. Zalezi na tom, jak moc je to tmave (resp. jaky je histogram rozlozeni barec po celem obrazku).
luke237
... uplne na vyhozeni jeste nejsou.

Můžou být. Pokud nemá fotoaparát dostatek světla, tak zaznamenává déle a fotka bývá bez stativu na 99 % rozmázlá. To už se jen tak nespraví.

daniell*
hodnocení

0x

dle mě není v tomto případě chyba v přístroji ale v uživately který přístroj užívá a to v tom smyslu že jej neumí správně používat každým fotákem se dají udělat užasné fotky ...

makypoky
hodnocení

takže abych taky reagovala:

- nejsem neschopný blbec, který umí jen mačkat čudlík a ani to ne. S jiným foťákem nemám problém a s tímto jen poslední měsíce

- blesk u tohoto Kodaku nejde "vždy zapnout", jen automatika, červené oči a vypnout

praivo*

"Fill flash" není dostupný v automatickém režimu. Vyber nějaký scénický režim a půjde to.

doplněno 17.11.12 14:57:

Je to v návodu.

praivo:

fill flash není určen pro focení za nedostatku světla, ale pouze pro vyjasnění stínů vzniklých většinou při protisvětle...

praivo*

A jak je tedy podle tebe označen režim pro focení za nedostatku světla?

doplněno 17.11.12 18:24:

Obrázek je z návodu ke Kodaku ES Z981...

Fotak nefoti co by mel #3

mowla*

To Makypoky: Milá paní, začnu od ´konce´:

- blesk u tohoto Kodaku nejde "vždy zapnout", jen automatika, červené oči a vypnout - použití blesku lze u tohoto foťáku vynutit vždy a v každém režimu - mimo jeden - plnou automatiku (kdy foťák rozhoduje o všem mimo okamžik zmáčknutí spouště a namíření objektivu) - kdo fotí v tomto režimu, zrcadlovku nejen nevyužije, ale je pro něj dokonce přítěží - mnohé - velmi kvalitní zrcadlovky, tento režim vůbec nemají...

- S jiným foťákem nemám problém a s tímto jen poslední měsíce - zřejmě se vám jiný foťák příliš často nedostane do ruky - a pokud ano, je majitelem nastaven. Nastavení toho vašeho nejspíše někdo v posledních měsících změnil - dost možná i vy - jen to nevíte.

Jen se zeptám - a odpovězte klidně jen sama sobě - v jakém režimu (nejčastěji) fotíte a proč? Pokud je odpověď "nevím", "co to je?", "kde to je?"nebo "k čemu to je?", potřebujete foťák mnohem méně kvalitní, než máte - foťák, kde nemůžete nastavit nic...

Doporučuji např. tento: fotoskoda.cz/... - vyrábí se i v několika jiných barvách a jeho používání je uvozeno větou, cituji: "Stačí jen zakomponovat snímek a stisknout spoušť, o všechno ostatní se postará fotoaparát sám."

- nejsem neschopný blbec, který umí jen mačkat čudlík a ani to ne - nehodlám komentovat...

hodnocení

0x

Co máte proti automatickému zapínání blesku? Pokud je hodně světla tak je vypnutý a pokud je málo světla tak se aktivuje, pokud to foťák nedělá, viděl bych to na jeho závadu. Osobně u kompaktu nejčastěji zapínám blesk na auto, málokdy jej mám "nucený" kdy blýská pořád, ostatně pokud sleduju nějaké "kompaktisty" kdy jim foťák blýská i za slunečného dne, nebo při focení objektu desítky metrů vzdáleného tak se mohu potrhat smíchy.

doplněno 17.11.12 19:04:

Praivo:

když si pořádně přečteš co je u toho napsáno, tak zjistíš, že mám pravdu, protože doporučují pokud je málo světla použít stativ. Jak je vidět tak v návodu "nucený blesk" vůbec není - foťák jej neumí. "Nucený" blesk funguje tak, že i závěrka se nastaví na nejkratší možný čas bezohledu na okolní světlo, "fill flash" nebo tak "slow flash" funguje tak, že fotoaparát nastaví závěrku dle okolního světla jakoby chtěl fotit bez blesku a blesk bleskne minimálním výbojem, jen na vyjasnění (vyplnění) stínů - proto "fill". Co jsem měl kdy nějaké foťáky (kompakty, EVF, zrcadlovky), tak mají (nejsou přístupné ve všech režimech) flash, flash auto, slow flash, flash off.

S tím, že nucený a auto funguje co se týká záblesku totožně a slow je jinými slovy fill. Zapomel jsem na "red eye", ale ten je jen u kompaktů, zrcadlovky na to netrpí, protože mají blesk dále od objektivu a světlo odražené od sítnice oka se nevrací do objektivu.

praivo*

Já jsem ten příspěvek pochopil tak, že "fill flash" je nevhodný při slabém světle. Já jsem zatím "slow flash" nikde neviděl (zkoušel jsem asi 6 přístrojů), pořád ten stejný symbol blesku, u Kodaku vysvětlený jako "fill". Jakou značku teda má ten "pomalý"?

doplněno 17.11.12 22:03:

Mohl bys sem teda dát nějakou fotku? Docela by mě to zajímalo.

Jenže je symbol a symbol, ten symbol co je u Kodaku jako "fill" , tak u mne je "nucený". Jestli budu mít čas tak se zítra podívám do pár manuálů. Prostě pokud se používá blesk na prosvětlení stínů, tak jsou expoziční hodnoty foťáku jinak, než když se používá blesk "nucený" nebo "auto". Fill já mám značený jako SL a symbol blesku. Můžu sem dát foto jak to pak vypadá na fotce, je mezi tím znatelný rozdíl.

doplněno 17.11.12 21:53:

Někteří výrobci to prostě zjednodušují, protože pokud použiji "natvrdo" zapnutý blesk i když není potřeba, tak samozřejmě zafunguje jako "fill".

doplněno 17.11.12 21:55:

Zapoměl jsem ještě dodat, že za horších světelných podmínek už se pak projeví jestli opravdu funguje jako "fill" nebo jako "narmální" blesk.

doplněno 17.11.12 22:11:

Foto dodám zítra...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]