Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starý kondenzátor TESLA

Od: mikihans® odpovědí: 4 změna:

Ahoj, dotaz zní: může se u starého elekrolytického kondenzátoru ( TESLA TF 202, 8&m/...) stát, že v průběhu stáří zvýší svoji kapacitu? Pochopil bych, že kapacitu ztratil, ale při měření (sice jen multimetrem, ale druhý, stejný kondenzátor, stejného stáří vykazuje hodnoty +- v pořádku) jsem naměřil místo 8,2 μF celých 28 μF. Tím se mi v reproduktoru rozhasila pásmová propust a do výškového reproduktoru jdou nižší kmitočty, než by měly, a ten začal chrastit (Tesla ARV 3604). Kondenzátor samozřejmě vyměním za jiný, jen mě spíš zajímalo, jak je možné, že se kapacita několikanásobně zvedne :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

To asi ne. Nevím, jak ten měřák měří, ale spíš bych tipnul velký svod toho C, nebo něco podobného.

hodnocení

Tak jsem na netu našel článek o repasích reprobeden a tohle k tomuto typu kondenzátoru bylo napsáno:

"Zvyšuje se značně jejich vnitřní odpor, svodový proud, rozkladnými chemickými procesy se zvyšuje kapacita někdy i k hodnotám +150% a prudce klesá hranice maximálního pracovního napětí."

Zároveň i to, že tyto kodenzátory TESLA patřily údajně k nejlepším tehdy vyráběným v evropě. Teď mě tedy spíše zajímá, jakou zvolit vhodnou náhradu. Někde čtu, že jsou vhodné bipolární elektrolytické, někde zase že svitkové...

doplněno 23.02.16 17:40:

a taky se dívám, že je docela problém někde najít všeobecně kondenzátor 8,2 uF

jabraka*
hodnocení

2x

Je vcelku logické,že elektrolytický kondenzátor vyschnutím zvětšuje hodnotu kapacity.Zvýší se také vnitřní odpor a další charakteristiky.I když ale pustím do výškového reproduktoru nižší kmitočty,než je jeho rezonanční kmitočet,není to důvod,aby chrastil-.Tam jde o přebuzení.Ve vyhýbkách reproduktorů se běžně elektrolyty nepoužívají,spíše svitkové do 68 mF.Elektrolyty jsou na výstupech zesilovačů.

JABRAKA

hodnocení

Jedná se o bipolární, TESLA je očividně s oblibou používala. Už mám objednán svitkový MKP kondenzátor, rovnou vyměním oba dva v obou bednách. Reproduktor mám úplně nový (teda starý, ale v originálním neotevřeném obalu), takže vyměním rovnou i ten.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]