Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dotaz zní: může se u starého elekrolytického kondenzátoru ( TESLA TF 202, 8&m/...) stát, že v průběhu stáří zvýší svoji kapacitu? Pochopil bych, že kapacitu ztratil, ale při měření (sice jen multimetrem, ale druhý, stejný kondenzátor, stejného stáří vykazuje hodnoty +- v pořádku) jsem naměřil místo 8,2 μF celých 28 μF. Tím se mi v reproduktoru rozhasila pásmová propust a do výškového reproduktoru jdou nižší kmitočty, než by měly, a ten začal chrastit (Tesla ARV 3604). Kondenzátor samozřejmě vyměním za jiný, jen mě spíš zajímalo, jak je možné, že se kapacita několikanásobně zvedne
To asi ne. Nevím, jak ten měřák měří, ale spíš bych tipnul velký svod toho C, nebo něco podobného.
Tak jsem na netu našel článek o repasích reprobeden a tohle k tomuto typu kondenzátoru bylo napsáno:
"Zvyšuje se značně jejich vnitřní odpor, svodový proud, rozkladnými chemickými procesy se zvyšuje kapacita někdy i k hodnotám +150% a prudce klesá hranice maximálního pracovního napětí."
Zároveň i to, že tyto kodenzátory TESLA patřily údajně k nejlepším tehdy vyráběným v evropě. Teď mě tedy spíše zajímá, jakou zvolit vhodnou náhradu. Někde čtu, že jsou vhodné bipolární elektrolytické, někde zase že svitkové...
a taky se dívám, že je docela problém někde najít všeobecně kondenzátor 8,2 uF
Je vcelku logické,že elektrolytický kondenzátor vyschnutím zvětšuje hodnotu kapacity.Zvýší se také vnitřní odpor a další charakteristiky.I když ale pustím do výškového reproduktoru nižší kmitočty,než je jeho rezonanční kmitočet,není to důvod,aby chrastil-.Tam jde o přebuzení.Ve vyhýbkách reproduktorů se běžně elektrolyty nepoužívají,spíše svitkové do 68 mF.Elektrolyty jsou na výstupech zesilovačů.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.