Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna za LED žárovky - NESVÍTÍ

Od: killabees* odpovědí: 9 změna:

Zdravím Vás, vyměnil jsem ve svém digestoři žárovky G4/20W za LED 3,2W ale svítí hrozně slabě, když použiju LED 2W tak se nerožne vůbec. V digestoři jsou dvě žárovky, když jednu nechám halogenovou a druhou LED, tak svítí obě na plno. Dokonce když dám obě LED, a k jedné z ních připojím a přidržím u kontaktů halogenovou žárovku, tak svítí všechny. Nejde mi o ušetření energie ale o barvu světla, v kuchyni máem všechny žárovky v barvě denního světla, nechci žárovky v digestoři svítily žlutě. Díky za pomoc.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Asi tam je nějaké trafo a to potřebuje určitý odběr. Ty LEDky mají odběr strašně malý, a proto to dělá problémy. Tohle jsem měl u lustru, kde bylo 6 halogenek a já je vyměnil za ledky a blikalo to. Když jsem dal 3 LEDky a tři halogenky, bylo po problému. Odběr byl v tu chvíli dostatečný.

Jinak u digestoře jsem také dával LEDku a bez problému, ovšem já tam měl pouze jednu žárovku.

killabees*
hodnocení

Teoreticky by stačilo tu halogenovou žárovku připájet na kotakty a strčit ju do vnitř do digestoře aby nesvítila ven. Ale až by odešla, tak by se mi nechtělo rozdělávat digestoř a přepajet žárovku. Nepomohl by napájet nějaký odpor přímo na jednu z LED žárovek?

hodnocení

0x
Nejlepším řešením asi bude vyměnit v digestoři stávající zdroj pro halogeny za zdroj 12 V určený pro led. Dnes už to není drahé. Ten stávající zřejmě potřebuje předzátěž. Muselo by se experimentovat s tím, jak velkou.
doplněno 23.02.16 14:21: Trafo, nebo měnič?
doplněno 23.02.16 15:14: Kupovat "obyčejné" trafo není k led moc vhodné. Když už, tak výkonově přesně k použitým led. Pokud byste koupil klasické 12V trafo např. 40 W, tak bude při malém odběru led dávat vyšší napětí a led vám mohou odcházet.
killabees*
Zapoměl jsem dodat ze je tam trafo 12V.
killabees*
Už je to vyreseno. Mluvil jsem s jednim elektrikarem. Je tam elektronicke trafo, ktere potrebuje minimalni odber 20W. Takze bud tam dat jednu halogenku, nebo vymenit za obycejne trafo.
doplněno 23.02.16 16:22: Přesně tak mi to říkal ten elektrikar. Trafo nastaveny na výkon těch Ledek.

Tak obyčejné trafo asi ne, pulsní zdroj bude lepší.

frda
hodnocení

0x

Tak to jsou amatéři...

Nechte to udělat elektrikáři...LED žárovky potřebují speciální LED zroj !

Nedrbte se do něčeho, co nechápete!

honzaa*
hodnocení

0x

Jakožto elektrikář amatér jsem ledacos pochopil a opravil. I když některé nové výrobky jsou zcela mimo zdravý rozum.

U osvětlení prac. desek nebo zrcadel s halogenkami, kde je elektronický transformátor musíte dát při výměně halogenky s celkovým odběrem jaký je uveden na transformátoru. Pokud je na transformátoru ovedeno, že výstup je 12V, 35-105W musíte tam dát např 2x20W bobule 12V halogenky. Poku tam dáte 20W a 10W blikne to a šmytec. Prostě tenhle aušusovej krám vyžaduje minimální odběr uvedený na štítku. V obyčejném elektru o tom prodavači nic neví, mněkteří elektrikáři ano, někteří ne. Dle mého názoru by se takové hloupé výrobky neměly prodávat. Prodávaným výrobkům by měl rozumět logicky uvažující laik. Zároveň však jsem potěšen, že jsem nad tím elektrošmejdem vyzrál.

Je naprosto standartní, že elktronické zdroje uvádějí hodnoty, při nichž jsou funkční. Nějak mi uniká, proč by to měl být aušusovej krám a hloupý výrobek, spíš bych řekl, že hloupost bude někde jinde. Logicky uvažujícímu laikovi, při pohledu na štítek, by mělo být jasné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]