Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Dorazilo mi elektronické zařízení do auta a byla v tom i pojistka. Pojistku jsem raději vyndal a dal tam zakoupenou v mototechně. Asi bych se bál ji tam dát, když je z neověřeného zdroje a jedná se o bezpečnostní prvek.
Je nějaká možnost, jak "vyzkoušet" čínskou pojistku aniž bych ji zlikvidoval? Už se mi takhle nahromidalo X desítek čínských pojistek, co jsem neměl odvahu nechat v elektroinstalaci.
Běžným multimetrem to rozhodně nezměříte.
Nikdy mě nenapadlo zjišťovat výrobce pojistky, ale jestli jí nevěříte, tak jí vyměňte a původní zahoďte. Nestojí to zas tak moc, aby Vás to zruinovalo a budete mít aspoň klidné spaní.
Mimochodem - kde berete jistotu, že ta pojistka koupená v mototechně není taky čínská ?
Pořádně to nezjistíte, teoreticky by to šlo přesným změřením odporu pojistky, ale to je na velkou citlivost. Vzhledem k tomu že princip pojistky je právě v tom že se při zkratu přetaví, tak je těžké daný efekt vyzkoušet bez destrukce vodivého pásku/drátku uvnitř
Právě to je problém, že pojistka je tavná, takže vlastně při správném testu je již nepoužitelná a bůh ví, co mi tam pošlou příště. Jedna může být dobrá a deset dalších budou špatné.
Jak je to s tím měřením? Asi nebudu pátrat, že pojistka na 30A je ve skutečnosti 28 nebo 32A. Spíš mi jde o to, aby pojistka na 10A nebyla na 30A a podobně. Doma mám multimetr ještě ze střední školy (ta cenově nižší kategorie kolem 500 Kč). Bude mi na to stačit?
Zjistíte to velmi nejistě ... napřed musíte zjistit jaký odpor přesně má mít ta pojistka ... z jakého materiálu, jaké tlouštky a délky je přesně ten odporový drátek, ty kontakty mají taky nějaký svůj odpor ...
Upřímně v elektrice dělám již opravdu dlouhou dobu, nikdy jsem ale odpor pojistky neměřil Ani jsem nad tím nikdy neuvažoval.
No princip pojistky je velmi primitivní, je nejslabší částí obvodu, drátek se při určitém velikosti proudu (A) zahřeje díky narustu odporu natolik že se přepálí a tím přeruší obvod.
Takže pojistku lze vyzkoušet tak, že pokud je například 2A pustíte do ní více, pokud se nepřepálí, stojí za prd, pokud se přepálí tak sice byla dobrá ale teď už také stojí za prd
Lze zjistit jaký by měl být odpor, odporového drátku uvnitř pojistky, ten odpor změřit a porovnat s vypočitanou hodnoutou, ovšem .. to jsou tak malé hodnoty, zvláště v případě elektroniky, že silně pochybuji o úspěšnosti takového měření
Pojistka není jenom váleček, jsou na ní i nějaká označení, například F4/250V takže si tu vaši dobře prohlédněte pod lupou a pořádně přečtěte.
Některé jsou rychlé F, některé pomalé T, velmi pomalé TT a také i FF velmi rychlé. Mají různou vnitřní konstrukci, ale vás zajímá především rozměr, hodnota pojistky v A nebo mA (například 2A, nebo 3.15 A nebo 500 mA, apod.) a další údaje. Viz například i.stack.imgur.com/...
Bohužel se jedná o pojistku nožovou standardní velikosti. Navrchu na plastu je 30A a na jedné nožičce je 32V.
Navíc i kdyby se jednalo o skleněnou, válečkovou pojistku, tak bych nevěřil vyraženým údajům. Je to z Číny a ťong mohl být při výrobě velmi kreativní. To je také důvod, proč to chci přeměřit. Nevěřím údajům vyraženým na pojistce.
Ach tááák, standardní zelená 30A automobilová pojistka viz např mercateo.cz/... nebo svetsoucastek.cz/...
Tam je jasný jak rozměr, konstrukční provedení, vývody, tak proudová hodnota, tak i napětí. Prostě si nějakou vyberete a měla by být funkční. Asi by jistila i ta původní, ale určitě bude jistit jakákoliv jiná, nebo pokud chcete jistotu, můžete věřit tomu, co prodávají v mototechně a podobných odborných obchodech.
Takže nožové pojistky jdou bez problémů změřit? Nechci se spoléhat na vyražené znaky na pojistce.
Jedině destruktivně: když jich máte víc, tak zkoušet zvyšovat proud pojistkou do nějaké zátěže, ačkoliv asi nemáte regulovaný zdroj tak velkého proudu (asi do 50 A), měřit tento proud (ale asi nemáte tak velký a přesný ampérmetr do 50 A) a zjistit, při jakém proudu se přepálí. Také můžete zjistit, jak se chová celá pojistka, jestli přehoří jen drátek, nebo se bude škvařit i plastový obal, atd. Takže vidíte, že to je asi hloupost, asi jako zkoušet lano, jestli se opravdu přetrhne až při zatížení 300 kilo. Jedině kdyby se dělaly nějaké typové zkoušky spolehlivosti.
Panebože, 99% elektroniky je z Číny i ten počítač na kterém tazatel napsal ten dotaz je vyroben v Číně.
Ani ve snu by mě nenapadlo, že tavná pojistka z Číny jistí hůř než jiná, nehledě na to, že ta jiná je vyrobená z velkou pravděpodobností v Číně
Tady někdo trpí trochu stihomamem.
Je mi jasné, že všechno je vyrobné v Číně, jenže není Čína jako Čína. Problém u ťongů je, že dokáží vyrobit dobře a že dokáží vyrobit levně. Když kupuji komplet, tak jakou tam asi dal výrobce pojistku? Samozřejmě tu nejlevnější co sehnal.
Suma sumárum mám doma kolem 50ti pojistek z různých elektronických udělátek, co jsem naobjednával na eBayi. Bohužel vyzkoušet jednu a spoléhat se na to, že ostatní jsou v pořádku je blbost, protože nejsou všechny pojistky od stejného výrobce ani dodavatele elektroniky.
Když to přeženu, tak extrémní příklady jsou:
Když mi vyhoří auto, že jsem koupil zmetka pojistku v české mototechně (a šťastnou náhodou dostanu i paragon), tak si nechám vypracovat znalecký posudek a mám nějakou šanci na získání nějakých peněz.
Když mi vyhoří auto, že jsem koupil zmetka z Číny, tak si můžu akorát tak utřít frňák.
Jo, kdyby se jednalo o 50mA nebo 500mA pojistku, tak tam bych měl asi pochybnosti, ale u nožové autopojistky by museli použít nejspíš dražší materiál (stříbro) aby ta pojistka vypadající na pohled stejně vydržela mnohem víc a musela způsobit požár.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.