Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak a zda zesílit TV signál

Od: ywis odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, mám dotaz. Máme v domě s 13-ti byty na střeše (možná na půdě) společnou anténu. Po připojení malého televizoru s LCD obrazovkou k této anténě naladím snad jen jednu tv stanici (televizor stojí 50 cm od zásuvky s anténou). Druhý, televizor (ne LCD) neměl s příjmem programů z této společné antény problém (nyní je připojen ke kabelové TV a také bez problémů) . Usuzuji z toho, že televizor s LCD obrazovkou nemá svuj vestavěný zesilovač. Řešili jsme to pokojovou anténou se zesilovačem, to bylo s příjmem programů bez problémů. Nyní pokojová anténa dosloužila, proto bych chtěl pořídit nový zesilovač s využitím společné antény. Jelikož se v tom nevyznám, nevím, co by bylo nejlepší koupit a za rozumnou cenu. Byl by vhodný např. - Zesilovač TV signálu domovní 25 dB, 2 výstupy KÖNIG KN-AMP25, který se, předpokládám, připojí do anténové zásuvky a do něj se pak zasune kabel z televize nebo je vhodnější nějaký jiný typ? A nebo může být problém v úplně něčem jiném? Děkuji za odpověď.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Spíš si nechte udělat pořádně zásuvku, konektory, stínění. Nechte si změřit sílu signálu a odstup signálu od šumu. Anéna na střeše má zpravidla signál dost silný, problém je šum vznikající na konektorech, poškozených stíněních a tak. Zesilovačem zesílíte signál ale i šum, takže si moc nepomůžete.

ywis
hodnocení

I toto je určitě řešení. Ale televizor (ne LCD), který byl k této společné anténě ještě před 4 měsíci připojen (nyní UPC) na ni bez problémů hraje. A to se táhl kabel antény od zásuvky přes dva pokoje (přes 10 m). LCD televizor stojí od zásuvky půl metru a píše - Žádný signál. Přitom na prutovou pokojovou anténu za 99,-Kč napájenou nabíječkou na mobily, hrál bez problémů a všechny programy, co lze chytit vzduchem. Ještě mě napadlo zkust ho připojit k UPC, co na to řekne... :)

stonek*

Však jsem psal, že UPC je dobrá volba.

Spíš se podívejte, jestli nemáte na tom televizoru přepnuto na analogové ladění (ATV). Tam už dnes žádné vysílání není, musíte mít DTV.

hk
hodnocení

0x

Malý TV s LCD - umí vůbec přijímat digitální vysílání?

ywis
hodnocení

Přijímat digitální vysílání televizor umí, když fungoval jen na pokojovou anténu se zesilovačem. Jinak by byl potřeba set-top-box, ne? Tedy, alespoň předpokládám. Pokojová anténa byla jen jeden rovný drát se zesilovačem. Zesilivač musel být napájen z trafa (nabíječky na mobil) jinak televize nehrála (píše - žádný signál).

stonek*
hodnocení

0x

Předpokládám že jde o dvb-t. Může být problém úplně v něčem jiném. Zesilovač se řadí co nejblíž k anténě, protože na konci vedení je-li signál slabý, ztrácí se v šumu a zsílí se vše - šum a všechen bordel, který se nachytá na koaxiálu pocestě. Pro úspěšné zpracování signálu je důležitý výkonový odstup toho užitečného signáu od bordelu. V praxi tesilovač na konci bude znamenat to, že televize nyní zobrazuje například síla signálu 50%, kvalita 40%, dáte-li zesilovač na konec vedení bude síla signálu 100%, kvalita signálu 40% (stále se většina informace ztrácí). Mimoto domovní rozvod je maturita z vlnařiny, je to rozsáhlý systém složitý na výpočet a nastavení, signál musí mít dostatečnou výkonovou úroveň už na začátku, bez toho to nejde a dodatečné zásahy jsou nežádoucí. Prvně bych zkuknul všechny spoje, jestli neni problém tam - metalický zkrat fousem ze stínění, špatně provedené stínění atp. Potom máte-li zavedeno UPC doporučuju zkusit napojit kabel do něj, free dvbt programy tam jsou v základu ke každé službě.

ywis
hodnocení

Máte pravdu, to jsem nezkoušel - připojit televizor k UPC. Je to u rodičů, tak tam dnes skočím. Ale, jak jsem psal, televizor hrál bez problémů na obyčejnou prutovou pokojovou anténu, tehdy za 99,-Kč. Musela být ale napájena z trafa (nabíječky na mobil). Předpokládám, že se napájel u té antény zesilovač. Nebo je to u pokojových antén něco jiného než zesilovač? Pokud byla anténa bez proudu, na obrazovce se objevil nápis u jednotlivých programů - Žádný signál. A ten druhý televizor - ne s LCD obrazovkou, hrál na tuto společnou anténu bez problémů. Teď je připojen 4 měsíce na UPC a také bez problémů. A analogový signál z té společné antény jít nemůže, ne? Analogově se už nevysíla - předpokládám...

uzonitep5
hodnocení

0x

A jak víš, že je signál slabý? Co když je problém úplně někde jinde. (a často i bývá) Možností je plno. Třeba dnes jsem řešil problém, kdy si tuner jedné TV nedokázal poradit se silným LTE signálem okolo 95dBuV. Ostatní TV kanály měli okolo 65dBuV . Problém vyřešil LTE filtr.

Zavolej si odborníka. Já si účtuji za změření signálu v zásuvce s cestou po městě 200-300kč. A hned budeš vědět, na čem jsi.

doplněno 20.02.16 22:39:

pletiplot®

Pouhé změření síly a odstupu signál šum nestačí.

Stejně důležité jsou také MER,CBER,VBER, pre-echo.

ywis
hodnocení

Aha, takže, jestli jsem to dobře pochopil, tak jedna televize na společnou anténu hrát může, ale druhá na tu stejnou anténu již hrát nemusí a anténa se musí dodatečně přizpůsobit tomu televizoru. Jenže pak by na ní již nehrál zase ten první televizor, který je teď připojen k UPC a před tím hrál i po připojení na společnou anténu. Pokud by se tedy v budoucnu UPC zrušilo a přešlo se zpět na společnou anténu. Je to tak? Pak by bylo zřejmě asi nejlepší, řešit příjem na tom druhém televizoru znovu pokojovou anténou... Ale napadlo mě ještě, že vyzkouším, jestli ten televizor s LCD obrazovkou, bude vůbec hrát po připojení na UPC. Je to ale u rodičů, tak tam musím dnes skočit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]