Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak rozsvěcet segmentový display

Od: brodis odpovědí: 23 změna:

Zdravím všechny,

potřebuji poradit, jak rozsvěcet a ovládat segmentový display na výsledkové tabuli, ale bez nutnosti počítače, pouze na nějaká tlačítka + - . Display bych chtěl udělat z LED pásek, protože to potřebuji mít 30 cm vysoká čísla a chci to nalepit na Miralon kvůli váze a hlavně převozitelnosti v autě.

Poradíte, případně pomůžete se zapojením?

Dík

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Úplně nejsnadněji to rozsvítíte pomocí diodové matice. Tedy pod každou číslici 10 polohový přepínač a pár diod. Sice to nemá komfort plus/mínus, ale při vašich zřejmě malých zkušenostech to má výhodu snadného oživení.
doplněno 19.02.16 10:50: To pepikoid: Když se zamyslíte nad tím, že tazatel nebyl ani schopen najít toto zapojení na netu ( a že jich tam je), ale vcelku nesmyslně se ptá na všeobecném fóru, pak se domnívám, že toto řešení je právě tak odpovídající jeho schopnostem. Tím, že s budete vysmívat mému prvnímu návrhu, který slouží také k oťukání tazatele a dotlačení ho k tomu, že upřesní požadavky a své možnosti, tak tím mu jistě nepomůžete.
doplněno 19.02.16 11:00: Jistě, to je to nejprimitivnější možné řešení. Výhodou je, že z principu si "pamatuje" čísla i po výpadku napájení.
pepikoid

To bych teda radši nepsal nic než tohle. :D

pepikoid

Myslíte něco takového? Buhužel nemám čas to teď krelit CADU, tak alespoň v malování...

Jak rozsvěcet segmentový display
brodis
hodnocení

To je asi ono, ale z tohoto oboru mám jen povšechné znalosti. Ideální by bylo, kdyby to umělo ovládat nějaké dálkové ovládání, případně děti kolem 7-8 let. Proto bych raději volil ovládání +-.

Na to už potřebujete alespoň jednoduchý počítač, resp. statový automat. Před 10 lety bych vám ho i navrhl, dneska už asi ne :)

brodis
hodnocení

To zapojení jsem našel, ale moudrý z něho nejsem vůbec. Tohle je už mimo můj platový strop :). Takhle moc elektronice nerozumím, jen chci neco udělat pro tým a tohle jim chybí, aby mohli hrát extraligu. Zapojení chápu, princip také, ale jaké součástky a jak je zapojit, udělat tištěný spoj a podobné věci, to nedokážu. Myslel jsem, jestli to třeba není již hotové ke koupi.

pepikoid

Obávám se že vzhledem k vašim schopnostem budete skutečně nucen koupit hotový výrobek třeba od firmy nisasport. Zavolejte tam a zeptejte se jich. nisasport.cz/...

brodis
hodnocení

Koukal jsem, ale tam to mají za strašné peníze. Napadlo mne teďka, jestli by se to dalo pozapojovat na sadu desíti nějakých malých kolébkových vypínačů. Jedná se o tři dvoumístná čísla a čtyři body coby outy.

Zkuste se podívat po čínský eshopech, jestli tam něco budou mít, případně v GM electric.

Koupit to lze hotové i to vyrábějí menší firmy zakázkově, ale cena je vysoká, zpravidla desítky tisíc Kč. srovnanicen.cz/...

Pokud nemáte ani peníze, ani schopnosti, pak je rada drahá. Kdyby se vám chtělo kutit, pak to řešení s diodami je poměrně snadné a v zásadě se obejde i bez plošného spoje, pokud se diody nabastlí přímo na přepínač. Ale žádná hitparáda to pochopitelně není. Specifikujte alespoň požadovanou velikost číslic a kde to bude umístěno. Ono kdyby to bylo na slunci, tak ten LED pásek asi moc vidět nebude.

To pepikoid: Vidíte, můj odhad byl správný. ;)

doplněno 19.02.16 11:59:

Rozumím. Pro výšku 30 cm jednu číslici připadá cca 110 cm pásku. Odhadnu spotřebu pásku 10W/m, tedy při 12V proud kolem 1 A. V tomto zapojení teče celý proud číslice jediným kontaktem. 1A není moc, bohužel ale v Česku je asi bude problém sehnat, dříve byly běžné. Koukl bych na ebay, nebo koupil ruskou odporovou dekádu na aukru za cenu 300..500 Kč, kde těch přepínačů je šest. Jinou možností je spínat tento proud pomocí relátek, nebo tranzistorových spínačů, ale zapojení je pak složitější. S diodami problém není, protože jimi poteče vždy jen proud jediného segmentu, vhodná je třeba 1N5822. K napájení pak bude potřeba zdroj určený pro led pásky o výkonu cca 50W, záleží jaké pásky koupíte.

doplněno 19.02.16 12:02:

Nevím, jestli jste pochopil, že arduino je deska univerzálního procesoru, který se musí naprogramovat. Není to těžké, ale tvrdil jste, že procesor nechcete. Navíc ty ceny platí při nákupu z čičiny, nebo aukra.

brodis
hodnocení

Už jsem jim ukutil kde co. LED pásky jsou vidět dobře, mám vyzkoušeno, a dvacet tisíc do toho nedám. Je to žákovský tým softbalu. Ale hrajou dobře, jen to lepší vybavení trochu chybí.

doplněno 19.02.16 11:41:

Musí to být vidět na 50 - 60metrů, tak jsem chtěl vysokosvítivé pásky dva vedle sebe a číslo aby bylo 30 cm vysoké na tabuli 1200 x 1000 mm.

doplněno 19.02.16 11:46:

Jinak, nejsem analfabet, ukutil jsem CNC drátořez a frézu, kreslím v CADu a léta modelařím RC letadla. Ale spočítat si potřebné hodnoty součástek neumím, stavěl jsem vždy z hotových komponentů.

hodnocení

0x

Já bych to řešil mým oblíbeným arduinem + sw...

arduino = 100,-

16 rele karta = 350,-

ovládání IR 40,- nebo RF = 100,-

led pásek = 500,-

Jednoduché, flexibilní, levné

doplněno 19.02.16 12:05:

Nejdřív je potřeba stanovit jaké to má mít parametry a jak se to má ovládat...

- kolik čísel má ten displej mít?

- ovládání "plus, mínus, další "

- budete mít k dispozici 230V nebo to bude živené z baterie?

- jaký dosah má mít dálkové ovládání?

brodis
hodnocení

To vypadá dobře, s tím by to asi šlo. Poradil bys se zapojením a nastavením?

to je legrační, s arduinem je to pro laika jednodušší, než pár diod z přepínačem? *haha*

brodis
hodnocení

Jestli to nebude tím, že něco podobného jsem už párkrát viděl. Ty taky očividně ovládáš comp, ale horko těžko bys ho postavil po součástkách, že?

brodis:

když myslíš, že skloubit a naprogramovat arduino s tvým "páskovým" displejem bude snažší, než diody a přepínač, tak proč ne...

Samozřejmě že přepínačem by to bylo jednodušší a levnější, ale tam jen tak neudělá dálkové ovládání a už vůbec ne bezdrátové.
brodis
hodnocení

Tak navrhni řešení, když ho víš. Takto jen plkáš.

brodis
hodnocení

Představuji si to asi takhle. Elektriku máme, ovládání ideálně +- na čísla a na OUTy klidně jen vypínače. Čísla z LED pásků, možná dva vedle sebe kvůli viditelnosti. Případné dálkové tak cca 15- 20m a to by byl absolutní komfort, jinak klidně na kabel.

Jak rozsvěcet segmentový display #2

Jen pár poznámek: 1. S tím arduinem by vám měl někdo pomoct. Je to ten případ, že když to máte v paži, uděláte to za dvě hodiny, ale od nuly s tím můžete zabít několik dní a na spoustě věcí se můžete zaseknout. Takže třeba i se poptat těch děcek, je to oblíbená hračka, třeba to někdo z nich zná.
2. S těmi pásky je potřeba myslet na to, že jsou tam led umístěné docela řídce, tak předem navrhnout ta čísla s nějakým rozumným modulem, aby to celé nevypadalo blbě.
3. Ty desky s relé jsou docela drahé, na tuto aplikaci postačí spínače s obvody ULN.
doplněno 19.02.16 14:48: Další výhodou těch ULN bude, že střídou impulzů půjde ovládat jas.
Pak je tu ještě možnost koupit přímo digitální LED pásek, který obsahuje samostatně adresovatelné moduly většinou 20 cm dlouhé. Jsou dražší, ale zase k jejich ovládání nepotřebujete žádné další spínací obvody, jen tu desku procesoru.

Tak ULN je samozřejmě klidně možné použít, nicméně cena je taky zajímavá a dost podobná těm relátkům a musím brát ohled na spotřebu jednotlivých větví.

Navíc pokud se na to tolik nepospíchá, tak je hodně velká šance vydražit 8rele kartu do 90,-

Digitální pásek je super varianta a cena by ani nebyla tak vysoká, ale bude to mít menší svítivost než obyčejnej pásek a když náhodou odejte, tak je to nákladnější na opravu.

Na displej podle obrázku budete potřebovat 46 rele a arduino MEGA (UNO má na tohle málo výstupů).

Ovládání by bylo ideálně 10kanálové, ale to se dělá jen IR a to venku nebude moc dobře fungovat.

Takže vymyslet jak se to bude ovládat.

Šlo by udělat s druhým arduinem ovládací panel, ale to už je další složitost.

hodnocení

0x

Máme udělaný displej na lyžování s LED pásků a je to OK. Ale časy jsou tam posílány z PC bezdrátově..

Jak rozsvěcet segmentový display #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]