Nejste přihlášen/a.
Ahoj,chěl bych se zeptat používám doma solární panely pro napájení osvětlení tv atd.ale ted při zataženém počasí panely nestíhají a stává se že baterie je skoro vybitá,napadlo mě jestli bych mohl paralelně k panelům dát přebytečný zdroj k notebooku(19v,1,5A),samozdřejmně že dobíjení bude regulovat regulátor jako při solárních panelech,vím že mi tu budete psát at si koupím autonabíječku,ale měl jsem už 2 automatické,a obě shořely,jedna byla dokonce za 1500kč,jde mi o to jestli třeba neshoří i ta nabíječka notebooku,pak jedině koupím nějákou obyč autonabíječku,zatím díky
ty panely ted nedají více jak 0,5A,a když na to mám napojené ted osvětlení pokoje,tv a další věci tak z ní beru asi 3,5A,chtěl jsem se proto zeptat zda můžu ted v zimním období nabíjet tu baterii tou notebookovou nabíječkou,a nebo mám koupit nějákou nabíječku,v létě to samozdřejmně jede z panelů
Není mi jasné, čeho vlastně chcete docílit. Pokud nechcete, aby byly baterie v hluboce vybitém stavu, tak je prostě nevybíjte až na doraz, ale a včas přepněte na jiný zdroj 12 V. Zdroj 19 V k tomuto účelu jistě vhodný není. Teoreticky, pokud tam máte něco, co omezí nabíjecí proud na cca 1,3 A a snese, 19 v na vstupu, tak to připojit půjde, ale fakt mi uniká smysl toho všeho. Finančně výhodné to jistě není.
Když pominu ztráty, tak nabíječkou 1A budete nabíjet 1 Ah/ hodinu. 75% z 44 Ah baterie je 33Ah, takže to budete nabíjet 33 hodin pluz ztráty cca celkem 36 hodin. Jenže pokud nabíječka při vyššímnapětí snižuje proud, bude to déle.
Jk vás tu čtu, tak jste zřejmě schopen připojit na tuto nabíječku 1A krom vybité baterie ještě TV a kdo ví, co ještě. Nevím co máte za TV, ale pokud si vezme např. 36 Watt, tak je to z 12 V proud 3A. Jak má asi běžná nabíječka pokrýt tuto spotřebu a ještě dobíjení baterie? Nejspš dochází k tomu, že vybitá beterie toto neukrmí, napětí baterie zatížené spotřebičem klesá z 12 V třeba až na 9 V nebo ještě níž. To se pak ale nedivte, že vám odcházejí nabíječky..
důvod proč to beru z těch baterií je ten,že už tam mám rozvody pro 12v a nechci už to něják předělávat,ale asi si koupím nějákou tu autonabíječku,a ještě jsem se chtěl zeptat mám baterii 44Ah,a našel jsem docela kvalitní nabíječku ale má výstupní proud 1A,chtěl jsem se zeptat jak dlouho to bude nabíjet,dejme tomu že bude nabitá tak na 25procent
Pokud nabíječka bude mít charakteristiku "I" - proudový zdroj (proud bude pořád na 1A i když napětí na baterii se bude zvyšovat), pak nabíjení bude trvat minimálně 33hodin, 3/4 ze 44Ah je 33Ah, ty musím minimálně dodat; osobně bych použil nabíječku s výstupním proudem kolem 5A a nabíjel cca 7hodin při sledování znaků konečného nabití (pokud si to nabíječka nepohlídá sama, tzv. automat)...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.