Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
chtěl jsem Vás požádat o radu.
Mám v kuchyni v kuchyňské lince dvě světla. Mám tam teďka jednoduchý vypínač, kterým ovládám obě světla najednou současně. Dá se udělat z tohoto jednoduchého vypínač dvojitý, aby se dali ty světýlka ovládat každý zvlášť? Koukal jsem tam na ty dráty a kouká z krabičky celkem 3 drátky ( 2 černý a 1 hnědý ostrý ) . Je mi divná jedna věc , když jsem to proměřoval tak ostrá fáze je jasná druhý černý drát je taky v cajku ale ten třetí černý tam nejde proud a nevím v čem je zakopanej pes. Nevím, jestli to není třeba tím, že v těch skříňkách je vidět transformátor 12V , tak jestli neupravit připojení tam. Zkrátka do jednoho černého drátku nejde proud což je špatně. Drátky jsou v CU 1,5. Budu za každý postřeh a radu vděčný.
"Milá pojišťovno ... "
Práci na elektrické síti, zařízeních a spotřebičích má provádět osoba s elektrotechnickým vzděláním a platnou vyhláškou.
Není to mířeno v žádmém případě proti vám, neponižujeme vás. Je třeba si ale uvědomit, že elektřina je dobrý sluha ale velmi špatný pán. Za nějaké roky, už jsem viděl kde co, i vyhořelé domy a byty kvůli udajně "blbosti na kterou není třeba hned volat nějakého elektrikáře" .
Vzhledem k tomu jak se vyjadřujete o elektřině žádné velké znalosti nemáte, raději se řiďte pravidlem, co neznám, do toho nešahám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.