Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení dvojvypínače

Od: vampir odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer,

chtěl jsem Vás požádat o radu.

Mám v kuchyni v kuchyňské lince dvě světla. Mám tam teďka jednoduchý vypínač, kterým ovládám obě světla najednou současně. Dá se udělat z tohoto jednoduchého vypínač dvojitý, aby se dali ty světýlka ovládat každý zvlášť? Koukal jsem tam na ty dráty a kouká z krabičky celkem 3 drátky ( 2 černý a 1 hnědý ostrý ) . Je mi divná jedna věc , když jsem to proměřoval tak ostrá fáze je jasná druhý černý drát je taky v cajku ale ten třetí černý tam nejde proud a nevím v čem je zakopanej pes. Nevím, jestli to není třeba tím, že v těch skříňkách je vidět transformátor 12V , tak jestli neupravit připojení tam. Zkrátka do jednoho černého drátku nejde proud což je špatně. Drátky jsou v CU 1,5. Budu za každý postřeh a radu vděčný.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ako sa tu dá radiť,ak tu nieje schéma,ani foto a len chabý popis ktorému ani ten čo položil otázku nerozumie,To je tak na úraz prúdom.

hodnocení

2x
Elektrikář ví, že na svorkách vypínače (v tomto případě světla) může najít i fázi i nulák. Dokonce ví, že je to u světla v určitém okamžiku normální. Pokud tam není, dokáže předpokládat příčinu chybějícího nuláku.
.
Víme, že vampír se v elektrice nevyzná a plete si proud s napětím. Nevíme, čím měřil ten \"proud\". Nevíme ani, zda ty \"drátky\" \"měřil\" připojené či odpojené... Fázová zkoušečka je pro laika málo. Elektrikáři ovšem nejen v tomto případě stačí i k zjištění nuláku.
.
Elektrikář všeobecně měří napětí. Napěťovou zkoušečkou - Vadaskou (nebo jiným měřícím přístrojem) najde živý vodič, může zjistit i (přítomný či chybějící) nulák. Elektrikář využívá svoje znalosti a zkušenosti z praxe.
.
Proto opakuji: vampír, nestrkejte do toho prsty, volejte osobu znalou.
.
Mohl bych Vám radit krok za krokem, co máte dělat. Dali by sme to dohromady. Ovšem na dálku to neudělám. Vy nedokážete podat relevantní informace. Nemůžete za to, neberte to jako Vaši chybu!
Já nemohu radit na základě zprostředkovaných, mnohdy i chybných a nedostatečných informací.
.
Některé rady nejen v tomto vlákně zavání průšvihem...
.
Souhlasím se slavco31.

fran56ris*
hodnocení

1x

Jestli je jeden drát volný(bez připojení do stávajícího vypínače),tak světla oddělit nelze.Pokuf jsou připojeny všechny tři,pak ano.

takjan*
hodnocení

0x

Proud snad musí jít jen z jednoho, ostré fáze. Druhým odchází do světla.

hodnocení

0x
Na takovou otázku může zodpovědná osoba (i bez elektrotechnického vzdělání) odpovědět jedině takto:
Zavolejte elektrikáře. Nebo někoho, kdo o elektrice toho ví více a dostatečně.

vampir
hodnocení

0x
Děkuji vám za vaše rady. Fakt jste mi pomohli.

Proč ta ironie? Myslím, že s Vašimi znalostmi a představami o elektrice (nic ve zlém, nikdo nemůže znát všechno, já se například obloukem vyhýbám chemii) Vám pomůže každý, kdo Vám poradí do toho nešťourat. Možná, že Vám tím i zachrání život.

daniel*
hodnocení

0x

"Milá pojišťovno ... *smich*"

Práci na elektrické síti, zařízeních a spotřebičích má provádět osoba s elektrotechnickým vzděláním a platnou vyhláškou.

doplněno 12.02.16 12:51:

Není to mířeno v žádmém případě proti vám, neponižujeme vás. Je třeba si ale uvědomit, že elektřina je dobrý sluha ale velmi špatný pán. Za nějaké roky, už jsem viděl kde co, i vyhořelé domy a byty kvůli udajně "blbosti na kterou není třeba hned volat nějakého elektrikáře" .

Vzhledem k tomu jak se vyjadřujete o elektřině žádné velké znalosti nemáte, raději se řiďte pravidlem, co neznám, do toho nešahám. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]