Nejste přihlášen/a.
zdravím,,,,máte někdo zkušenost z mobilní klimatizací a jakou,,,,mám dvoupokojový byt v os.vlastnictví.díky
Žádnou. Mobilní klimatizace je nanic. Uvědomte si, že teplo, které odebere, předává velkou částí zpět do místnosti. Tím její efektivita rapidně klesá. Klima musí mít stavebně odděleny odebírací a odváděcí strany, jinak je to k ničemu. Sáhněte si na lednici zezadu, jak hřeje. Navíc "výkon" těchto přístrojů je diskutabilní.
Mám doma tuhle Sakuru klimatizace.heureka.cz/...
Počítejte s tím, že mobilní klimo je pro někoho dost hlučná, potřebuje otvor pro odvod tepla (z okna, do komínu..) a je i poměrně energeticky náročná s ohledem na ztráty. Je to spíš na takové občasné použití, když je třeba pár dnů vedro. Hlavně je potřeba co nejlépe vyřešit odvod tepla a zajistit, aby se nevracelo. Pro dlouhodobější klimatizování bych určitě doporučil pevnou instalaci split jednotky.
Odpověď od ernieho je samozřejmě blbost, ale má pravvdu v tom, že žádná mobilní klima je nejlepší.
Oproti ledničce odpadní teplo mobilní klimatizace odvádí ven flexibilní hadicí. Co je ale problém je to, že v místnosti vzniká podtlak, který způsobuje nasávání teplého venkovního vzduchu zpět do dané místnosti a tím je účinnost mizerná.
Řešením je buď koupit takovou mobilní limatizaci, ke které se dají zapojit dvě hadice (na sání venkovního vzduchu a na výtlak stejného ale ještě více ohřátého vzduchu ven), nebo prostě koupit libovolnou i tu nejmizernější "klasickou" (splitovou) klimatizaci, která bude fungovat lépe i když to bude shit.
S trochou štěstí se dá i obyčejná mobilní klima upravit na "dvouhadicovou". Takhle jsem si upravil jakousi polskou, co jsem z druhé ruky koupil za pětistovku a funkčně je to super (opomenu-li kravál). Ve srovnání se zapojením na jednu hadici je to nebe a dudy i přes to, že účinnost dost klesá, protože "teplý" výměník je chlazen venkovním teplým vzduchem.
Co se týče splitové, tak záleží na tom, kde bydlíte (pokud památková zóna, tak na to zapomeňte). Dá se předpokládat, že budete potřebovat souhlas od společenství vlastníků a tam se dá rovněž očekávat, že budou proti umístění kvůli hluku. Potom je řešením snad jen ta dvouhadice, nebo "mobilní splitová" s venkovní jednotkou na balkonu (pokud máte, i tak ale budou sousedi řvát).
Ještě odpověď na původní dotaz: zkušenost s neupravenou klimou mizivá, s upravenou dvouhadicovou dobrá vzhledem ke směšné pořizovací ceně.
Tak napsal jsem to hodně zjednodušeně, maje přesvědčení, že tazatel přitáhne klimu z krámu, vystrčí ven hadici (už to je šílenost) a jede. Ona ta hadice hřeje, ale dejme tomu, že bude izolovaná a dejme tomu, že přizpůsobit se dá všechno a nabastlit druhou hadici bude problém jen estetický. Pokud chce mít majitel v bytě industriální zónu s tím, že účel světí prostředky, tak souhlasím s Vámi zcela.
Tak to jste přesvědčen asi správně. Na druhou stranu myslím (doufám), že mobilní klimatizace je pro ty, kteří si nemohou instalovat splitovou klimatizaci (nedovolí mu to památkáři, společenství vlastníků domu, atd.), nebo si nechtějí hyzdit dům z venku.
Proto tudíž očekávám, že tazatel chce mobilní klimu i s tím, že to bude kompromis jak prase... má na výběr nesnesitelné vedro, nebo pár dní kraválu a neestetiky. Myslím, že většina lidí zvolí to druhé.
"...má na výběr nesnesitelné vedro, nebo pár dní kraválu a neestetiky. Myslím, že většina lidí zvolí to druhé..."
Jo, to jsem si taky myslel a zvolil "to druhé". Ujišťuju Vás, že už bych to příště neudělal. No ale když už tu potvoru mám, tak ji aspoň v těch největších vedrech přes den zapínám. Přesto, že je teoreticky předimenzovaná, dokážu teplotu v místnosti z 32 stupňů schladit až na neuvěřitelných 26 stupňů , i když je termostat nastavený na 22 (kompresor běží nepřetržitě). Večer to musím vypínat, pokud chci slyšet televizi a že by se při tom dalo usnout nepřichází v úvahu. O spotřebě ani nemluvím. Kdybych měl elektroměr ještě s mechanickým kolečkem, možná bych ho mohl použít jako ventilátoru
. Efekt by možná byl větší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.