Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uzemnění zdroje

Od: ladefeto* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chtěl bych pochopit princip DC zdroje, jestli je nějak řešeno uzemění apod. Pro názornost jsem našel schema zdroje (na obrázku část schematu + přikreslená část) MW RS-15-12 (12V DC).

1. Mezi svorkami -V +V je 12V, jak je na tom ale vůči zemi, +-6V? V označení je zrějmě mezi mezi zemí a -V kondenzátor, na jakém principu tedy zeměnní funguje, jedná se jen o odstanění rušení,má nějakou funkci, nebo by fungovalo například tak, že by svedlo případný dotyk fázového napětí, nebo by třeba bylo schopné odvést elektrický výboj (blesk asi ne, ale něco v tom smyslu)?

2.Jaký by byl rozdíl v zapojení naznačeném zelenou čárkovanou čarou, kdyby se propojilo -V s PE, (asi to bude blbost, ale nestane se z toho GND?).

3.V případě kdy by byl zdroj vzdálen od napájeného zařízení (třeba v EPS, domácí intercom, PoE wifi anténa apod.) a u koncového zařízení by byl přítomný PE vodič, dalo by se pak provést připojení přes bipolární transil (z předpokladu že menší odpor k zemi = větší ochrana) (to že si to má řešit koncové zařízení je jasné, mě zajímá teorie )

Děkuji za odpovědi

doplněno 10.02.16 00:31:

Doplním že jsem našel že by to měl být (přes mé pochybnosti) SELV. odkaz na konkrétní model zde czech-meanwell.cz/...

Uzemnění zdroje

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Váš dotaz je natolik komplexní, že se do něj už několik dní zjevně nikomu nechce. *smich*
Ten kondenzátor je tam především kvůli odrušení (EMC). Na primáru trafa konvertoru totiž pulzuje cca 300V s kmitočtem desítky až stovky kHz a kapacitou mezi primárem a sekundátem se váže na výstup a bez onoho kondenzátoru do PE se spíše jedná o malou vysílačku. Zdroje malého výkonu (jednotky Wattů - nabíječky mobilů) se bez tohoto kondenzátoru díky malé kapacitě promár-sekundár trafa obejdou (ale ne vždy legálně, zkušebnu to nevidělo, to je ten případ, kdy připojíte k telefonu neoriginální nabíječku a najednou vám blbě funguje dotykovka). Výkonnější konvertory (desítky Watt, např k notebooku) už zpravidla potřebují tento kondenzátor k PE a ještě výkonnější zdroje (stovky Watt a více - např. zdroj v PC) už bývají zcela uzeměné, protože obecně, čím větší výkon, tím větší rušení a tím náročnější je ho odrušit.
U vašeho plovoucího zdroje samozřejmě uzemněním velikost výstupního napětí nijak neovlivníte.
Uzemnit výstup tohoto zdroje můžete, je to vhodné jak z hlediska bezpečnosti, tak z hlediska vyzařování. Není ale jedno, kde ho uzemníte, protože se jedná o VF signál. Optimální bude ho uzemnit právě v tom místě kondenzátoru, tedy kondenzátor přemostit krátkou propojkou. Osobně bych v případě trvalé instalace takovéhoto zdroje ho ještě doplnil o tzv choke na výstupu. (Párkrát protáhnout výstupní dvoulinku feritovýn kroužkem, sníží to vyzařování.)
Na otázku ohledně uzemnění přes transil u jednotlivých zařízení v případě napájení"roztahaného" po budově nemám jednoznačnou odpověď. Bude to záviset na konkrétní situaci a provedení instalace. Je potřeba počítat s tím, že pokud by došlo např. u vzdálené zásuvky vlivem poruchy jiného zařízení ke zkratu fáze na PE, tak v daném místě na PE krátkodobě může vyskočit napětí blízké síťovému oproti místu uzemnění zdroje. Pokud tedy provedete uzemění u zdroje, u napájeného zařízení bych raději nezemnil ani přes transil. Ale na to může mít někdo jiný názor.

ladefeto*
hodnocení

Děkuji za vyčepávající odpověď. Rozhodně jste mi celou věc objasnil. :)

nikdo*
hodnocení

2x

Podle mně se v okamžiku, kdy jakkoliv spojíte výstup zdroje s PE jedná o síť PELV.

Pro síť SELV je vyžadováno:

A.) ochranným oddělením sítě SELV od všech obvodů jiných než SELV a PELV,

B.) jednoduchým oddělením sítě SELV od ostatních sítí SELV, od sítí PELV a od země,

C.) není dovoleno úmyslné připojení neživých částí k ochrannému vodiči nebo k zemi.

ladefeto*
hodnocení

Ono u uvedeného zdroje není snad ani nikce uvedeno (nebo já to nikde nenašel, ale to je u mě častá věc), zda se jedná o SELV,PELV nebo FELV. Takže v našem případě by se jednalo o jaký typ konkrétně?

doplněno 13.02.16 23:51:

Na stránkách se pouze vlastně mluví o tom, co to je SELV, ale chytře neuvádějí že zdroj je jakýkoli . To mě na začátku zmátlo, a proto ta zmíňka o SELV.

nikdo*

Ano. To není jen o zdroji ale o celé síti za zdrojem.

Musite si uvědomit, že konkrétně tento zdroj není hotovým zařízením, ale je to pouze součástka. Teoreticky ji nemůžete jen tak vzít, přidělat k ní síťový přívod, na výstup připojit 10 m dvojlinky a myslet si, že výsledek bude bezpečný a vyhovovat normám LVD a EMC. Nebude. Používáte ji na vlastní nebezpečí a výsledné vlastnosti budou dány konkrétním zapojením. Je to jako koupit si motor HTP, přidélat k němu kola a volant a myslet si, že s výsledným výtvorem můžete bezpečně na silnici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]