Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplota dobíjecích Ni-MH akumulátorů

Od: luky* odpovědí: 5 změna:

Zdravím Vás přátelé,

chci se zeptat jestli je níže popsaný stav normální.

Koupil jsem si nabíječku GP PowerBank nite-lite alza.cz/... včetně čtyř kusů Ni-MH akumulátorů (2700 mAh). Všechno funguje normálně, jen mě zaráží, že i po 14 h nabíjení původně vybitých baterií je jejich teplota kolem 50°C. Moje domněnka je taková, že na konci nabíjení by teplota baterií neměla být tak vysoká. V návodu je napsané, že tato nabíječka je k akumulátorům šetrná a nabíjí je velmi nízkým proudem.

Je normální, že se baterie tak hřejí, nebo mám jít nabíječku reklamovat?

Díky za rady

Luky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

3x

Z popsaného je možno usoudit, že přístroj pracuje správně. Akumulátory jsou konstruovány tak, že energie, kterou do nich vkládáme je nabíjí (ukládá se v nich). Když už je nabito a energii tedy není kam ukládat začne se všechna přeměňovat na teplo - akumulátory se tedy ohřívají, což je znak ukončeného nabíjení. Popsaná nabíječka nabíjí proudem 1/10 kapacity akumulátorů který by je tedy při mírném přebíjení neměl poškodit. Na ohřívání se zde zřejmě podílí i sama nabíječka, která "vyrábí" teplo svým provozem. Nové akumulátory vyžadují asi 3 až 5 nabíjecích cyklů pro dosažení své udávané kapacity - nabíjecí doba se pak prodlužuje podle nárustu kapacity.

luky*
hodnocení

Upřesnění:

Teplota kolem 50°C (nevím zda je to přesně, porovnávám s radiátorem topení v zimě) se na akumulátorech objeví asi po 1h dobíjení a trvá po celou dobu 14h (tato doba je uvedena v návodu při použití 2700 mAh akumulátorů). Baterie dávám nabíjet, když jejich napětí klesne pod 1,1V. V průběhu nabíjení měřím napětí. Po asi 7-8hod dosáhnou 1,45 V v nabíječce. Od této chvíle už napětí neroste. Po 14h je stále 1,45V. Vyjmu je z nabíječky a na každé z nich naměřím 1,37V, což je naprosto správně. To znamená, že vše funguje normálně, ale nechápu proč se po celou dobu nabíjení hřejí na tak vysokou teplotu. Samotná nabíječka totiž produkuje jen minimální tepelnou energii. Při nabíjení proudem o velikosti 220mA není přece tak vysoká teplota možná.

ferda60*

Těch 50 stupňů a tak brzy po začátku nabíjení je skutečně dost. Sám mám nabíječku univerzální pro různé rozměry aku, která nabíjí tak 250 mA a po několika hodinách jsou ještě nenabité aku téměř studené, nabité pak trochu vlažné - tak 35 až 40 stupňů.

Stálo by za pokus změřit skutečný nabíjecí proud,bude ale asi správný, pak už jen jiné akumulátory - co do kvality v nich bývají poměrně velké rozdíly.

Ale i kdyby se při nabíjení měnila veškerá energie na teplo, vychází to na článek přibližně 0,3W (1,4V x 0,22A), což by nemělo těch 50 st. vyvolat.

jabraka*
hodnocení

2x

Teplota 50 stC je dost vysoká,když porovnáme se 60st C na níž už ruku neudržíš bez bolestivého pocitu.Stejně je většina kvalitních dobíječek vybavena vypnutím dobíjení při dosažení úplného nabití.Zkus také neměřit jen napětí článků,ale i dobíjecí proud.A pak napětí článků při zatížení vybíjecím odporem,třeba žárovičkou.Ten by se měl blížit nule při konci nabití.

JABRAKA

hodnocení

0x

Kolem 50? VCíte to přesně?Udržíte ty baterie v dlani?Jinak zvětšená teplota není na závadu je to normální jev,a 14 hod. se mi zdá až moc dlouho na nabíjení to už je spíš přebíjíte=ničíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]