Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřeboval bych poradit. Chtěl jsem k vysílači pro ovládání RC modelu naletovat kabel s konektorem pro výměnu antény (původní anténa byl jen kousek stíněného drátku), ale po proměření výstupu jsem zjistil, že je tam jakýsi zkrat(GND-Anténa). Myslel jsem, že jsem špatně naletoval kabel, ale zkrat je tam i po odletování.
To by asi nemělo být ne? Přeci nebude anténa spojená s GND.Přikládám fotografii obvodu.
s28.postimg.org/...
To záleží na zapojení. Vyloučit se to nedá, může tam být tlumivka do GND. Ale obvyklejší je oddělení kondenzátorem. Na té fotce to není moc dobře vidět, ale zdá se, že k anténě vedou dvě SMD součástky. ta "dole", bílá vede do kostry. Pokud je to tlumivka, tak dělá ten zdánlivý zkrat. Ale podle barvy bych ji tipoval spíš na kondenzátor.
Takže prvně zkontrolujte že kolem pájecího bodu nemáte nějaký vlasový cínový propoj (nebo cín protekl spodem tisku, kam nevidíte?) . Pokud na to máte vybavení, můžete ty dvě SMD součástky odpájet a oměřit, jestli zkrat zůstává.
Není také vyloučeno, že anténní pájecí pin někam vede zespodu tisku, může tam být například vytvořena cívka meandrem přímo na tisku. Odpájet/odsát ten tišťáček a zkontrolovat ti část tisku přece není problém.
Ano, pokud by tam byla indukčnost, může mít jen pár závitů a běžným multimetrem ji nerozlišíte od zktratu. Ale jak říkám záleží na konkrétním zapojení.
A jste si jistý, že tam po tom měření zůstalo ještě něco živého?
No, řekl bych, že jste tam poslal nazdařbůh 9V náhodné polarity, což mohlo sklidit kdeco v okoli.
Jen tak mimochodem - jak hodláte ladit ten kabel a novou anténu?
pokud je ten kabel bez antény tak tam zkrat být nesmí, pokud je zkrat s připojenou anténou, tak tam za jistých okolností být může , nebo dokonce být musí, to záleží na konstrukci antény.
no pokud je přímo na tišťáku, znamená to, že je tam vyleotán i dipol...v takovédyby jsi jej pakm případě ti externí anténa asi nepojene nic moc, protože tím připojeným koaxem, se ta původní anténa rozladí, a ani ta přídavná co zamýšlíš nebude přizpůsobená, takže očekávej spíše výsledek horší...nepřizůsobení způsobí odrazy a stojaté vlnění a degradaci signálu..neopovaž se myslet na to, že ten zkrat zrušíš...i kdyby jsi jej pak zapájel zpět, nokdy to už nebude ono protože jen ten cín navíc to rozladí tak, že dosah bude ještě menší...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.