Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nabíječka - powerbanka nízké napětí? měnička

Od: john333 odpovědí: 11 změna:

Ahoj,

objednal jsem si z aliexpresu

aliexpress.com/...

ze staré notebookové baterie jsem si vykuchal články typu 18650, které jsou na 4,2 Voltu a ty jsem si (poměrně kvalitní) nabíječkou na ně (koupenou taky někdy někde v číně) nabil. Občas byl nějaký článek na vyhození ale většina se chytla.

baterku jsem dal do toho pladtu - do té powerbanky

No ale moje otázka zní: jak je technicky možné že baterie má 4,2 Voltu ale USB bude mít buďto 5V nebo 12V to nevím, ale stejnosměrnej proud, jde nějak jednoduše konvertovat na vyšší napětí technicky? Při zapojení mobilu se rozsvítí zlená dioda a zdá se že telefon říká že se dobíjí ale jak to technicky funguje? Určitě na vástupu nemůže pro nabíjení být jen těch 4,2V, ne?

Nebo tam je nějakej mrňavej převodník s mizernou účinností, to asi technicky jde... má někdo vysvětlení z oboru?

abych se poučil :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stonek*
hodnocení

2x

Je tam "převodník" a nemá mizernou účinnost, ba naopak. Základ je tlumivka, nabíjení jádra magnetickým tokem, který zpětně indukuje na vinutí napětí. Zkuste najít frázi step up regulátor, nebo smps regulátor. Používají se i na snižování právě kvůli vysoké účinnosti. Třeba uvnitř telefonu z těch 5V na nabíjecí napětí třeba 4,1V ty se samozřejmě označují step down.

hodnocení

2x

Z číny se dá koupit doslova za pár korun jednoduchý step-up měnič, jeho účinnost je překvapivě vysoká. Já jsem nedávno začal používat step-up či step-down měniče docela často (dříve jsem používal nějaký ten mizerný stabilizátor, na kterým byl obrovský úbytek a musel se chladi velkým chladičem při použití s větším rozdílem napětí a většími proudy). Teď mám malinký měnič s pidichladičem a sotva se hřeje :)

john333
hodnocení

děkuju, to je zajímavé, technicky jsem měl za to, že převádět jde snadno jen střídavé napětí a stejnosměrný jen nějakým odporovým děličem směrem dolů

v té souvislosti mě napadá, jak tam jsou ty dvě díry, jestli jedna nebude míněná na nabíjení telefonu a druhá pro dobíjení té powerbanky - tedy ejstli tam bude konvertor jediný nebo tam musí být dva asymetrické

ti prodejci to s technickým popisem moc nepřehánějí - někde něco obšlohli a teď to prodávají asi

v tomhle případě mi to je celkem jedno protože si baterku 18650 můžu vyndat a nechat dobít venku což bude asi s externí nabíječkou vždycky lepší ...

jak může tlumivka udělat to zvýšení napětí mi fyzikálně jasné moc není, ale hlavně že to jde

nabíjení Li-XX článků je principiálně tak jednoduché, že řešit zdali se nabije lépe externí nabíječkou, nebo nějakým "udělátkem" v powerbance je nesmysl.

Tkzv. pulzní invertory, meniče, stabilizátory jsou téměř bezztrátové, jejich účinnost se pohybuje kolem 90-95%

Ano, obsahuje samozřejmě i nabíjecí obvody a do toho druhého konektoru připojíte USB 5V např. ze síťové nabíječky.

hodnocení

0x

Baterie 18650-Li-ion má napětí 3,7V, 4,2V je maximální nabíjecí. Jsou na to speciální nabíječky a balancery. Stálo by zato si něco přečíst. Taková baterka která se podle vás "chytla" udělá docela slušnou paseku, o požáru nemluvě! Krom toho se velmi rychle zničí nevhodným zacházením.

balancer je nutný při nabíjení víc Li-XX článků v serii, u jednoho článku nemá smysl.

john333

jo, viděl jsem videa na internetu, když se do toho pral moc vysokej proud

vím, že když se vybije úplně, tak se zničí - šáhnu prostě do krabice a vyndám další :)

za ty peníze

to víte že toho vzplanutí se bojím taky.. ale snad když je nabíjím po jedné a pokud ta nebíječka není úplný šmejd a nenechám to nabíjet když nejsem doma tak... :) nestrašte mě tolik

Nabíječka pro jeden článek, je nejjednoduší nabíječka která existuje a i bez jakékoliv automatiky nelze článek přebít, je to dáno principem Li-XX článků. Je to stejné jako olověný akumulátor v autě, taky se bez jakékoliv automatiky nepřebije. Autobaterka nevíc nepotřebuje balancer i když má víc článků v serii.

No tak stejné jako olověný akumulátor to právě není, protože na nabíjení Li-Ion potřebujete omezit maximální napětí, což u olověného akumulátoru nepotřebujete.
doplněno 29.01.16 23:56: Jinak samozřejmě ano, stačí mít nabíječku s 4,2V na výstupu a případně omezit proud, jednoduché.

Myslel jsem ve smyslu toho, že nelze přebít, aniž by to hlídala nějaká automatika. A autobaterce by taky nedělalo dobře pokud by v palubní síti bylo trvale víc jak 14,xx V ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]