Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poplatky ČT a dostupnost signálu

Od: apalepenapa* odpovědí: 5 změna:

Bydlíme v panelovém domě, kde máme společnou anténu na televizní příjem. Před několika lety bylo rozhodnuto, že se na střeše umístí připojení na kabelovou televizi, aby se předešlo tomu, že z každého balkonu či okna bude trčet talíř od satelitu. V rámci digitalizace jsme se také mohli připojit na nově zabudovaný satelit. Před časem, při změně nabídky programů od Nej TV jsme se rozhodli, že za 360,- kč měsíčně, je nabídka pro nás nevyhovující a proto jsme požádali o zrušení připojení na kabelovou televizi. A tady nastal problém. Domnívali jsme se, že nám půjde základní program, ČT 1 atd. prostě programy, které si povinně platíme. My sice platíme, ale nemáme vůbec žádný signál. Prostě nás odstřihli i od veřejnoprávní televize. Kdo je za to odpovědný a kam se obrátit o nápravu?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Anténu jste hradili? Pak můžete žádat navrácení částky po amortizaci (opotřebení), ale asi vám ji nikdo nedá. V oblasti TV příjmu jsou varianty "všechno nebo nic"- buď máte satelit a platíte poplatky navíc nebo si pořídíte vlastní anténu a budete zkoušet digitální pozemní příjem. To ale musíte být v dosahu signálu... Můžete zkusit pokojovou anténu za pár stovek, třeba budete mít štěstí...

doplněno 25.01.16 10:16:

hmm, to je vidět, že jsem v bytě moc nepobyl... omlouvám se za "dezinformaci"- p. Milane, je to toto? obcanske.juristic.cz/... - V. 4. 2. 1. Právo užívat byt a společné prostory a zařízení domu:

Kromě práva užívat byt přísluší nájemci právo užívat společné prostory a zařízení domu. Pojem společné prostory domu není v žádném právním předpise vymezen, ovšem praxe se na jeho výkladu celkem bez problémů shodla a při jeho definici lze vyjít z příkladmého výčtu těchto prostor v ustanovení § 2 písm. g) zákona č. 72/1994 Sb. Tímto předpisem jsou za společné prostory domu považovány vchody, schodiště, chodby, balkony, terasy, prádelny, sušárny, kočárkárny, kotelny, společné půdní a sklepní prostory, výtahy, apod. Pochopitelně, že pod společné prostory budou patřit i další prostory v domě, v nájemní smlouvě takto určené a užívané.

Za společná zařízení domu lze považovat např. ústřední topení, kanalizaci, vodovod, společné rozvody elektřiny a plynu, společné televizní antény, apod.

Tazatel by pak musel mít jen TV s možností digi příjmu nebo settopbox.

doplněno 25.01.16 10:33:

je to možný :)... ale jiný §§ jsem nenašel... no, odpověď dole už je, tak to nebudu dál hrotit :)

uto2ivyta

Máme rok 2016 a tento článek je 14let starý. Co myslíš. Nestalo se něco od té doby. Třeba je stále platný občanský zákoník z roku 1964? :)

hodnocení

0x

Musel bych hledat citaci v zákoně, teď mi nenaskočí číslo předpisu, ale vlastními slovy popíšu:

Pronajímatel je povinnen umožnit nerušené pronajímání bytu v základní třídě. Do této třídy spadá příkladně to, že je voda, odpad, ...a příjem TV signálu a rozhlasu.Pokud jste v nájemním bytě, obraťte se na pronajímatele, pokud jste majitel (části) domu, obraťte se na firmu, která dodává signál, aby Vaše zrušení zrušila, a dodávala jen základní signál.

Přiznám se, že nevím jak pochodíte, páč je to výdělečná firma, určitě ne charita. Obratným jednáním je musíte přinutit, aby základni signál pro veřejně právní televizi spustila.

doplněno 25.01.16 10:42:

Jmlc,

není to ono (nestudoval jsem Váš odkaz podrobně). Asi před třemi lety, začal jsem dělat správcovství v několka domech a řešil jsem podobný problém. Našel jsem "nejakou" vyhlášku, kterou jsem přesvědčil majitelé a do všech bytů jsem přivedl signát Tv. V jiném domě jsem umožnil UPC a O2, aby dodali signál pro byty. Smlouvu jsem ale nepodepisoval, tudíž nevím podrobnosti. Určitě bych do smlouvy dodal, že pokud v domě bude chtít jen někdo základ ČT, tak zdarma. Páč každá firma bude ráda, když se roztáhne do domu, připojí se elektrikou na společný proud a kasíruje od těch, co jim Čt nestačí.

Andělíčku, nelze přinutit jednostraně firmu, když nechce, ale obratným vyjednáváním lze někdy i nemožné..

uto2ivyta

Ano skutečně nájemník má právo požadovat po pronajímateli dle § 2247 NOZ příjem TV signálu a rozhlasu.

Pokud je majitel bytu, tak neexistuje žádný předpis, který by někomu nařizoval, dodat signál a to ještě zadarmo. Nedovedu si představit, jakým způsobem donutit soukromou firmu (i obratným jednáním) dodávat nějakou službu zdarma. *smich* Ale i na mě to občas někdo zkusí.

Existuje však směrnice, kdy vlastník budovy musí umožnit příjem televizního signálu. Ale to vlastně splnil, protože je zde kabelová televize. V dnešní době dokonce tomuto vyhoví i IP tv.

nikdo*
hodnocení

0x

Jste li v nájmu: Majitel bytu(domu) musí nájemníkovi zajistit nerušený výkon jeho práv. Jedno z takových práv je nerušený příjem TV a rozhlasu. Takže buď vám umožní sledovat neplacené kanály ze společného rozvodu, nebo máte právo na instalaci vlastní antény. Je jedno jestli pro pozemní nebo satelitní vysílání. Takže bych vyzval majitele objektu k nápravě a oznámil bych mu, že v případě jeho nečinnosti(a tady nastupují lhůty, které neznám), si nainstaluji anténu sám(nebo odborná firma). Tlačil bych na něj právě přes ty zrušené paraboly. Firma která to provozuje se s vámi nebude bavit, nejste pro ni partner. Akci platil a přebíral majitel domu.

Je-li byt váš, pak jste členem SVJ a je jiné jen to, že místo majitele domu se tím musí zabývat nějaký váš výbor SVJ, nebo členská schůze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]