Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Postupně rozsvěcíjící se (dýchající) LED

Od: pavelv* odpovědí: 5 změna:

Ahoj, potřebuji PWM modulací v procesoru udělat postupné rozsvěcení LED diody. Budu ale regulovat velikost napětí. Zkoušel to již někdo? Je více možností jak to udělat. Diodu mám zapojenou tak, že při 100% střídě jí teče jmenovitý proud 20mA. Intenzita odpovídá přibližně proudu do určité hodnoty, takže bych našel maximum, třeba 10mA = 70% a tento interval rozdělil například na 20 hodnot. Ale jde mi zejména právě o to rozdělení. Lineární to nebude, takže asi nějaké exponenciální y=a^x+b?. Oni všechny postupy povedou postupně k podobnému výsledku, ale jde mi o ten nejrychlejší.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

0x

Zkus se podívat na pěkně dělanou stránku o Arduino a hledej pod klíčovými slovy PWM, fade, brightness control a dalšími.

Je to jednoduché. Zjednodušeně řečeno: na nějaký výstup připojíš přes rezistor LED, deklaruješ ho programu kde je, a pak s AnalogWrite ovládáš PWM (pulzní šířkovou modulaci) a tím jas. Napětí na výstupu bude stále 5V, jmenovitý proud pro LED máš podle tvého dotazu nastavený podle typu LED zřejmě dobře. A pak jen řízenou šířkovou modulací nastavuješ střídu, tedy poměr mezera-pulz, tedy jak dlouho LED svítí a jak dlouho je tma. Je to tak rychlé, že to oko vnímá jako pokles nebo naopak zvýšení jasu. Od maxima rozsvícenní na 100% do zhasnutí na 0%.

Stručně je to vysvětlené například na arduino.cc/... (fade - pohasínání), ma http://arduino.cz/ najdeš i komunitu, kde se můžeš radit, nebo se podívej na velmi pěkně udělanou knížku Miro Božíka, kterou poskytuje ze své stránky http://mirobozik.sk/ zdarma

Pro ovládání potenciometrama například na electroschematics.com/...

Řízení jasu PWM - brightness control viz learn.adafruit.com/...

Ukázky najdeš i na jůtubku.

Až budeš mít výsledky, pochlub se i pro poučení dalších, jak to fachá.

pavelv*
hodnocení

Na tu stránku arduina jsem koukal. Krom toho, že tam maj chybu u reverzace to bude fungovat regulovat špatně. Ono totiž v případě PWM regulovatelného napěťového zdroje rozsvěcení v intervalu 0-100% není lineární, takže nemůže být pevně nastaven krok 10%, ale je potřeba nastavit například 5,10, 20, 35, 55, 75, 100%. Takže mi jde spíše o ten algoritmus výpočtu...

host*

linearita? U regulace jasu PWM řízené potenciometrem u klasického zapojení generátorem pulzů s 555 to vypadá lineárně, asi nikoho nenapadlo měřit dojem vnímání jasu regulovaného zdroje světla (zde LED, někde žárovky) v závislosti na % střídy. Že by to bylo něco podobného jako u fyziologických křivek slyšení lidského ucha, které jsou dobře zdokumentované a skutečně nelineární se zvláštním průběhem?

U Arduina se dá PWM nastavovat v rozmezí 0 ... 255, tedy asi po 0,4%, což vypadá, že by to mohlo být dost přesné, že přírůstky ani lidské oko nerozezná, ale pokud je vjem jasu fakt nelineární, je možné udělat tabulku hodnot podle toho, jak to vnímá lidské oko a pak regulaci s mikroprocesorem udělat systémem Look at table, přiřazování datových hodnot podle jasu z tabulky.

Je pravda, že třeba u řízení motorku ventilátoru obvodem s pulzní šírkovou modulací se spíš jenom dívá na ventilátorek jak fučí, jak plynule mění otáčky a předpokládá se, že dekrementace je skutečně lineární.

pavelv*
hodnocení

Tady je právě ten problém, že LED diody mají být správně napájeny z proudového zdroje. Trošku se to ale obchází tím, že se jim vřadí do série odpor, omezující velikost proudu. Pokud ale takovýto obvod vezmu, doplním ho tranzistorem s SC a začnu jej ovládat PWM modulací, mění se mi v závislosti na střídě - lineárně - velikost napětí. Ovšem dioda podle VA charakteristiky, má exponenciální průběh proudu pro hodnoty blízké nule. A intenzita jasu je přímoúměrná proudu. takže jestliže se má dioda rozsvěcet stále stejným tempem, je zapotřebí ovládání proudovým zdrojem nebo aproximace VA charky v procesoru. Jde mi opravdu o přesnou regulaci. Takže zatím to vypadá tak, že najdu předpis VA charky uvedené v datasheetu a dle toho dopočítam jednotlivé body...

Mám ale několik různých LED, takže budu muset počítat každou zvlášť...

host*
hodnocení

0x

Zkus se podívat na příspěvek PRR z 29.august 2010 na diystompboxes.com/... ten možná popisuje plynulé přírůstky jasu podle tvých úvah. Také uvažuje o různé citlivosti oka na jas LED v různém prostředí, v normálním denním světle nebo tmě v uhleném dole, viz odkaz.

Podle mého skromného názoru je napětí v pulzu vždy 0 nebo 5 V a proud LED teče při kladném pulzu vždy stejné, 20 mA, ale při kalkulaci poměru světlo-tma, tedy pulz-mezera, česky střídě, angl. duty cycle nebo mark-space ratio (poměr aktivní části pulzu k mezeře), je výsledný efekt podobný snížení jasu na určitý poměr, podle poměru ploch jednotlivých částí periody... ale možná se mýlím..?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]