Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Digitronové hodiny

Od: petasm odpovědí: 1 změna:

Zdravím, postavil jsem digitronové hodiny PT029B podle stavebnice.postreh.com/... Místo IN-14 digitronů jsem použil Tesla ZM1020. Při prvním zapojení ale ukazoval jen jeden digitron ze čtyř, ten jsem přesouval na různé pozice hodin nebo minut (jsou v paticích) a vždy ukazoval čísla jen ten jeden konkrétní. Takže ostatní jsou asi vadné. Po pár minutách ale asi odešel zdroj anodového napětí 170 V, protože se z MOSFETu IRF740 zakouřilo a poslední digitron zhasl :( Jak bych měl postupovat dál? Mám dát na nový IRF740 chladič, když v originální verzi není? Ještě dodám, že to není koupené jako stavebnice od Tipy, ale vyrobené podle návodu viz odkaz. Díky.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

IRF chladič nepotřebuje, z nějakého důvodu zůstal otevřený a pak je valstně ve zkratu (indukčnost do které pracuje má hodně malý odpor) a to jej ani chladič nezachrání.

Digitrony jsou asi vadné, je nutné si uvědomit, že digitron je principem doutnavka a tak jej lze i jednoduše vyzkoušet, stačí předřadný odpor řádově MEGA a zapojit jednu elektrodu na fázi 240V a druhé elektrody osahat rukou a musí svítit jako fázová zkoušečka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]