Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Návody k použití

Od: ivlacil odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, prosím o odpověď na otázku, zda je prodejce povinen k výrobku přiložit český (slovenský) návod k použití výrobku v papírové formě. Koupil jsem v internetovém obchodě rádio pod kuch. linku. Má popisky v německém provedení a stejně tak i přiložený návod. Původ je však neznámý. Po reklamaci mi prodejce dost neochotně přislíbil, že po svátečních dovolených mi teda zašle návod i v češtině ale pouze v elektronické podobě. To samé zopakoval i poté, když jsem mu zdůraznil, že návod chci v papírové formě. Uvedl jsem příklad, že jako zákazník můžu být i babička bez PC a tiskárny, a že i např. malá krabička např. Superpyrinu má svůj papírový příbalový leták. Jsem toho názoru, že návod k výrobkům má být vytištěný na papíře a případné další informace na rozšíření informací můžou být i v elektronické podobě. Mám pravdu?

Děkuji, I.Vláčil

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kolik to rádio má ovládacích prvků? Ono papírový návod na Superpyrin bude trochu něco jiného než na mobilní telefon, notebook nebo pračku. Navíc vás nenaučí rádio ovládat ... to musíte sám. Nebo ho budete mít u sebe, zalaminujete a přivážete na provázek ke spotřebiči? Nic osobního, jen nechápu význam návodu, když není co ovládat, pokud teda nemluvíme o "rádiu" Kenwood R-5000 ;)

hodnocení

0x

Tuším,že tato povinnost prodejců existuje,teda dodávat zboží z českým návodem!A je jedno zda-li jde o jednoduché rádio kde je hlavní vypínač as oučasně i hlasitost a jeden "čudlík" na ladění nebo o AP kde je množství možností a variant programů!Já teda snad zatím vše co jsem koupil po "síti"mělo návod!

doplněno 07.01.16 17:59:

jen malé doplnění-argumentujete,že stará babička nemá tiskárnu a PC aby si z elektronické podoby dala na papír! Ale když si ona babička objedná radio na linku na internetu,tak asi má pc a dokáže přečíst i manuál v el.podobě v PC

mcmerkurion*
hodnocení

0x

... NE ...

" Prodejce má povinnost poskytnout spotřebiteli návod v písemné formě a českém jazyce, nejsou-li pravidla užití výrobku obecně známá." zdroj

ČOI tvrdí to stejné: "Výše uvedené informační povinnosti se však týkají pouze výrobků, u kterých může mít taková informace pro spotřebitele význam. Nevztahují se tedy na případy, kdy se jedná o zřejmé nebo obecně známé skutečnost"

amy*
hodnocení

0x

Jednou jsem řešila to samé a prodejce mi řekl, že musí poskytnout CZ návod, ale že stačí v elektronické formě. Myslím, že to, jak se k tomu prodejce postaví (viz babička, která nemá mail), záleží jen na něm.

Zákon o ochr. spotřebitele: Prodejce má povinnost poskytnout spotřebiteli návod v písemné formě a českém jazyce, nejsou-li pravidla užití výrobku obecně známá

§ 9

(1) Prodávající je povinen řádně informovat spotřebitele o vlastnostech prodávaných výrobků nebo charakteru poskytovaných služeb, o způsobu použití a údržby výrobku a o nebezpečí, které vyplývá z jeho nesprávného použití nebo údržby, jakož i o riziku souvisejícím s poskytovanou službou. Jestliže je to potřebné s ohledem na povahu výrobku, způsob a dobu jeho užívání, je prodávající povinen zajistit, aby tyto informace byly obsaženy v přiloženém písemném návodu a aby byly srozumitelné.

§ 11

(1) Prodávající musí zajistit, aby informace uvedené v § 9, 10, 12, 13, § 16 odst. 1 a 3 a § 19, jsou-li poskytovány písemně, byly poskytnuty v českém jazyce.

Ale už jsem nikde nevyčetla, že to musí být návod vytištěný. Vždy, když jsem něco kupovala, byl buď návod přiložen nebo poslán elektronicky spolu fakturou. Návod musí ze zákona dodavatel dodat vždy!

iz*
hodnocení

0x

Dostávám návody v češtině tištěné tak titěrným písmem,

že se nedají přečíst. Radši si seženu návod v elektronické podobě,

který lze zobrazit v potřebné velikosti.

Jde-li navíc o zahraniční výrobek, hledám i původní návod

(ne každý překlad do češtiny je dobrý/správný).

K dotazu:

Výrobce by měl přiložit český návod, ale (pokud vím) zákon neukládá, v jaké podobě...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]