Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám tady docela problém. Mám objednat do dílny závitníky a narazil jsem na to, jaký je rozdíl mezi americkým závitem a klasickým závitem, např. tady nastroje.cz/...případně zde profibrus.cz/... Moc díky
doplním předchozího rádce ronyx: předně musíte vědět, na co je chcete, pro koho je objednáváte. Jestli do servisu amerických aut nebo motorek, tam použijte podle jejich normy (v palcových mírách) nebo do evropské výroby, servisu, tak to bude v metrických mírách. Navíc jsou i pro rovný, válcový závit, nebo i pro kuželový, trubkový (NPT), které se zužují.
Závitů i závitníků se mnoho druhů a jsou sakra drahé, takže se dobře poptejte toho, kdo vás pověřil, abyste závitníky objednal.
Zdravím,
vy asi nebudete strojař že?
Tak napište, jaké závitníky máte objednat - to bude nejjednodušší.
Americký závit je v palcových rozměrech, klasický je v milimetrech.l
Ještě to raději doplním - napište přesné znění požadavku, který jste dostal. tj. přesně co vám řekl ten, co vám úkol zadal.
Dovolím si reagovat na oba rádce nad tímto příspěvkem.
Tazatel položil otázku, jaký je rozdíl mezi americkým a klasickým závitem. Z té otázky je zcela jasné, že tazatel o strojařině nic ani vzdáleně netuší (rozdíly mezi závity se aspoň v základech učí jak na středních strojnických školách, tak v učebních kovo oborech, už v 1. ročnících) Takže rada vezměte si dokumentaci a tam to najdete je sice fakticky správně, ale protože tazatel není strojař, je mu k ničemu, protože ve strojařské dokumentaci (ve výkresech) se nejspíš vůbec nevyzná
K radě druhé - opět sice fakticky správná odpověď, ale tazateli nepomůže - není strojař, o strojařině nejspíš nic netuší. Takže zjišťování, k čemu má být poptávaný závitník použít, mu nepomůže - to, že např. americká auta nebo motorky mají palcové závity (protože v USA používají palcovou soustavu) vědí určitě lidé znalí oboru, ale jen vyjímečně laici /a tazatel je určitě laik, jinak by se neptal, jak ý je rozdíl mezi klasickým a americkým závitem).
Proto jsme se tazatele ptal, jestli je strojař (odpověděl dle očekávání, že není) a nakonec jsem napsal to přání, ať napíše, co přesně mu zadavatel objednávky řekl, protože mi došlo, že při zadání
"objednej šestku závitník"
pro strojaře a člověka znalého to znamená, že se může jednat buď i závitník maticový nebo závitník strojní (s rovnými nebo spirálovými drážkami a na to se zadavatele zeptá) - jedině tyto závitníky se dodávají po kusech (proto "závitník")
"objednej šestky závitníky"
pro strojaře jasné zadání - objednej šestky závitníky sadové (samozřejmě pokud objednavatel neřekl " objednej 3 x šestky závitníky" (tj 3 sady) nebo "3x šestku závitník" (což znamená 3ks šestky závitníku strojního viz výše)
Pokud by měl objednat závitníky pro závit "americký" tj. palcový, znělo by zadání také jinak, ale pro strojaře pochopitelně. Jenže laikovi z toho sdělení objednávky vyleze pouze slovo "závitník" a je v koncích. Pokud je objednavatel strojař a ten komu dává požadavek laik, může vzniknout to nedorozumění, že strojař se vysloví jasně strojařsky, ale už ho nenapadne, že ten druhý vůbec netuší, co jde. Proto moje přání "napište přesně, co vám řekli" - pak mu můžeme poradit, co po něm nejspíš chtěli a na co se jich případně ještě má zeptat. Jinak nebudeme odborně radit, ale věštit z křišťálové koule.
K Ronyxovým radám nemám co dodat. Tazateli nelze bez dodání dalších informací lépe poradit. K ostatním rádcům: Chlapi, to si musíte za každou cenu přihřát svojí polívčičku i když těma svýma radama akorát pletete tazateli hlavu? Je fakt, že Whitworth a trubkový závit mají stejný profil, ale jak to tazateli pomůže, ještě k tomu u závitníků, kde jak průměr, tak stoupání závitu jsou dané na tvrdo? O čínském závitu slyším prvně a rád se nechám poučit. Mlčí i strejda Google, respektive dává celé 4 odkazy .
Thor: Vyloučit to nemohu, potvrdit taky ne, Číňani zvládnou kdejaké zvěrstvo. V každém případě se suneme mimo předmět dotazu (míchat běžné závity se závity pohybových šroubů je fakt OT)
Číńani si vyrobili svúj závit aby se chránili.Má nestandartní profil i stoupání.Neni v tabulkách.Takže neexistuje
závitník ..Na soustruhu ho nevytočíš.Jenom na spec.CNC ze spec .nabroušenou kudlou.Gúgl nic neví.
Setkal jsem se s tím na jednom obráběcím stroji.Hlavní suportový posuv.
Závitníky-ještě je dobré připomenout,že jsou závity s jemnym stoupáním.A vrcholový úhel je 55 nebo 60 stupně.(např.trubkový závit-je vlastně jemný withvortůw) Ještě také existují závitové měrky jak metrické tak witvorth.Opravovat nějaký stroj na kterém je strhaný šteft ve slepé díře s Witvorhem to je lahůdka,to tak použít hell-coil vložky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.