Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je tato gramofonová deska LP opotřebená?

Od: honza12 odpovědí: 36 změna:

Ahoj lidi, chci koupit přes internet LP desku, vypadá tak, jak je na fotce. Poznáte z toho prosím vás někdo, jestli není nějak opotřebená?

Opotřebuje se vůbec někdy gramofonová deska? Jaká je životnost.dík

díky moc

Je tato gramofonová deska LP opotřebená?

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To jsem zvědav, kdo vám na tohle odpoví něco rozumného. :)

beri49*

Na takovou otázku s tímto obrázkem asi žádná rozumná odpověď neexistuje *pivo*

doplněno 03.01.16 22:43:

Např. tato deska je značně opotřebená, na všech fotkách je stejná deska *smich*

Je tato gramofonová deska LP opotřebená? #2
Je tato gramofonová deska LP opotřebená? #3
Je tato gramofonová deska LP opotřebená? #4
ales*
Prosim Vás, jak vůbec někdo mohl poslouchat gramodesku ,která nemá ve středu díru.Jedině, že by upiloval kolík na talíři gramofonu.A teď vážně, není to deska na přehrání,ale dekorační ozdobička. Ale jestli to chceš risknout. Zašli desku do GZ Media Loděnice, oni tam technici otvor profesionálně udělají,Adresu,telefon a e-mail najdes na jejich webu.
iz*

Odpovědět na otázku položenou před dvěma roky (a nejspíš už vyřešenou), zároveň porušit pravidla a místo odpovědi odkázat tazatele jinam? (((–:

hodnocení

2x

*sok* Vrtat (nebo dokonce řezat) do desky jakkoliv cokoliv je totální nesmysl. Stačí 1/2 mm odchylka a nebude to k poslouchání. Mně osobně to ale přijde, že vodící odtvor desky je naopak celá ta velká černá plocha uprostřed. Každopádně to nevypadá na běžnou desku a obávám se, že na běžném gramofonu přehrát vůbec nepůjde. Pokud si teda neděláte srandu Vy z nás, dělá si jí prodávající z Vás. Na Vašem místě bych na prodávajícího podal oznámení pro pokus o podvod.

doplněno 04.01.16 03:58:

Hele a je to vůbec gramofonová deska?

doplněno 04.01.16 04:11:

Jo a k druhé části otázky - gramodeska se dá při troše "šikovnosti" opotřebovat i jediným přehráním. Osobně bych nikdy nekoupil desku, kterou si nemůžu předem poslechnout, i kdyby na fotce vypadala jako nová (což tahle nevypadá).

doplněno 04.01.16 06:38:

Při blišším pohledu to spíš vypadá jako špatně osoustružené čelo kovové trubky s plastovým povrchem. *smich*

honza12
hodnocení

doplněno 04.01.16 06:38:

Při blišším pohledu to spíš vypadá jako špatně osoustružené čelo kovové trubky s plastovým povrchem. *smich*

Hmmm...to teda pěkně děkuju :(

Jsem jako na trní, nemůžu odlepit oči od telefonu, čekám až mi prodávající odpoví na mou zprávu jestli to je opravdu ta gramofonová deska, zatím mi poslal totiž jen obal, ale na LP právě nic není. Vůbec ta komunikace s ním je divná, když jsem mu včera večer volal, tak mě pozdravil "dobré ráno"*bzum* Moc se mi do toho nechce, ale já nevím Poraďte

Ten střed na desce je rozhodně začerněný, takže se obávám že deska je úplně jiná než jakou byste chtěl.

hodnocení

1x

Z fotky je zřejmé, že je to gramofonová deska. Její míra opotřebení by asi snad šla poznat pod mikroskopem.

doplněno 03.01.16 22:46:

jinak životnost je závislá na zacházení s deskou, kvalitě přenosky gramofonu a správném nastavení tlaku na jehlu. K nějaké degradaci kvality samozřejmě dochází během přehrávání, jelikož je deska čtena mechanicky. Nejvíce trpí vyšší frekvence, protože v nich jehla kmitá nejrychleji a mají poměrně ostré "hrany" oproti kmitočtům nižším.

ronyx*
hodnocení

1x

Tak nevím, ale mám poci, že tady se někdo zbláznil, autorem otázky počínaje *zed*
Otvor ve středu se nedá vyvrtat vrtačkou (a už vůbec ne příklepovou), natož pak udělat nějakou pilou - otvor ve středu desky musí bý přesný průměrově a hlavně - musí být přesně soustředný s drážkami a okrajem desky, protože jinak deska buse při otáčení na taklíři gramofonu šmajdat, jehla se bude v dážkách pohybovat z boku na bok a zvuk bude strašný (kromě toho, že to bude ničit tu samotnou desku - drážky. Optimální varianta výroby středového otvoru je svěřit desku velmi šikovnému a zkušenému soustružníkovi a na klasickém soustruhu otvor vyvrtat. A díru vrtat na průměr středového kolíku talíře, ne na vkládací vložku.
Poškození desky - na pohled poznáte prd, ty škrábance na fotkách v jedné z odpovědi mohou (ale také nemusí - záleží na jejich hloubce) znamenat mírné praskání ve zvuku, ale mohou také tznamenat, že desku vůbec něpřehrajete (pokud buudou hlubší), protože jehla bude přeskakovat mezi drážkami. A čím modernější gramofon s čím citlivější přenoskou (tzn. s přenoskou s malým tlakem na hrot), tím to bude horší. tato závada je neodstranitelná.
Deska může být ale poškozená také nechtěných posunem přenosky -
a) stávalo se to hlavně dříve, kdy se přenosky ještě spoustěly a zvedaly rukou)
b) drcnutím do stolu, na kterém leží gramofon, případně jiným otřesem gramofonu
Takto poškozenou desku většinou nepoznáte, dokud si ji nepřehrajete, protože rýpaneček může být třeba jen 2-3m dlouhý (napříč drážkami) a je vymalováno.

jabraka*
hodnocení

1x

Gramofonové vinyl desky nelze vyrobit bez středového vycentrovaného otvoru.Samotná matrice se při její výrobě centruje,vytváří se otvor pro uchycení středu lisovací formy.Při lisování se používá pneumaticky vysouvací středový kolík který vytvoří přesně kalibrovaný středový otvor.I SP desky mají tento otvor,jen pro měniče se vysekává dodatečně větší.Na obrázku je viditelně etiketová část zakrytá černým kotoučkem.

JABRAKA

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, životnost nehrané LP desky je neomezená. Hraním se vždy trochu LP deska poškodí, resp. záleží na způsobu přehrávání. Pokud tuto LP desku někdo "drásal na krystalce", tak to poznáte až po spuštění - bude praskat (pokud máte lepší gramofon). Škrábance lupou nebo záznam přeskakuje, otisky prstů a špínu lze umýt, ale škrábance neodstraníte (stejně se už nezbavíte praskání "po krystalce"). Z fotky nejde poznat nic, Zdravím!

P.S. Je velmi vhodné, aby LP deska měla střed - na fotce ho nevidím.

doplněno 03.01.16 22:59:

honza12 - možná se špatně dívám, ale střed (otvor) tam nevidím. Vlastně ani etiketu.

Ten otvor si dodělejte - jinak si LP nepřehrajete. Hlavně, aby tam byl i nějaký zvukový záznam. Možná to je nějaký "nepodarok ze šmelce". No, uvidíte (a snad i uslyšite).

doplněno 04.01.16 06:57:

Z reakcí tazatele se zdá, že mu nešlo o radu, ale chtěl se hlavně pobavit. Otázka snad není už ani vhodná do rubriky Elektronika, ale tazatel ji mohl rovnou umístit do rubriky Vtipy a jiná zábava (tam je humor tolerován - zde moc ne).

honza12
hodnocení

"P.S. Je velmi vhodné, aby LP deska měla střed - na fotce ho nevidím."
bene, nebojte se, střed dodělám, dám LP na dřevěnou podložku a vyvrtám příklepovkou. Hlavně, aby nebyla deska moc ohraná

VŠEM MOC DÍKY ZA ODPOVĚDI

honza12
hodnocení

No jo, říkám, byli jsme v Bauhausu se optat na zapůjčení nářadí, vrtačky měly rozpůjčeny, měli jen nějaké "sbíjecí kladivo" na šestihranové nástroje či co říkali, ale to bylo na nás moc těžké. Já nejsem odborník přes nářadí. Prodejce LP desky říkal, že se dá díra dodělat i pilou "děrovkou" jestli to píšu dobře

Hele, trochu si pletete datum! Do aprýla je ještě docela daleko. Ale jinak dobrý *haha*. (Teda docela).

hodnocení

0x
Z fotky nikdo nic neřekne. Životnost desky záleží především na majiteli, desky bývají většinou poškozené poškrábáním od jehly. My máme desky 40 let a většina je ok.

luha*
hodnocení

0x

Nech si poslat dvě, tři skladby, nebo co to na ní je, leteckou poštou nebo emailem a kvalitu můžeš posoudit svými vlastními sluchovými orgány.:) Záznam může majitel udělat třeba v Audacity.

majsterjoe*
hodnocení

0x

LP neboli gramofonové desky se pochopitelně používáním opotřebí a jejich nahrávka může být časem horší a horší. Tak samo i skladování LP může mít negativní vliv na poslech, kvalitu a nakonec i cenu desky.

hodnocení

0x

Aspoň, že je tu sranda. *smich*

Ono ani moc nevadí, když je deska hodně opotřebovaná. Manželčini rodiče měli pro ten případ takové poměrně těžké prasátko, tuším z moduritu, které položili na přenosku a jehla pak nepřeskakovala. Oni tam to prasátko teda měli pořád. *smich*

honza12
hodnocení

Proč je tu sranda pane tomkk?

Je to můj oblíbený zpěvák, tu LP sháním dlouho. Akorát jste mě překvapili, že tam chybí díra uprostřed. Zavolal jsem prodávajícímu a ten mi to bohužel potvrdil, ale říkal, že to půjde pilkou děrovkou, nebo lépe jemnější lupénkovovou pilkou. Asi bude nejlepší vzít pravítko a od hran desky odměřit stejnou vzdálenost, tak najdu střed.

Promiňte, ale přece s tím nepůjdu za soustružníkem, oni nepoužívají rukavice, mají často špony na dlaních, jak by manipulovali s tou deskou, tak by ji poškrábali. Už jsem měl dávno spát, ale přemýšlím jak na to, prostě nevím... :-/ jdu si radši zakouřit na balkon

Já bych se spíš podíval, jestli prodejce tu díru nenabízí v jiné aukci. ;)

ronyx*

Zcela vážně - vrtačka nebo pilka je nesmysl - viz co jsem psal výše.
Co se týká soustruhu a vyvrtání díry na soustruhu - myslel jsem to taky zcela vážně, jsem vyučený soustružník a na tuto práci bych si klidně troufl i dnes. Pokud bude soustružník pečlivý, není šance desce ublížit. Když jde udělat díra na soustruhu do plastové desky, do nerezového plechu a pod. materiálů (aniž by se poškrábaly), proč by nešla uděla do gramofonové desky? Není k tomu důvod.
Nepíšu nesmysly ze 2 důvodů
- navádět někoho neznalého k tomu, aby si věc zničil, je pod mojí odbornou (jak strojařskou, tak třeba kutiskou a modelářskou) úroveň
- porušoval bych špatnou radou pravidla této poradny

john*

Já měl dojem, že je 4.1.2016. On už je duben? Deska bez středícího otvoru je dobrý fór. To si musím tento dotaz uložit. To je fakt perla nade vše.

jabraka*
hodnocení

0x

Přehrávání gramofonové desky v podstatě není závislé na samotném povrchu,tedy"zrcátku".Přehrávací hrot je v drážce umístěn při přehrávání asi ve 2/3 hloubky,a pohybuje se tedy i nade dnem.Toto místo je vcelku chráněno před prasečinami posluchačů,kteří s deskou zacházejí jako s nádobím v kuchyni.Pokud tedy není poškrábání příliš hluboké,pak vadí jen nečistoty,vnesené do drážky a ty lze určitými mycími technikami odstranit.

JABRAKA

nikdo*
hodnocení

0x

Možná, a je to velmi pravděpodobné, že jsem viděl ve svých skoro 60 letech málo. Ale v životě jsem neviděl ani neslyšel o LP bez středového díry. Na mně to působí buď jako sranda, nebo jako dobrý podvod-pokus o prodej nějakého zmetku. Ale jak říkám, určitě jsem neviděl všechno na světě...

ladinpraha*

Gramodeska bez středu, střed udělat příklepovkou nebo pilkou ... možná půjde přehrát i na tom soustruhu. My kdysi taky přehrávali desky kružítkem ... Doba holt pokročila, já už se dneska nedivím ničemu. *nevi*

doplněno 04.01.16 11:56:

Magdon *palec* - právě tohle všechno mě napadlo, proto jsem to takto napsal. A pokud má pravdu Miki, tak už vůbec není co řešit.

doplněno 04.01.16 12:32:

Asi jde o tohle LP.

Je tato gramofonová deska LP opotřebená? #5
honza12
hodnocení

Přehrát na soustruhu? ČÍm víc odpovědí, tím víc jsem zmatenej. Jdu si dát další cígo pánové...

ronyx*

taky nesmíš hned na všechno skočit ;)

ronyx*

Taky jsem to nikdy neviděl, ale co my můžeme vědět, že... Mmch - pamatujuete, když se poprvé objevily desky (singly) bez středu (s tou velkou dírou na plast. vložku)? Já moc dobře - normálně to přehrát nešlo, ale protože sem se v té době učil soustružníkem, bylo to jasné - vysoustružil sem si ze silonu kužel (dodnes ho mám doma) a už se hrálo. Až pak časem jsme zjistil, že se na to dají koupit ty plastové vložky. :-P
Nahoře je vidět, žeje to asi Iglesias (pokud jsem to přelustil dobře, takže česká produkce to nejspíš není.

hodnocení

0x
Vtípky stranou, jsem si docela jistý, že je střed desky jen začerněn v grafickém editoru, asi tazatel nechtěl, abychom viděli co si kupuje. Tak to vidím já, protože tam nechybí jen díra, ale i velká část drážek, které po přehrátí vedou přenosku do středu desky (nevím jak se to správně jmenuje). A taky je na fotku ten střed až moc dokonale černý.
honza12
hodnocení

Já nic nezačerňoval, já moc s počítačem neumím, jsem rád,že umím háčky a čárky. Požádáal jsem o poslání nahrávky LP desky. Na mou sms zprávu nereaguje. Spíš mám pocit, že LP deska není ta, za co ji vydává :-/

dam®

Ta první fotka má uměle začerněný střed, ostatní jsou fest jeté. Pro zajímavost, přítlak na desku magnetodynamické přenosky je 1 -1,5 gramů, u krystalky je to 5 gramů, když přenoska na desce /většinou po nějakém mejdanu/ přeskakovala, tak se zatížila mincí až několika, občas to pomohlo, ale deska šla do věčných lovišť. Taky se občas daly sehnat speciální vodičky na čištění desek. Nostalgicky, nádherná doba burz.

buss
hodnocení

0x

Koupit na zkoušku, nebo si zajet poslechnout.

honza12
hodnocení

Jsem nervozní, jdu si koupit další krabičku cigaret. Ten vůl neodpovídá.

Asi už to nemá cenu řešit, jsem na prášky. Život je na hov no :(

honza12
hodnocení

Já se nemůžu rozmyslet, já nevím co dál, on se neozývá:(

no tak když se neozývá, tak není moc co rozmýšlet :)

frkotou*
hodnocení

0x

Jde to poznat hned na první pohled, že je tam udělané černé kolo v nějakém editoru. I kdyby to bylo jen "holé" místo, byl by tam nějaký odlesk světla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]