Nejste přihlášen/a.
dobrý večer,chtěl bych se zeptat mám solární panely kterými dobíjím klasickou autobaterii chtěl jsem mezi regulátor a baterii zapojit ampermetr,první jsem ho zapojil jen tak bez diod které budu za chvíly popisovat,vše se zdálo být funkční až do doby než začlo pořádně svítit slunce to se ampermetr málem zbláznil protože proud netekl ven z baterie ale do ní,takže ampetrmetr to tlačilo jakoby za stupnici nuly,takže jsem tam dal 2 klasické diody jednu z baterie do aprermetru a ještě jednu aby jako ten proud z panelů obešel ten ampermetr,vše fungovalo ale na diodách se ztrácí 0,7v a regulátor si pak myslí že je bateire vybitá a vypíná výstup,chtěl jsem se proto zeptat jestli se dá něják udělat aby se na těch diodách neztrácelo těch 0,7v.a nebo jsem ještě uvažoval o tomto: aukro.cz/...ale nevím jak se to bude chovat když přes to bude téct proud na druhou stranu,děkuji za každou radu
Takže jestli podle popisu správně rozumím, tak ty chceš měřit proud co jde z akumulátoru do přístrojů? Tak to potom zapoj ampérmetr na výstup pro spotřebiče. Jinak nechápu proč to máš takhle... Já jsem měl kdysi 2 ampérmetry a jeden mi ukazoval proud do akumulátoru a jeden na spotřebiče. Diody jsou zbytečný, jen přijdeš o plné nabití akumulátoru, správně má mít akumulátor 14.7V při dobíjení, takhle tam bude jen 14V.
Obávám se, že u toho z aukra nepoznáte polaritu proudu, navíc většinou vyžadují oddělené napájení.
Jedna možnost je, že rozeberete stávající ručkový ampérmetr a pomocí štelovacích šroubků uvnitř (jsou tam takové pružinky určující klidovou polohu) posunete rafičku doprostřed stupnice. Většinou to jde. Pak si můžete případně vytisknout novou stupnici.
Nebo si kupte tento, ten nulu uprostřed má (nevím, jaký požadujete rozsah proudu): aukro.cz/...
dobrý večer děkuji za odpovědi,ten ampermetr mám připojen před regulátorem protože tam mám ještě měnič na 230v aten přes ten regulátor nemůžu napájet protože je pouze do 10A,tak jsem tam chtěl dát ten 30A ampermetr a za něj až ten měnič,a jak jste mam měl vy ty dva ampermetry zapojené,já mám taky dva k dyspozici,šlo by to něják udělat,nebo myslíte že to tomu ampermetru nevadí když jde proud opačným směrem a ta ručička jde na druhou stranu stupnice,jinak ten na tom aukru jco má ručku uprostřed je na mA,JÁ POTŘEBUJI AMPÉRY,ale děkuji
No obdivuji vaši odvahu laborovat se solárními panely, regulátorem i měničem. Pokud neovládáte ani základy měření el. veličin. Pro začátek vygooglujte BOČNÍK. Osobně bych to řešil jednočipem s displejem a elektronickým ampermetrem.
Aha, takže pokud nepotřebujete vidět hotnotu prudu, tak to, že ručička tlačí na zarážku nevadí. Jen pochopitelně nesmíte výtazně překročit proudový rozsah.
U toho na aukru je přibalený bočník. Není specifikovaný, ale vypadá tak na 10A, možná i víc. Chce to zeptat se prodejce. Jiný vhodný bočník ale vyrobíte velice snadno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.