Nejste přihlášen/a.
Ahoj,prosím o radu.
Potřebuji snížit napětí z cca 12,5 V na 1,7 - 1,85 V při 0,023 A. Mohu použít odpor M46 - 0,25W, nebo je nutno dodržet 2,5 mW? Jedná se o dostavbu přihřívače Webasto na nezávislé topení a připojení reléového modulu k elektronickému ovládání otáček elektromotoru ventilátoru.
Mas to nejak divne spocitany. Potrebujes odpor jen 460Ω (ne 460K) s vykonem 0,25W.
2,5mW bys hned vypařil (potřebuješ 100x větší výkonnovou ztrátu na tom odporu)..
Přátelé, moc díky za odpovědi. Už jsem v tom měl zařazený odpor 450 Ohmů, ale lezlo mi z toho pořád napětí baterie, takže jsem přepočítal jednotky a vyšlo mi to na těch 460k. Do toho regulátoru otáček potřebuji dostat 1,7 až 1,85 V při 0,023mA.
Do mé otázky se vloudila chybička v jednotkách. Potřebuji to srazit z 12,5 V na 1,7 - 1,85 V. Jenže při 0,023 mA. Takže tam asi bude těch 46M. Jedná se dovybavení přihřívače Webasto na nezávislé topení a přes ten srážecí odpor se napojuje spínací relé na elektronickou jednotku regulátoru otáček ventilátoru topení.
V tom pripade to mas spocitane dobre (jen zase dalsi preklep - ne 46M, ale M46).
Ztrata je nekde kolem 0,25mW, takze cokoliv vyssiho bude vyhovovat (i tech 0,25W).
Vychází vám odpor asi 470 ohmů, což je v řadě vyráběných hodnot. Výkon sražený na odporu je asi tak 0,25 W, takže klidně kupte rezistor na 1W, ať není při trvalém zatížení výkonově přetížený.
Možná by bylo vhodnější místo odporu použít jednoduchý stabilizátor s LM317, k tomu rezistor 470 ohmů a další odpor s trimrem pro jemné nastavení výstupního napětí a samozřejmě dva kondenzátory 100nF mezi vstup a zem a výstup a zem, což požaduje technická specifikace tohoto stabilizátoru. Přesto je to prťavé a levné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.