Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Srážecí odpor

Od: zz odpovědí: 7 změna:

Ahoj,prosím o radu.

Potřebuji snížit napětí z cca 12,5 V na 1,7 - 1,85 V při 0,023 A. Mohu použít odpor M46 - 0,25W, nebo je nutno dodržet 2,5 mW? Jedná se o dostavbu přihřívače Webasto na nezávislé topení a připojení reléového modulu k elektronickému ovládání otáček elektromotoru ventilátoru.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ctenar*
hodnocení

2x

Mas to nejak divne spocitany. Potrebujes odpor jen 460Ω (ne 460K) s vykonem 0,25W.

2,5mW bys hned vypařil (potřebuješ 100x větší výkonnovou ztrátu na tom odporu)..

zz
hodnocení

Přátelé, moc díky za odpovědi. Už jsem v tom měl zařazený odpor 450 Ohmů, ale lezlo mi z toho pořád napětí baterie, takže jsem přepočítal jednotky a vyšlo mi to na těch 460k. Do toho regulátoru otáček potřebuji dostat 1,7 až 1,85 V při 0,023mA.

Do mé otázky se vloudila chybička v jednotkách. Potřebuji to srazit z 12,5 V na 1,7 - 1,85 V. Jenže při 0,023 mA. Takže tam asi bude těch 46M. Jedná se dovybavení přihřívače Webasto na nezávislé topení a přes ten srážecí odpor se napojuje spínací relé na elektronickou jednotku regulátoru otáček ventilátoru topení.

ctenar*

V tom pripade to mas spocitane dobre (jen zase dalsi preklep - ne 46M, ale M46).

Ztrata je nekde kolem 0,25mW, takze cokoliv vyssiho bude vyhovovat (i tech 0,25W).

host*

zz: v původním dotazu jste uváděl proud 0,023 A a proto vás rádcové opravovali a navrhovali vám odpor 460 až 470 ohmů. Teď uvádíte opravený proud 0,023 mA (což je 23 µA) , takže vám odpor samozřejmě vychází tak, jak jste ho uváděl původně.

nikdo*

Reléový modul a 23uA? To je nějaké divné...

host*
hodnocení

2x

Vychází vám odpor asi 470 ohmů, což je v řadě vyráběných hodnot. Výkon sražený na odporu je asi tak 0,25 W, takže klidně kupte rezistor na 1W, ať není při trvalém zatížení výkonově přetížený.

doplněno 28.12.15 22:49:

Možná by bylo vhodnější místo odporu použít jednoduchý stabilizátor s LM317, k tomu rezistor 470 ohmů a další odpor s trimrem pro jemné nastavení výstupního napětí a samozřejmě dva kondenzátory 100nF mezi vstup a zem a výstup a zem, což požaduje technická specifikace tohoto stabilizátoru. Přesto je to prťavé a levné.

stonek*
hodnocení

0x

12,5V-1,7V=10,8V 10,8V*0,023A=0,2484W takže na hraně, nechal bych delší vývody. Jinak takovéhle zapojení bude dost nestabilní, každá odchylka proudu zamává s napětím. Tomu je možné předejít odporovým děličem s použitím výkonových rezostorů, nebo samozřejmě stabilizací, třeba s AS1363.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]