Nejste přihlášen/a.
Pekny den, jiz to tu nekdo resil. Snazim se si sam repasovat spatne aku v domacim pristroji (akuvysavac). Jde o standardni NiMH 1300mAh AA clanky.
Problem je ze z vyroby byly clanky bodove spojene. Jak jsem to "roztrhal" a snazim se tam dat nove (bohuzel jsem zatim sel cestou normalnich AA tuzkovych akumulatorovych baterek) bojuju s tim, ze
1) koupene plastove pripravky na seriove zapojeni AA baterii diky plastu presahuji vytycenou velikost ve vyrobku
2) pri snaze o napajeni kabliku selhavam - proste cin mi na stykove plose AA baterek nedrzi. Navic nechci prilis akumulatory pri pajeni zahrivat..
protoze jeste porad nechci vzdat snahu a koupit si akumulatory s pripravenymi plechy na letovani (ja blbec jsem to mel udelat hned) mam dotazy:
1) nejak podomacku udelat cosi jako bodove spojovani lze? (napada me nejake vodive lepidlo?)
2) nemate tip na nejaky prostorove mene narocny zpusob, jak do serie spojit AA clanky (samozerjme jsem si uz prosel utrpenou snahou pomoci izolepy je proste spojit prilozenim - bez valneho uspechu)
dik za radu.
Nejsem si jistý, jestli takové to typicky české kutilství je řešení. Ono když některé věci udělá profesionál, tak za ně sice aktuálně zaplatíme třeba víc, ale vzhledem ke kvalitě, trvanlivosti, provedení atd. nakonec můžou přijít levněji, než nějaký domácí bastl.
Výjimky potvrzují pravidlo.
doplněno 12.12.12 09:20: bmbx: jen aby se po několika hodinách ztraceného času a několika zničených článcích neukázalo, že mám zase pravdu
diky za nazor.
ja vim co myslite, ale v okamziku, kdy u 5 let stareho aku pristroje je cena vymeny aku oznacena mezi 1400-1700, tak pri cene noveho 2500 to kutilstvi svoje kouzlo porad ma. naklady jsou porad tretinove nez profesionalni reseni
Dělá se to běžně a žádná ztráta času to není, dělám to už pár let a žádný akumulátor jsem nezničil Kdo se bojí, ať platí :D
doporučujem na repasaciu použit jednu z 20 firiem ,má to aj tú výhodu, že majú skladom články aku s podstatne vyššou kapacitou pri rovnakom rozmere a celkovom napatí.Aj cena musí byt lepšia ,ako kusova z malopredaja.Bodovanie,záruka a dobierka cca 3 dni
doplněno 14.12.12 00:27:bod pre p. jethro a rada na fy emos
vazne si dovolim nesouhlasit.
Obeslal jsem 2 firmy s presnym popisem vyrobku, i s popisem jake clanky ma (jde o 10x 1300mAh AA clanek), a odpovedi byly pokazde nad 1300 (dokonce min 1300, spise 1700).
Novy pristor s LiPol baterii stoji 2500. Takze mi to prislo nejake divne
A 10x nove NiMh AA akumulatory s pajecimi ocky o kapacite 2000 mAh jsou 47 za kus...to je rozdil 1000,- CZK, coz mi prijde zajimave ...a i na to ze tim clovek ziska zkusenosti na opravu dalsich pristroju (=ztrati respekt pred tim to rozebrat..)...
akorad jsem zjistil ze jsem asi kreten, protoze aniu pajeci ocka mi nejdou spajet dobre. ) Hold zajdu za tchanem at mi ukaze kde delam chybu... jak clovek nema spravne vybaveni je to vzdycky nah...
diky vsem za tipy! uzasne forum!
Pájecí očka jdou spájet stejně špatně jako vlastní akumulátory, neboť jsou niklované a na to se pájí blbě, jediná výhoda oček je, že při jejich pájení nedochází k nebezpečnému ohřevu vlastního akumulátoru. Z toho vyplývá, že pokud se umí šetrně pájet akumulátor, je investice do akumulátorů s pájecími očky zcela zbytečná
Pájecí očka z materiálu, který jde blbě pájet. Neuvěřitelné. Kdy naposled byl svět v pořádku? Kde se to zastaví?
jethro:
Zkoušel jsi někdy pájet například jakýkoliv jack? Nejen, že pájecí body jsou nepájitelné, ale navíc je to celé uložené v termoplastu a po malé chvilce pájení se to rozpadá, to bych ty výrobce pozabíjel
Acylpyrin (funguje i Paralen) je stará dobrá finta na ocínování kovu, který jinak vzdoruje. Na vývody článků ale může býti ten krátký. Mně se osvědčilo použít články s pájecími vývody - pásky, to víte i sám. Ale když jsem potřeboval pájet normální články, osvědčilo se mi nejdřív nožem odřít povrchovou vrstvu kovu a ihned pájet na tom místě. Většinou se podařilo i bez tepelného namáhání článku.
Dobrá finta je taky spálený kus NOVODURU, s úspěchem se používá na pocínování smaltovaných drátů, na tyhle účely to funguje taky.
Novodur na smaltované dráty nemá chybu!
Jinak myslím v GESu mívali články s vývody určené k pájení,hledat to nemíním.
pane evidentne nikdy v živote ste neboli pred problemom pocínovat konce smaltovaného drotu cievky o priemere 0,1 mm, alebo menej! Pokial ste nemali tzv samopojatelný smalt ,ktorý sa upiekol a bez mech čistenia sa pocínoval ,tak sa to robilo tým novodurom ,kde sa spálený lak zachytil v natavenom plaste a koniec sa pocínoval!
doplněno 14.12.12 00:48:patri p.jdulolem
Chce to obyčejnou tabletu acylpyrýnu místo kalafuny a je to přiletované raz-dva . Pozor, strašně to smrdí.
pekne rano.-))
Ja kdyz pouzil kalafunu tak mi cin po te plose zacal klouzat jak po ledu... takze vazne tabletu acylpyrynu? A jak to aplikovat..?) marne premyslim jestli ji mam spolknout nebo ji nadrolit na baterku a drat?
Vazne poprosim o upresneni, je to zajimave..ale nemam s tim zkusenosti
Normálně přilložit k pájenému místu a páječkou ohřát, tableta se začne tavit a to místo kde se roztaví se krásně nechá pocínovat, chce to pracovat hodně rychle, jinak se teplem může poškodit utěsnění akumulátoru a on začne vytékat. Doporučuje se nechat akumulátor vymrazit v mrazáku.
doplněno 12.12.12 08:28: poznámek od jethro si nevšímejte, dělá se to tak běžně, modelářů nevyjímaje
Pro totak a jemu podobné:
až budeš potřebovat pocínovat smaltovaný drátek 0,02mm, který se trhá už blbým pohledem na něj aběžně se používá v krokových motorech náramkových hodinek, nebo nebudeš moci za žádnou cenu pocínovat nějaký niklovaný nebo podobně pokovený povrch, tak si rád vzpomeneš na novodur, nebo acylpyrýn a svou zázračnou vodičku, kterou doma samozřejmě taky mám odložíž do šuplíku.
Nebýt experimentů tak žijeme v jeskyni
A není nad to, čistit po použití pájecí kapaliny líh - ten to opravdu "neutralizuje" :D.
Jen tak pro zajímavost. Měli by jste vědět, že výpary z acylpyrinu jsou plynné výpary kyseliny acetylsalicilové, a z novoduru se kromě rakovinotvorných látek, uvolňuje za tepla chlór a jeho sloučeniny. Takže si s těmito jedy klidně pájejte. Ale neměli by jste tyhle rady šířit dál. Alespoň ne bez upozornění, že jsou to zdraví škodlivé postupy.
A výpary z pájecí kapaliny podle tebe zdraví prospěšné nejsou?
Výběr popisů:
tavidlo pro měkké pájení
složení: Triethanolamin, Kalafuna, Ethylalkohol, Diethanolamin, Kyselina citronová monohydrát, Kyselina salicylová
složení: etylalkohol, chlorid zinečnatý, chlorid amonný
buchta:
upozornění zde padlo a každý kdo trochu pájel tak ví že se při tom čoudí i když používáš jen kalafunu. A myslím že většina lidí co pájí tak si zvkla do kouře lehce foukat a odfukovat jej aby nestoupal do očí a nosu, ty ne? :D
pro Praivo a BMBX:
KAŽDÝ kdo zachází s jakoukoliv chemikálií, by si měl přečíst bezpečnostní list, kde má výrobce povinnost uvádět co a jak. Takže KAŽDÝ kdo si koupí pájecí kapalinu, pájecí pastu, nebo tavidlo, má možnost, když chce, se seznámit s mírou nebezpečnosti toho, s čím hodlá zacházet.
Vaše rada zněla: bacha strašně to smrdí. To je sakra rozdíl, jestli se řekne je to kyselina, nebo bacha strašně to smrdí. To může(a nemusí) mít stejné následky, jako by jste vrazil dítěti do ruky šroubovák a sundal krytky ze zásuvek. Vezmete si to na svědomí, až to někdo s tím acylpyrinem přežene a poleptá si plíce? Vaše volba. Moje ne, proto to upozornění. A je to tím pádem zbytečná debata. Já jsem udělal, co jsem považoval za vhodné a vaše reakce jsou mi šumafuk. A jestli to ocení tazatel? To už je jeho věc, komu dá za pravdu, jak se zachová.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.