Nejste přihlášen/a.
dobry den
potreboval bych poradit jak zmensit napeti. mam tam 52-57V a potrebuji tam pripojit zarizeni ktere ma maximalni hodnotu napeti 24V prosim poradte mi.
Správně položená neúplná otázka.
Napětí se obecně zmenšuje pomocí odporu.
Máš tam napětí 52V až 57V. Z čeho se to napětí bere, jaké jsou parametry proudu? Pokud je to nabíječka na dvě baterie zapojené do série, tak prostě musíš koupit nabíječku na jednu baterii 24V.
Další věc na které hodně záleží je připojený spotřebič. Víš že potřebuje 24V, ale už nepíšeš jaký má spotřebič proubový odběr.
Ještě záleží jestli je to napětí střídavé a nebo stejnosměrné. Střídavé napětí se dá pomocí transformátoru zmenšit.
Zkus prosím tě doplnit další informace a určitě ti někdo helfne.
to napeti leze ze zdoje kterym napajim mikrovlny spoj na 10Ghz
a potrebuji tam pripojit zalozni spoj ktery bohuzel tak vysoke napeti neprezije
jaky je prod na tech 52V bohuzel nevim a jelikos kazdy vstup na tu strechu kde to mam je zpoplatnen 2500,- tak tam moc nechci chodit jenom kvuli mereni
Asi budu znít arogantně, ale udělejte si například odporový dělič.
Pokud nevíte, jak navrhnout odporový dělič, bude lepší, když celou záležitost zadáte odborníkovi.
Kolikrát jsou zaplacené dva tisíce za práci méně, než by jste čekal...
Odporový dělit je dvojice odporů, z něhož je možné v určitém poměru odebírat napětí. Budou-li odporz v pomělu 1:1, bude na každém odporu polovina napájecího napětí, napětí je odeírané z odporu R2, první se používá zpravidla k omezení nebo snížení vstupního napětí. Někde tu mám prográmek který Vám to je schopen vše vypočítat.
Odporový dělič pro takový proud by měl velkou spotřebu a mizernou účinnost, na tohle to není dobrá volba.
Ano, avšak já jen definoval tazateli co je to odporový dělič, avšak použití jsem uvedl právě tu 317tku jinak pro zájemce jsem hodil ten prográmek na ulozto ulozto.cz/...
Může to topit? Pokud ano, co třeba LM317?
doplněno 04.02.13 15:55:Nebo trochu složitější na zapojení, ale účinnější spínaný stabilizátor, třeba LM2576 nebo tenhle hotový?
doplněno 04.02.13 15:56:Sotva 4 dolary (<80 Kč) za hotový výrobek, to jde, ne?
doplněno 04.02.13 16:04:No tak přes LM317T. Bude sice třeba velký chladič, ale je to celkem jednoduché, blbovzdorné a levné.
Záleží hodně na tom, jak je ten Váš napěťový zdroj "pevný", tzn o kolik klesne jeho výstupní napětí, zatížíte-li ho proudem 500mA. Můžem tu mít zdroj 100 voltů, ale když ho zatížíte proudem 200mA může jeho napěťový hodnota klesnout klidně na polovinu. Zde bych řešení viděl v podobě kolegy praiva ( vakits.com/... ) v závorce je jak zmíněný stabilizátor, tak jeho zapojení, kde si hodnotu výstupního napětí nastavíte. Hodnoty rezistorů je ale třeba trošku propočítat, jak na to by jste měl najít v katalogovém listu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.