Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit, použil jsem tranzistorove pole ULN 2083, potřeboval bych aby mi sloužil jako spínač, pokud bude baze otevřená aby na vystupu pole bylo cca 35 mA, Zkoušel jsem to zapojit , mezi Gnd a Com je hodnota 5 V, ta sama jako na zdroji, ale kdyz měřím na emitoru 1, ktey by melo být ( pokud je Baze 1 otevřená), o něco víc, měřím tam pouze cca 0,9 V ajednotky mA.. Nevíte někdo co je špatně? jestli mám špatné zapojení, NEBO JE PROBLÉM JINDE? Děkuji za rady
ULN2003 má výstupy jako otevřený kolektor. Ten spíná proti GND. Takže na jednotlivé výstupy je nutné pověsit tzv. pulUp odpory, zapojené proti plusu. Hodnota vychází pro 5V a spínaný proud 35mA asi 150ohm. Potom vám výstup bude sledovat napětí na vstupu. Pokud se tím výstupem ovládá(spíná) přímo relé, LED nebo jiná zátěž, tak se zapojuje přímo na výstup proti plusu. ULN2003 má vestavěné ochranné diody.
Na vstup(na bázi), pokud myslíte otevřenou bází to, že je nezapojená, tak v tom případě MUSÍ být zapojená přes nějaký odpor, cca 1k na zem. A ovládáte to spínáním vstupu na plus. Uzemníte-li vstup, zavřete výst. tranzistor ULN.
Najděte si někde na Webu datasheet ULN2003.pdf. Bude Vám to potom jasnější. Stačí takhle?
Dobrý den,
datasheet jsem viděl, ale moc moudrý jsem z něj právě nebyl. Na jednotllivé výstupy budou připojené Led Diody.s IF cca 30 mA. Takže pokud tomu dobře rozumím, bázi mám dobře naznačenou ( bázový odpor není třeba díky tomu že ho má uln integrován), Common je Kolektorem v jednom ze dvou tranzistorů pro celé pole a zem je pak společná také. Jenom ted nevím proti čemu přesně zapojíme tu diodu, proti plusu co jde na common? a Jaktože v případě Led diody nemusí být předřadný odpor? Děkuji
Požadovanou funkcí je to aby když z cpu půjdde signál Hi, tak se požadováná Led dioda rozsvítila. Jestli bych mohl poprosit o nákres jak jste to zapojení myslel, nebo stručně říct princip činnosti u tohoto pole. Funkci klasického tranzistoru chápu, jen jsem se nějak zamotal v tomhle poli. Děkuji
Uf, ta levá krabice na tvých obrázcích, to je procesor?
Každou buňku toho tvého pole si představ jako obyčejný tranzistor (s odporem sériově u báze). Když přivedeš na vstup napětí (proti zemi, tzn. proti "E"), "sepne" (vnitřně se spojí) OUT se zemí. Když na vstup nepřivedeš nic, OUT se od země odpojí (a nebude připojen nikam). Vstupu COMMON si nevšímej.
První obrázek ti nebude fungovat, protože anoda LED bude buď "ve vzduchu", nebo připojená na zem. Druhý obrázek je úplně blbě, tam ti nejdřív (a to hned) shoří LED (protože je trvale natvrdo zapojena na zdroj 6 V) a při sepnutí tranzistoru ti shoří i on (protože bude mít snahu vyzkratovat zdroj a ten ho nejspíš zlikviduje).
Připoj "E" na zem a "vstup" na signál z procesoru. Na "výstup" připoj odpor a za něj katodu LED, anodu LED připoj na Vcc. Takže když půjde z procesoru signál LO, tranzistor bude rozepnut a nic. Když půjde z procesoru signál HI, tranzistor sepne (spojí OUTPUT a E) a poteče proud z Vcc přes LED a přes odpor a přes tranzistor do země a LED bude svítit. Odpor dej pro začátek tak 6/0,02=300 ohmů a když tak si ho pak dolaď, tu LED na plno nehoň, je to zbytečné.
Moc děkuji, teď už to chápu. Celou dobu mě mátla noha common. Za obrázky se omlouvám, mohl jsem si dát víc záležet. Jen se chci zeptat, k čemu tam vlastně ten "pin" Common je? Děkuji
Podívej se do www.ti.com/lit/ds/symlink/uln2003a.pdf a třeba ti to bude jasné. Na COMMON můžeš připojit nějaké napětí a jakmile by se pak na jakýkoliv OUTPUT dostalo napětí vyšší, svede se do COMMON. Používá se to asi hlavně při spínání cívek, protože cívka má při rozepnutí tranzistoru chuť ten tranzistor prorazit (protože chce zachovat tekoucí proud a protlačit ho zavřeným tranzistorem, vykmitne proto na OUT vysoké napětí; když ale může proud tlačit aspoň COMMONem, k nebezpečnému přepětí nedojde). Ovládání cívek je ukázáno v odkázaném PDF v kapitole 9.2 a 9.3 (tam ale chybí sériový odpor u cívky, takže pozor na zničení OUT), jinak by se ti mohlo líbit využití COMMONu pro test LED, jak je taky ukázáno v kapitole 9.3. (ale také nemají u LED odpory, na ty nezapomeň).
Pozn.: Narazil jsem včera taky na PDF k uln2003, kde měli ve schématu vnitřního zapojení nakreslenou diodu mezi OUT a E obráceně, anoda připojená na OUT a katoda na E. To je ale blbost, to by jim nefungovalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.