Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou tv antenu

Od: bibca odpovědí: 6 změna:

Zdravim, chtel bych si zapojit tv v loznici s tim, ze antenu bych chtel mit jen na pude. Doporucili byste mi nejakou antenu, ktera by i na pude zvladla dobry prijem?

doplněno 19.12.15 18:53:

Prijmove podminky neumim posoudit, bydlim zde kratce a jako hlavni prijimac mam satelit. Ale jsem cca 50km od Prahy, vylozene v doliku taky nejsem. Chapu ze to zalezi na mistnich podminkach, ale dokud to nezkusim, nepoznam nic. Tak bych chtel zkouset s nejakou antenou, ktera treba nekomu funguje i z pudy, nebo je u ni dobry predpoklad ze by fungovat mohla

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

0x

Záleží na síle signálu z vysílačů, které chcete přijímat, v podstatě tedy i na vzdálenosti od vysílače a jestli máte přímý výhled, nebo jestli je krytý za domy, kopcem, atd.

Pro blízké vysílače se silným signálem mnohdy stačí i pokojová anténa, pro běžné situace jakákoliv širokopásmová (která přijímá jednou anténou signál i na různch kanálech (frekvencích) z jednoho směru nebo z blízkých směrů.

Oblíbená je tak zvané síto neboli matrace, ale jsou i jiné směrové širokopásmové antény. Je jich hodně druhů.

doplněno 19.12.15 18:41:

má pravdu, pokojová anténa je jen nouzové řešení, ale pokud na ní televizor hraje, dokazuje, že signál je dostatečně silný a pokud by někdo použil v dobré víře anténu i se zesilovačem, byl by vstup zahlcený, takže stačí běžná anténa pro místní příjem.

Zmiňované síto má výhodu, že je ploché, je širokopásmové, což znamená, že přijímá vysílače na kanálech od 21 do 60 prakticky stejně.

ok5z8
hodnocení

0x

Dnes mi nefunguje věstecká koule, takže nemohu určit tvé příjmové podmínky. Snad zítra. *smich*

doplněno 19.12.15 18:24:

Jinak ještě dodám, že silný signál neznamená dobrý signál. Daleko důležitější parametry signálu než hodnota dBμV, je hodnota MER, CBER, VBER. Také pre-echo se nesmí podcenit.

doplněno 19.12.15 18:28:

Pokojová anténa je z odborného hlediska vždy špatně. Ale někomu to může fungovat i spolehlivě. Já jako odborník tuto cestu ale nedoporučuji, protože nemůžu zaručit vůbec nic.

Hlavně se vyvarovat antén, které mají integrován zesilovač. Klidně na prvotní pokusy bych volil např. Fracarro LP45F či plzeňské síto.

doplněno 19.12.15 18:58:

bruno®

Takhle to nefunguje, že příjem zvládne každá s dostatečným ziskem.

Dnes jsem třeba montoval v lokalitě, kde se silně projevuje pre-echo. Na anténu LP45F jsem dosahoval cca 55 dBμV na jedné frekvenci, což je více než dostatečná intenzita. Jenže pre-echo znemožnilo kvalitní příjem.

Proto jsem zvolil jinou anténu. Z ní šlo pouze cca 51 dBμV, ale pre-cho bylo o poznání slabší.

Tyhle věci se nedají dělat od stolu.

bruno*
hodnocení

0x

První předpoklad je, aby střecha nebyla plechová, jinak příjem zvládne každá anténa s dostatečným ziskem s ohledem na silu signálu v konkrétním místě. Anténa by měla být širokopásmová pro příjem DVB-T v pásmu UHF. Dá se vybrat třeba na antenex.cz/... Síla signálu mmj. závisí především na vzdálenosti a výkonu vysílače. S bližšími informacemi nelze poradit konkrétně. "Elektronické"antény, kromě míst se silným signálem, nedoporučuji.

doplněno 19.12.15 18:54:

Chybka: bez bližších informací... Jinak se mrkněte, jak to mají sousedi. Integrovaného zesilovače na anténě se bát nemusíte, pokud nejde o místo se silným signálem. Je vhodný zejména v případech delšího svodu, kde má za úkol krýt útlomové ztráty.

ok5z8

V dnešní době, kdy najíždí LTE, je integrovaný zesilovač hloupost. I když má anténa LTE filtr, tak často nebývá dostatečně ostrý, aby LTE bylo dostatečně potlačeno.

doplněno 19.12.15 20:34:

Co udělá obyčejný integrovaný UHF zesilovač v anténě, pokud se na něj dostane např. 90 dBμV z LTE?

doplněno 20.12.15 11:25:

Tak já odpovím za tebe. Výstupní hodnota signálu bude nad vybuditelnost zesilovače a ten se rozkmitá, což fatálně degraduje veškerý signál i mimo LTE.

Proto integrované zesilovače v anténě jsou z odborného hlediska slepá cesta.

bruno*

Žádný z vysílačů ve Středočeském kraji, (ani v Praze), kde tazatel bude přijímat, nevysílá na kanálu vyšším než 59, tedy pod pásmy LTE - pokud jsem se tedy dobře díval. Než se najede na DVB-T2, bude ještě dlouho trvat a stejně pak budeme kupovat nové antény, pokud tedy vůbec budeme muset. Tv vysílání přenechá pro LTE jen kmitočty 800 MHz a vyšší, ostatní budou zachovány.

vernon
Druhá digitální dividenda sebere pro LTE pásmo 700 Mhz. Už to vyžírkové v EU připravují.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]