Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou impedanci zvolit? 4-8 Ohm

Od: clayman® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,
mám v celku kvalitní reproduktory na kterých se píše 4-8 Ohm (na všech). Na receiveru mám nastavenu zlatou střední cestu 6 Ohm.

Moje otázka zní, co mi přines režim 4 nebo 8 Ohm. Jde o výkon (a co v tomto případě víc) nebo kvalitu zvuku?

Díky, nechce se mi studovat obšírné téma.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruno*
hodnocení

2x

Na 4 ohm to bude hrát hlasitěji, ale pozor na povolený výkon beden. Taky ses ptal na kvalitu zvuku: impedance nemá vliv.

host*
hodnocení

0x

Záleží na zesilovače, jaké snese zatížení. Čím nižší impedance reproduktoru, tím víc je zesilovač zatížený, dává větší výkon... nebo měl by dávat, ale vlivem vlastní výstupní impedance zesilovače může výstupní napětí klesat jako větev při zatížení houpačkou s tlusťochem a tak se i výstupní výkon trošku sníží.

Normálně je výkon daný P=U.I [W; V, A], ale proud neznáme, tak si pomůžeme vztahem I=U/R [A; V, ohmy] a do prvního vzorečku dosadíme ten druhý a dostaneme vzoreček P=U.(U/R) je to úmyslně psané tak, aby bylo vidět, jak bylo dosazeno, což se dá pěkně upravit jako P=U2/R [W; V, ohmy].

Například pro výstupní napětí 6 V~ (efektivní napětí nf signálu) a impedanci reproduktoru 4 ohmy vychází výstupní výkon P=62/4 = 36/4 = 9 W.

Když použijete reproduktor s impedancí 8 ohmů, nebo dva 4 ohmové v sérii, takže mají také 4+4=8 ohmů, je výstupní výkon při stejném výstupním napětí 6 V~ podle vzorečku P=62/8 = 4,5 W. Takže při dvojnásobné zatěžovací impedanci bude výstupní výkon poloviční.

Nejlepší je, aby impedance použitého reproduktoru odpovídal typické zatěžovací impedanci zesilovače. Většinou je to dost pružné a 4 ohmy místo 8 tak moc nevadí, dokud se zesilovač nebudí do maxima, kdy už by byl přetížený, nebo 8 ohmů místo požadované 4 ohmové zátěže nevadí, jen bude třeba dávat větší zesílení, aby to mělo stejnou hlasitost, ale to je normální, nikdo nejede výkonem na doraz, prostě se nastaví nějaká normální příjemná hlasitost.

Hlasitost také samozřejmě závisí na citlivosti reproduktoru, bedně, prostředí a spoustě dalších parametrů.

figurek*
hodnocení

0x

Zde jde hlavně o proudovou zátěž koncového stupně zesilovače.

Menší odpor = větší proud

Není dobrý nápad připojit čtyřohmové repro k zesilovači s osmiohmovým výstupem.

hodnocení

*smich* no, na repráku mám 4-8Ohm, na receiveru si můžu nastavit co chci. Co tam mám dát a proč? :)

jofa*

Toto jsem "řešil" cca před 6 lety na rec. Yamaha a reprobedny Canton. Doporučeno nastavení u reciev. 6 Ohm. 4 nebo 8 Ohm bych tam nastavil, pokud by na bednách bylo jen 4 nebo 8 Ohm.

hodnocení

tak to mám nastavené už 2 roky správně :)

hodnocení

0x

Výrobce na bednách označil impedanci v rozsahu 4-8 ohmu protože v závislosti na kmitočtu se v tomto rozsahu opravdu impedance beden pohybuje, v zájmu bezpečnosti koncového stupně by tedy bylo vhodné na receivru nastavit ten nižší údáj, tedy 4 ohmy, protože pokud jeho koncový zesilovač bude dávat velký výkon zrovna na kmitočtu, kdy bedna má impedanci 4 ohmy tak nebude zbytečně přetěžován.

takjan*

Pokud nejde o zesilovač stovky wattů nebo o domácí poslech, kde stejně není max výkon použit, tohle neřeším. Navíc skoro každý zesilovač má dnes ochrany, mimo jiné i před přehřátím

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]