Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Reklamace na kňourající lednici,co dál?

Od: lounacek odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.

Mám následující problém s lednicí. V dubnu minulého roku jsem si zakoupil lednici zn. INDESIT. Po zapojení do sítě při spuštění kompresoru začala lednice vydávat kňouravé zvuky/jako zadírající se ložisko/,zhruba vždy tak 2 min,pak je slyšet jen kompresor,což je v pořádku. Inu napsal jsem ihned reklamaci na do firmy INDESIT. Asi za 3 dny přijel mechanik,který lednici okoukl/lednice ovšem v té době nikdy nezakňourala/,napsal zápis a odjel. Toto proběhlo doposud již 4x,až při poslední návštěvě lednice vydala potřebný zvuk,který mechanik změřil a naměřil hodnotu hluku 44db,ojediněle až 48db.Po naměření hladiny hluku kamsi zavolal,kde mu sdělili,že reklamace se neuznává,zbalil si fidlátka a odjel. Výrobcem předepsaná hladina hluku je 40db. I přes můj nesouhlas opět napsal papír a odjel,že je lednice v pořádku.Hluk měřil mechanik aplikací v mobilu. Po té mi bylo sděleno,že jestli na reklamaci trvám,musím odvést lednici do certifikované zkušebny,kde mi dají po uhrazení nákladů na zkoušku oficiální doklad o měření hladiny hluku a pak teprve pokud se zvýšená hlučnost potvrdí mi výrobek bude vyměněn. Nevím jak dál postupovat,neboť tento postup se mi nezdá normální a servis se o reklamaci nehodlá bavit. Děkuji všem za podněty k vyřešení celé věci. Hezký den

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud máte od technika doklad o měření hlučnosti a ta je vyšší než povolená výrobcem, pak bych se s nimi již moc nebavil a celou věc řešil právní cestou. Koupil jsem si "Českou" Calex-ku, abych zjistil, že ji vyrábí Italové. Po několika týdnech se začalo ozývat silné praskání. Technik (firmou sjednaný místní servisní technik) udělal v zadní vnitřní stěně dvě díry, natlačil olej a to se opakovalo 3x co měsíc. Poté seděl u ledničky cca půl hodiny než naměřil více decibelů, než bylo povoleno, vydal mi doklad a v obchodě jsem si po doplatku vybral jinou ledničku. Měl by jste nejdříve vyzkoušet (mám osvědčeno) odmítnout zamítnutou raklamaci a trvat na jejím uznání, pak bych to řešil právní cestou.

stonek*
hodnocení

0x

Domnívám se, že zvuky, které popisujete vydává natlakované médium při uvolňování tlaku, což je zvuk normální, vycházející z principu. Neni tedy co opravovat. Ještě je možné krom kompresorů slyšet různé zvuky - proudění, čvachtání, cvakání, atp. tyto zvuky jsou méně hlasité a zpravidla neobtěžují. Jestli si myslíte, že lednice vydává zvuky výrazně hasitější, než by bylo přípustné, je možné požádat soudního znalce o vystavení nezávislého znaleckého posudku a v případě závěru, že zvuky jsu opravdu nad mez budete mít argument a páku na servisní organizaci.

hodnocení

0x

Ono je něco jiného přidřené ložisko a běžný (byť zvýšený) hluk kompresoru. Trvejte na tom, že Vám nejde o hluk kompresoru, který technik opakovaně zbytečně měří, ale o pravděpodobně začínající vážnou závadu.

doktpr365*
hodnocení

0x

Nejrychlejší a nejjednodušší sehnat jiného servisáka aby napsal závadu kterou uznají.

tombravo

Mám whirpool WBE 34132 A++ čtvrtým rokem a po 3měs. od koupě jsem ji reklamoval na "kňourání až pískání" v caklo namražování (asi 20% doby caklu). Technik přijel, bez extra měření jen poslechem na ucho konstatoval "nadprůměrné" hluky, vypsal rekl. protokola a za 3 dny výměnou přivezla dodávka novou. Ta nová to dělá sice taky ale asi na 50% původní intenzity, kratšeji, a méně pravidelně... více či méně v hladině zvuku kompresoru. Byl jsem technikem poučen, že to dělají vlastně všechny mražáky Whirpool rozpínáním toho nej-ekologického média (které se začalo používat asi před 10 lety) v trubkách, záleží to kus od kusu jak se podaří naspojovat trubky v mražáku...asi tak.

PS Každopádně moje stará ZANUSSI to nedělala, ale zase byla "jen A" takže skorem 2x žravější proudu...

doplněno 14.12.15 11:43:

ještě pro info v rodině máme ještě Electrolux, taky asi 5 let stáří a třída A+, a ta to nedělá - jen klasické chrčení kompresoru...takže moje spekulace - asi Italové (Whirpool, Indesit apod.) zatím nezvládly "optimálně" technologii s novým mediem :))

Bohužel také vlastním Whirpoolku a občas mi připadá, jako by kuchyní projížděl moped. Ale oproti "práskající" Calexce předtím, je to pokrok. Dlouhá léta (cca 18 let) mi neskutečna žrala proud Minska, ale zase byla tichounká jak kolovrátek. Vemte si jen, jaký hluk dnes vydávají pračky. Nešťastná doba.

mp*
hodnocení

0x

Obecně, pokud výrobek nesplňuje deklarované parametry, je to důvod k reklamaci. Co se týče hluku, to je fakt složitější na dokazování. Třeba můj bratranec nesnese v místnosti ani tikající hodiny, a musí je odnášet. Já třeba zase neusnu, pokud nehraje televize (kvůli ohleduplnosti k rodině mám sluchátka - super věc - doporučuji!). Lednice obecně nějaké zvuky vydávají. Teď třeba sedím v prázdné hospodě a když počítám, tak běží kolem mě asi cca 11 mrazáků a lednic. Spíš osobně mám vycvičené ucho že když to všechno ztichne, pak je problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]