Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schodišťový automat - zapojení

Od: mikihans® odpovědí: 4 změna:

Ahoj, tak jsem koupil nový schodišťový automat CRM-42/F a potřebuju ho zapojit místo stávajícího, což je nějaký starý polský K-15 s elektromotorkem, ovšem když jsem zjistil jak je zapojen, začal jsem být docela zoufalý a teď prostě nevím, jak to přepojit, aby to fungovalo jak má.

Přikládám zapojení původního i nového (z návodu). Světla a vypínače s doutnavkami si nemůžu dovolit přepojit, protože by to znamenalo rozbourat celou chodbu 4 patra).

Potřeboval bych, aby mi někdo nakreslil, jak zapojit nový automat na stávající zapojení (jestli to vůbec půjde), aby byla zachována správná funkce automatu. Možná je to úplně jednoduché, ale já to tam prostě nevidím...

Díky moc za každé "postrčení" ;)

doplněno 04.12.15 12:45:

tak ono BY to asi šlo, podle toho třívodičového zapojení z návodu, ovšem jak jsme teď zjistil, z těch od toho vodiče k vypínačům jsou ještě vzata (přímo z různých vypínačů po chodbě) ještě fáze pro světla na půdě a na balkonu, čímž by teď tato světla byla závislá na osvětlení na chodbě (třetí obrázek)... takže už fakt nevím... jsem v koncích

Schodišťový automat - zapojení
Schodišťový automat - zapojení #2
Schodišťový automat - zapojení #3

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Na třetím obrázku ta přidaná světla nejsou dobře zapojena do 18. V tom případě by ta světla vpravo svítila jen při sepnutém sch. automatu.
Do A1 je přívod ostrá fáze. 18 je odchod spínané fáze.

hodnocení

tak ještě jedna oprava, ty "vedlejší světla" jsem na schématu zakreslil špatně, jsou připojena ke spínačům takhle (tam kde u starého zapojení byla trvalá fáze)

Tím pádem by teď nesvítila vůbec, nebo kdybych rožnul světlo na půdě, rožnulo by mi to chodbu.

doplněno 04.12.15 13:06:

bohužel takhle tam ta světla teď zapojena jsou (k vypínačům) a bez bourání a přepojování s nimi nic neudělám... někdo k nim prostě kdysi nechtěl tahat sólo vodiče, tak jsou jen připojna k fázi, kterou se ovládal automat

Schodišťový automat - zapojení #4
Svorka A1 a svorka 18 jsou vedle sebe. Na co bourat?
Stačí povolit šroubky, přesunout a dotáhnout. Fáze na automat tam přece je i nadále.
Ovšem toto poslední schéma je nefunkční.Řekl bych, že nulák na vedlejší světla bereš přes střeva automatu ze svorky S.
Musím si vygůglovat ten automat. Potom uvidíme.
doplněno 04.12.15 14:15: Překlep, ne nulák, ale fázi. Omlouvám se.
Otevřel jsem omáčku okolo toho automatu, píší, že výstup S se dá volit buď A1 nebo A2. Ovšem celkové zapojení by měl posoudit elektrikář na místě.
hodnocení

tak ještě jinak, takhle je to zapojeno teď. Jde mi o to, že z té fáze (trvalé) jsou je odebrána na trase ještě fáze pro světla na balkonu a na půdě (samostatně ovládané). V rozvaděči můžu přepojovat jak chci, nad rozvaděčem už je to všechno ve zdi a nic s tím neudělám, tam to musí zůstat tak jak je.

Do tohoto teď potřebuji místo stávajícího automatu zapojit ten nový, ten se ale zapojením liší. A pokud bych ho zapojil tak, jak je v návodu (ten druhý obrázek v otázce), z vodiče, kde mám teď trvalou fázi by se stal ovládací vodič, který bude spouštět automat po stisknutí tlačítka. Jenže tím bych ho už nemohl použít k napájení světel na půdě a balkonu (místo trvalé fáze by z něho byla nula spínaná tlačítkem)

Schodišťový automat - zapojení #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]