Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
již hruba pátým rokem vlastním digitální zrcadlovku Nikon D3100. Vzhledem k tísícům a tisícům nafoceným fotek se mi "vychehlal" mechanismus blesku.
Když se blesk otevře, respektive dojde k uvolnění nějakého zámku, tak ho nějaký systém pružiny tlačí dozadu směrem k fotografovi. Problém je v tom, že v mém případě zde při otevřeném blesku vzniká nějaká vúle a né vždy je kontakt sepnut. Pro 100% úspěšné pořízení fotky s bleskem je třeba blesk držet prstem, aby nepadal dopředu ( zhruba o pár mm, ale i ty stačí k tomu, aby kontakt byl přerušen).
Nemá někdo zkušenosti se servisem těchto zrcadlovek? Jestli někdo nemá představu o tomto servisním zásahu?
Díky.
Asi by to opravit šlo, ale místo takto ivestovaných peněz byste měl raději něco přidat (nevím, kolik by oprava stála) a pořídit si externí blesk. Čína stojí kolem 2500.-, originál základ Nikon 9 tis. I s tou naklápěcí čínou můžete bleskat proti stropu například. Změkčí to a rovnoměrně roznese světlo a nebudou na objektech tvrdé stíny.
No, já ten foťák používám takřka ke všemu. A za snížených svět. podmínek ( zrovna jsem fotil v úplné tmě bouračku) to poslouží ke svému účelu a pro běžné fotky postačí.
Mě by osobně teda dost vadilo kdybych měl na zrcadlovce cokoliv nefunkčního i když by to bylo něco co nepoužívám
Takový ty kecy že interní blesk je k ničemu miluju, mnohdy je lepší alespoň něco než nic a pak třeba na prosvětlení stínů stačí a nebudu tam vždy rvát externí a že mám opravdu dost velké a dost dobré dělo.
Do servisu nedávat, jsou to jen měniči celků a zloději. Před časem mi kolega přinesl s podobným problémem Olympus, taky nespolehlivá funkce spínače, servis odmítl opravovat, že se to nevyplatí, pro mne to znamenalo asi 10 minut práce (jen přitáhnout správný šroubek na správném místě)
Pokud stačí blesk přidržet prstem tak asi bude stačit jenom něco někde správně napružit a bude po starostech, šikovný RECIRKULÁTOR si s tím poradí.
Já ho párkrát otevřel taky. Když jsem se přehmátl a místo Fn tlačítka, které mám nakonfigurované k nastavování citlivosti, jsem zmáčknul tl. blesku.
Mne spíš překvapuje, že se "ošoupe" blesk dřív než by klekla závěrka, která je mnohem jemnější a je to víc namáhaný mechanismus, spíš to vidím na vadný kus nebo "kurvítko"
Ve své podstatě je to naprosto pochopitelné. Pokud jej využívá celá rodina, kdy asi 99% užívajícím bohatě stačí režím auto, tak je pak jasné, že se blesk bude otevírat poměrně často.
To 1% je potom má amaterská snaha o lepší fotky, kdy většinou blesk nepoužívám.
A kdo ví, jestli tomu někdo nechtěně nepomohl. Škoda, že tam není lepší přístup - možná by stačilo napružit nějakou pružinku za pár háleřů.
Opravdu je třeba zamyslet se nad tím, že někdo fotoaparát používá opravdu focení čehokoliv ( a neshledávám na tom vůbec nic špatného, když je to pro jeho potřebu). Pak je tu ta druhá skupina lidí - fotografové s velkým F, kteří se snaží tvořit něco lepšího. Tak to aspoň vidím já, protože se snažím ze svého vlatního zalíbení kombinovat obě varianty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.