Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
již hruba pátým rokem vlastním digitální zrcadlovku Nikon D3100. Vzhledem k tísícům a tisícům nafoceným fotek se mi "vychehlal" mechanismus blesku.
Když se blesk otevře, respektive dojde k uvolnění nějakého zámku, tak ho nějaký systém pružiny tlačí dozadu směrem k fotografovi. Problém je v tom, že v mém případě zde při otevřeném blesku vzniká nějaká vúle a né vždy je kontakt sepnut. Pro 100% úspěšné pořízení fotky s bleskem je třeba blesk držet prstem, aby nepadal dopředu ( zhruba o pár mm, ale i ty stačí k tomu, aby kontakt byl přerušen).
Nemá někdo zkušenosti se servisem těchto zrcadlovek? Jestli někdo nemá představu o tomto servisním zásahu?
Díky.
Asi by to opravit šlo, ale místo takto ivestovaných peněz byste měl raději něco přidat (nevím, kolik by oprava stála) a pořídit si externí blesk. Čína stojí kolem 2500.-, originál základ Nikon 9 tis. I s tou naklápěcí čínou můžete bleskat proti stropu například. Změkčí to a rovnoměrně roznese světlo a nebudou na objektech tvrdé stíny.
No, já ten foťák používám takřka ke všemu. A za snížených svět. podmínek ( zrovna jsem fotil v úplné tmě bouračku) to poslouží ke svému účelu a pro běžné fotky postačí.
Mě by osobně teda dost vadilo kdybych měl na zrcadlovce cokoliv nefunkčního i když by to bylo něco co nepoužívám ![]()
Takový ty kecy že interní blesk je k ničemu miluju, mnohdy je lepší alespoň něco než nic a pak třeba na prosvětlení stínů stačí a nebudu tam vždy rvát externí a že mám opravdu dost velké a dost dobré dělo.
Do servisu nedávat, jsou to jen měniči celků a zloději. Před časem mi kolega přinesl s podobným problémem Olympus, taky nespolehlivá funkce spínače, servis odmítl opravovat, že se to nevyplatí, pro mne to znamenalo asi 10 minut práce (jen přitáhnout správný šroubek na správném místě) ![]()
Pokud stačí blesk přidržet prstem tak asi bude stačit jenom něco někde správně napružit a bude po starostech, šikovný RECIRKULÁTOR si s tím poradí.![]()
Já ho párkrát otevřel taky. Když jsem se přehmátl a místo Fn tlačítka, které mám nakonfigurované k nastavování citlivosti, jsem zmáčknul tl. blesku.
Mne spíš překvapuje, že se "ošoupe" blesk dřív než by klekla závěrka, která je mnohem jemnější a je to víc namáhaný mechanismus, spíš to vidím na vadný kus nebo "kurvítko" ![]()
Ve své podstatě je to naprosto pochopitelné. Pokud jej využívá celá rodina, kdy asi 99% užívajícím bohatě stačí režím auto, tak je pak jasné, že se blesk bude otevírat poměrně často.
To 1% je potom má amaterská snaha o lepší fotky, kdy většinou blesk nepoužívám.
A kdo ví, jestli tomu někdo nechtěně nepomohl. Škoda, že tam není lepší přístup - možná by stačilo napružit nějakou pružinku za pár háleřů.
Opravdu je třeba zamyslet se nad tím, že někdo fotoaparát používá opravdu focení čehokoliv ( a neshledávám na tom vůbec nic špatného, když je to pro jeho potřebu). Pak je tu ta druhá skupina lidí - fotografové s velkým F, kteří se snaží tvořit něco lepšího. Tak to aspoň vidím já, protože se snažím ze svého vlatního zalíbení kombinovat obě varianty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.