Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda reaguje infrapřijímač i na jiné ledky než infra? Připojil jsem ho k voltmetru a když je ve tmě tak je na něm 50mV a když je plné světlo tak 0mV, podle toho reaguje i na obyčejné světlo. Můžu tedy použív modrou led? Chci aby to šlo vidět. A infraledka vidět nejde.
Když jsem v obchodě řekl, že chci fotodiodu řekla že má jen infrapřijímač tak jsem to koupil.
Viz: tranzistor.cz/...
Díky za rady. (a prosím rychle a srozumitelně, začínám to tvořit již při psaní tohoto příspěvku)
Modrá je ne opačném konci světelného spektra, takže citlivost bude na modré světlo malá a pokud je infrasnímač zapouzdřen do tmavěčerveného plastu tak ten tu modrou odfiltruje a nedostane se na něj nic.
Infrapřijímač zachytává signály určité vlnové délky, na jiné barvy nebude reagovat buď vůbec, a nebo velmi slabě, záleží na barvě, protože se jejich vlnové délky liší.
Je celkem známé, že osvětlíte-li PN přechod tranzistoru ale prý i LED, může generovat malé a hlavně velice měkké DC napětí. U Vás tomu je jak říkáte naopak, jste si jistý? Zkušenost s tím nemám.
Máš 2 možnosi, jak to zjistit poměrně spolehlivě:
1) Zapoj a zkus.
2) Najdi si ke tvé fotodiodě katalogový list, tam hodnoty pracovních vlnových délek světla najdeš. A porovnej je s vysílací LED.
Předpokládám, že pokud vůbec, tak bude infrapřijímač reagovat na modrou led nepatrně. Aspoň zkus LED červenou nebo bílou.
doplněno 04.02.13 15:05:Ze schématu bych neřekl, že "LED při informaci problikne, zhasíná". LED svítí trvale tak napůl. Při přivedení střídavého zvukového signálu se bude její jas pohybovat kolem toho klidového středu na obě strany, tzn. zesilovat i zaslabovat.
Takže fungovat to funguje, jen přijímač potřebuje silný zesilovač, aby to alespoň hrálo slyšitelně. Tak mě napadlo zda existuje součástka, která má větší zisk oproti infrapřijímači? Fotodioda by byla lepší?
Ono to s modrou funguje? To jsou věci ...
Větší zisk, no, buď infraLED a nechat infrapřijímač, nebo viditelnou LED a použít odpovídající fotodiodu (nebo i větší počet?).
Až zas budeš mít vyšťaven ten zesilovač, tak ať nikdo u přijímače nerozsvěcí žárovku, nebo na něj nenamíří a nespustí dálkové ovládání.
Omlouvám se špatně jsem se vyjádřil, s tou modrou to nejde. Dal jsem tam infraled a s tou to funguje. (myslel jsem to obecně jako že to celé funguje.)
S dálkovým ovládáním mě to nenapadlo, jdu zkusit co to bude dělat. Jinak více infrapřijímačů by byl taky dobrý nápad. Já osobně jsem chtěl fotodiodu, ale to v hadexu ani nevěděla co vlastně chcu a jediné co našla byl infrapřijímač. Takže jsem dokoupil infraled e funguje. Jinak infrapřijímač je lepší už z toho důvodu, že nereaguje na světlo.
doplněno 06.02.13 11:16:No a zde vzniká otázka jak funguje dálkové ovládání. Zde jsem nahrál to co produkuje infrapřijímač při mačkání talčítek na ovladači. (většinou tři zmáčknutí vždy na jiném tlačítku. Nakonci držení tlačítka Power.) uloz.to/...
Pokud přijímač v televizi vždy příjme stejný zvuk (signál) jak tedy rozpozná co bylo zmáčknuto?
Díky za reakce
doplněno 06.02.13 11:24:Neznátě někdo program jak dekódovat tyto zprávy? Ještě jsem zkoušel ovládání od vrtulníku, a každý kanál (3kanály aby se nerušili dva stejné vrtulníky) vysílá různými intervaly zvuku.
doplněno 06.02.13 11:41:Chápu správně, že pokud přidám více vysílačů tak se zvýší síla signálu a taktéž pokud dám více přijímačů do serie tak bude stačit menší zesilovač, protože bude síla signálu větší?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.