Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Plánuji si koupit tlakoměr z lékárny. Tlakoměr je ale zabalený. Potřeboval bych si jej vyzkoušet, jak bude čitelný displej při naměřených hodnotách. Setkal jsem se u známých totiž s tím, že ne každý displej je dobře čitelný. V důsledku toho, že nad sebou jsou slabě prosvěcující se číslice a teprve ty silnější jsou výsledné hodnoty. A někde záleží i na úhlu pohledu na displej. Někde ty slabě prosvěcující číslice nejsou a čitelnost je velmi dobrá. Bohužel tu značku tlakoměru již neprodávají.
Když si koupím tlakoměr a poruším obal - zabalení - a vyzkouším jej a nebude mi vyhovovat, tak mohu do 14 dnů tlakoměr vrátit a dostanu peníze zpět?
Nebo jak je to obecně při koupi zboží - vrácení peněz, které si nemohu předem vyzkoušet v obchodě?
Je to nelogické kupovat něco - elektroniku - bez možnosti vyzkoušení.
Děkuji
Ne, zboží zakoupené v "kamenné prodejně" normálně vrátit nelze. To by musela být předem dohoda a dobrá vůle prodávajícího. Ta možnost vrácení je dána tím, že jsem si nemohl kupované předem prohlédnout, vyzkoušet a rozmyslet se. V kamenné prodejně takovou možnost mám a následující citované ustanovení to nakonec prodejci ukládají. Že se to nedělá, resp. že to zákazník nevyžaduje, to je již jiná věc. Např. v Kauflandu i jinde věc nepředvádějí ,ale také ji bez řečí vymění nebo vezmou zpět.
Občanský zákoník v § 2162 říká - Připouští-li to povaha koupě,má kupující právo,aby věc byla před ním překontrolována nebo aby byly předvedeny její funkce. - Z toho vyplývá, že pokud tato možnost není, bylo by možné se dohodnout, že si věc vyzkouším doma a případně ji vrátím. Ale to je v běžném obchodě opravdu zcela nezvyklé a spíše teoretické. Je tu ještě jeden zákon - na ochranu spotřebitele, který ve svém § 15 říká umožňuje-li to povaha výrobku,je prodávající povinen na žádost kupujícího výrobek předvést v činnosti. Pokud tedy chcete doma řádně vyzkoušet s možností ji vrátit, pak je lepší ji zakoupit přes internet.
jmakon@seznam.cz
Není pravda, že je to nezvyklé. Je to naprosto běžné. Lidé si zkoušejí boty a šaty, prohlížejí knížky, nechávají si předvádět elektroniku, osedávají si nábytek, polehávají na matracích. Ten paragraf na vrácení zboží existuje právě proto, že zboží si v eshopu nemůžete fyzicky vyzkoušet, v kameném obchodě na to máte právo.
Jenomže přes internet musím platit zpět poštovné, což je dnes dost peněz, tak přes 100Kč určitě.
Ale když platí uvedené §, tak mohu trvat na rozbalení a vyzkoušení tlakoměru v lékárně?
Děkuji
Poštovné se vždy neplatí, záleží na tom co uvedl prodávající na svém webu.
Na předvedení a seznámení se s obsluhou přístroje máte právo. Pokud nebude vyhověno, pak je to podobné jako u internetového obchodu a kupující by měl trvat na tom, že si vyzkouší doma a pokud nebude vyhovovat, tak vrátit. Ona možnost či nemožnost vyzkoušení a rozhodnutí se je právě ten rozdíl mezi obchodem a e-shopem.
Tak si nekupujte tlakoměr v lékárně ale kupte si ho na internetu.
Cena bude minimálně o 2x poštovné nižší.
Navíc když si na heurece najdete recenze, tak od nich se lze dost dobře odpíchnout...
tak si to vyzkoušej v lékárně,to je takovej problém? eště ti ukážou,jak se s tim zachází...
s tim sem se ještě nesetkal,tak jdi do jiný,když se tahle chovaj,asi bude stát za starou belu daný obchod...
...vždyť jsem to psala,stejné jako s vysavačem.Najdou si výmluvu a neukážou...a můžete se tak akorát ohánět zákoníkem no a pokud jste hodně rozčilen a víte,že něco zanedbali,lze napsat na netu na ČOI a na základě podnětu dělají kontroly a budou Vás informovat jak to dopadlo.
Co vím,tak v kamenném obchodě Vám peníze nevrátí.Jedině se můžete domluvit nebo Vám to sami nabídnou na koupi jiného výrobku v jejich prodejně.Já takhle dostala robot.vysavač od rodičů a chtěla jsem jej hned vrátit.V prodejně řekli,že bohužel,že v kamenném obchodě je možnost si zboží vyzkoušet,víte do čeho jdete a tudíž není 14dní na vrácení zboží jako přes internet.Paradox je,že kolegyně chtěla vysavač předvést a odmítli to.(...,že by byl už špinavý atd.)Takže si jej raději v kamenném obchodě nekoupila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.