Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký typ termostatu objednat?

Od: flodur® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,
Termostaty TP 546 jsou vyráběné buď s kontakty pro ovládání běžných spotřebičů (kotlů, ventilátorů ap.), minimální spínaný proud je 250 mA. Nebo s kontakty pro ovládání elektronických obvodů, u kterých jsou spínané proudy od 20 do 300 mA.TČ ovládám přes PT-21 potřebuji do serie vložit TP 546, který bude umístěn v ob. pokoji (jižní strana) a při slunečném dni zablokuje TČ při stoupnutí teploty nad 23 st.C.V stávající referenční místnosti odpoledne sluníčko nesvítí takže TČ je stále v provozu a v místnostech na jih teplota vystoupí až přes 25 st.C. Až potud by problém byl vyřešen. Změřil jsem protékající proud přes kontakty PT 21, který je 1mA. Z praxe vím, že se udává max. možný proud , kterým je možné zatížit kontakty. Nyní jsem postaven před problém uváděného min. zatížení kontaktů viz výše. Bude Ter.TP 546 při tak malém průtoku 1mA funkční?

Děkuji za info.

flodur.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Použití termostatu s min proudem 250mA bude problematické. Pokud bude kontakt čistý (a to nebude), párkrát může i při tak malém proudu sepnout. Pokud použijete TP546GC DT regulus.cz/... s max proudem 300mA, pro elektronické obvody (minimální proud by měl být od nuly), mělo by to fungovat bez problémů. Na výstupu bude spínací tranzistor, proto max 300mA... kde udávají proud 20 až 300mA? V návodu je uveden pouze max proud 300mA. A nebylo by lepší použít v pokoji na jižní straně termostatickou hlavici? Při použití vámi navrhovaného termostatu se taky může stávat, že zůstane vypnutý i vdobě, kdy v jiných pokojích už bude poměrně zima, ale topení nenaběhne (bude ještě vypnuto novým termostatem)...

doplněno 17.11.15 22:05:

Když se teď dívám na výrobek ELEKTROBOCK...PT21, má na výstupu kontakt relé s max proudem 5A při 250V AC. A přesto spíná 1mA bez problémů? Jak dloho je v provozu? ... Osobně mám špatné zkušenosti se spínáním tak malých proudů mechanickým kontaktem...hlavně po pár měsících provozování...spínání bývá nespolehlivé...záleží na kvalitě kontaktu...proto pro tyto aplikace (velmi malé proudy) raději vybírám spínání tranzistorem...

hodnocení

Tak jsem se nakonec rozhodl zkusit doladit nastavení stávajícího termoventilu a upustil jsem od přídavného TH. Díky za vysvětlení funkce TP546GC DT, jinak ELEKTROBOCK...PT21 mi slouží 5-tý rok.

flodur.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]