Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení led žárovek

Od: candlemass* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den potřebuji poradit ohledně zapojení led žárovek v koupelně . Mám 6ks led žárovek jedna je 3,3 W. Zapojil sem jich 6 za sebou ale bohužel nesvítí. Po odzkoušní jedne po druhe svítí bez problemu . Problem je v tom že když zkouším žárovky nejprve jednu pak pridam druhou třetí a čtvrtou tak je vse v pořádku ale jakmile připojím 5 žárovku tak už nesvítejí. Takže 4 ks led žarovek zapojenych svítí ale po připojení další už nesvítí.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

1x

ono by jaksi nebylo od věci, napsat sem, co je napsáno na žárovkách, a následně to co je npasáno na případném trafu..což dotaz postrádá!

hodnocení

0x

A zapojuješ je za sebou (tj. sériově) nebo paralelně? To totiž není jedno.

candlemass*
hodnocení

no zapojuju je jako jednim dratem zacnu od trafa jednim dratem pokracuju k žárovce od žarovky dal ke druhe atd až k te čtvrte to svítí ale od páte už to nesvítí

cl
No to zapojujete do série a to je špatně no. Klesá Vám napětí. Dejte je paralelně.

buss
hodnocení

0x

To jako chcete říct, že LED na 230 V zapojujete do série? Kde jste na to přišel? Zapojte paralelně!
Ale jsou tací umělci, soused zapojil třífázový stroj na 2 fáze! Třetí zaizoloval! A divil se.

doplněno 06.11.15 12:45:

nonek já v dotazu nic od trafa nenalézám, nejasný dotaz, nepřesný!

@buss žárovky nejsou na 230V viz tazatel zacnu od trafa jednim dratem pokracuju k žárovce ...

Nejde o těch 230V ale o to zapojování do série. To totiž znamená, že když zapojíš čtyři žárovky, tak na každé je čtvrtinové napětí, u pěti žárovek pětinové a tak dále. A to je asi ten důvod.

Ledžárovky se v tomto případě musí zapojovat paralelně. Pokud neznáš rozdíl mezi sériovým a paralelním zapojením, vyhýbej se elektroinstalačním pracem.

figurek*

jen aby to trafo nebylo na 1200V.

figurek*
hodnocení

0x

No já nevím co si myslet. Taky jsem kdysi kupoval LEDky 3,3 W, měly normální žárovkový konec a byly pro napětí 230V. Fungovaly jako úplně normální žárovky do lustru. Ale všiml jsem si, že v obchodech se najdou i LEDky, které se dají použít do bodových světel místo halogenů. Některé jsou opravdu na 12V.

Vy píšete cosi o trafu. Jestli nahrazujete dvanáctivoltovou halogenku dvanáctivoltovými LEDkami, pak je zapojte vedle sebe. Jak jinak taky.

Jestli nerozumíte něčemu z toho co máte na ledkách napsané anebo tomu, co jsem tu právě připsal, pak se do věci raději nepouštějte.

111®

no jestli nahrazuje halogeny , tak snad má patice zapojeny...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]