Nejste přihlášen/a.
Dobrý den potřebuji poradit ohledně zapojení led žárovek v koupelně . Mám 6ks led žárovek jedna je 3,3 W. Zapojil sem jich 6 za sebou ale bohužel nesvítí. Po odzkoušní jedne po druhe svítí bez problemu . Problem je v tom že když zkouším žárovky nejprve jednu pak pridam druhou třetí a čtvrtou tak je vse v pořádku ale jakmile připojím 5 žárovku tak už nesvítejí. Takže 4 ks led žarovek zapojenych svítí ale po připojení další už nesvítí.
ono by jaksi nebylo od věci, napsat sem, co je napsáno na žárovkách, a následně to co je npasáno na případném trafu..což dotaz postrádá!
To jako chcete říct, že LED na 230 V zapojujete do série? Kde jste na to přišel? Zapojte paralelně!
Ale jsou tací umělci, soused zapojil třífázový stroj na 2 fáze! Třetí zaizoloval! A divil se.
nonek já v dotazu nic od trafa nenalézám, nejasný dotaz, nepřesný!
Nejde o těch 230V ale o to zapojování do série. To totiž znamená, že když zapojíš čtyři žárovky, tak na každé je čtvrtinové napětí, u pěti žárovek pětinové a tak dále. A to je asi ten důvod.
Ledžárovky se v tomto případě musí zapojovat paralelně. Pokud neznáš rozdíl mezi sériovým a paralelním zapojením, vyhýbej se elektroinstalačním pracem.
No já nevím co si myslet. Taky jsem kdysi kupoval LEDky 3,3 W, měly normální žárovkový konec a byly pro napětí 230V. Fungovaly jako úplně normální žárovky do lustru. Ale všiml jsem si, že v obchodech se najdou i LEDky, které se dají použít do bodových světel místo halogenů. Některé jsou opravdu na 12V.
Vy píšete cosi o trafu. Jestli nahrazujete dvanáctivoltovou halogenku dvanáctivoltovými LEDkami, pak je zapojte vedle sebe. Jak jinak taky.
Jestli nerozumíte něčemu z toho co máte na ledkách napsané anebo tomu, co jsem tu právě připsal, pak se do věci raději nepouštějte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.