Nejste přihlášen/a.
Ahoj
Mám takovou uajímavou situaci. Domáma mám jednu anténu a k ní připojené přes rozbočky 3 staré televize přes set-top-boxy (A, B, C). Donedávna vše fungovalo ok. Jeden set-top-box (budu jej označovat jako A) pravidelně vypínáme ze zásuvky (tedy komplet i s jeho televizí).
Nedávno se objevilo toto podivné chování:
Když set-top-box A vytáhnu ze zásuvky, set-top-box B začne hlásit "zkrat na anténním vstupu", ale C normálně funguje. Přitom je vše na stejném kabelu! Jakmile set-top-box A znovu dám do zásuvky (stačí jenom standby mód - nemusí být ani úplně zapnutý), B zase začne normálně fungovat. Neboli - když A vypnu ze zásuvky, B funguje jenom tehdy, když neí k A zapojená anténa.
Nevěděl byste někdo čím by to mohlo být? Může být set-top-box A nějak porouchaný? Např. neustálým zapínám/vypínáním ze zásuvky? Nebo - je vůbec právné na jednu anténu napojit 3 set-top-boxy bez nějakého aktivního prvku?
Díky moc
Ondra
Asi máte na některém settopboxu zapnuté napájení pro anténí zesilovač, který se napájí po kabelu. Jestliže nahoře u antény nemáte zesilovač, který v sobě má napájecí výhybku, tak jde napájecí zapětí ze settopboxu přímo na anténu, která je vlastně jen kus vodivého kovu a tak to může hlásit zkrat v napájení.
doplněno 13.10.15 10:29:Některé rozbočovače jsou pro stejnosměrné napájení neprůchozí a některé jsou právě kvůli napájení anténího zesilovače nahoře u antény pro stejnosměrné napájení průchozí, třeba i jen jedním konektorem. Například tento rozbočovač Teroz gme.cz/... má ve specifikaci uvedeno (1 DC pass - jeden je průchozí pro stejnosměrné napájení)
U antény zesilovač není, ale myslím si (je to totiž u rodičů, tak nenám úplně přehled), že je přívod od antény zakončen trakovým tím zesilovašem prímo v konektoru (jde kabel do konektoru, který má adaprér do zásuvky).
že je přívod od antény zakončen trakovým tím zesilovašem prímo v konektoru (jde kabel do konektoru, který má adaprér do zásuvky).
to není zesilovač, ale výhybka pro zesilovač co je u antény
Díky moc.
Mrknu se do nastavení toho set-top-boxu, jestli má zapnuté napájeí pro anténní zesilovač. Třeba to tam někde najdu v nastavení.
Pokud máte někde v zapojený anténní zesilovač, musí být napájený. Buď přímo u zesilovače, nebo po kabelu z jiného zdroje dole, nebo třeba ze zdroje v settopboxu, což se dá nastavit - zapnout/vypnout. Pokud potřebuje napájení, musí se k němu dostat napájení, takže i některé rozbočovače mají přímý výstup i pro stejnosměrný proud, protože ostatní jsou odděleny třeba transformátorovou vazbou, skrz které stejnosměrný proud neteče. Přímý výstup pro stejnosměrné napájení bývá u rozbočovačů uvedený.
Měl jsem podobný problém, některé settopboxy se tak chovají, musel jsem na střední vodič koaxiálu zapojit malý kondenzátor (řádově desítky pikofaradů) , aby si settopbox nemyslel, že je tam zkrat a bylo po problému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.