Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení bytového rozvaděče

Od: vlk95® odpovědí: 31 změna:

Dobrý den,

před asi měsícem začala v našem paneláku jedna firma vyměňovat hlavní stupačky elektřiny na chodbě + přívod a jističe v bytech. Po prvním zapojení jističů v našem bytě nefungovaly světla a tak firma musela znova přijet a problém opravit. Přívodní kabel od elektroměru jsme chtěli do lišty. (lišta už jedna od jističů ke dveřím je a tak se využila) Koukal jsem se pak do jističů jak krásně to zapojili a udivilo mne, že přívod je zapojen jen jako fáze a ochranný vodič. Pracovní je nevyužitý.

Doma máme jak TN-C tak i pár nových rozvodů TN-S. Měl by podle mne tedy přívod být zapojen tak, že "nulák a zelenožlutý" by byl spojený dohromady se všemi ostatními a fáze by šla na jističe.

Podle toho co vím, se PEN rozděluje někde v rozvaděči a pak už se nesmí spojit zpět. Já osobně pochybuju, že je PE a N rozdělen v rozvaděči s elektroměry na chodbě. A i pokud by byl, je podle mě zvláští použít ochranný vodič jako pracovní. Pokud ale u elektroměru rozdělen není, pak by měl být rozdělen u nás u jističů, ale to nejde protože máme i síť TN-C a tak bude u jističů spojen a rozdělí se až v zásuvkách co jsou nové v TN-S

Snad jsem to popsal správně. Přívod je označen šipkou. Fotka asi vydá nejvíce informací. Přívod je to přímo od elektroměrů. Firmy jsem se na pracovní vodič ptal a odsekli s tím, že je to správně a tak to má být.

Díky za reakce.

doplněno 04.10.15 13:37:

Když se tak na tu fotku dívám, tak jsem si všiml, že staré hlinikové rozvody protáhli přes čokoládky a vše schovali za rozvaděč. Od těch čokoládek pak jdou jen vodiče "v barvě ochranného vodiče". Tj zásuvkové okruhy co jsou dvouvodičově přidloužili za rozvaděčem jako fázi (hnědý) a pracovní vodič (zelenožlutě). Může to tak být?

doplněno 04.10.15 13:38:

tj vše co jde dole vpravo ze zdi jsou prodloužené hliníkové rozvody (fáze a PEN vodiče)

Zapojení bytového rozvaděče

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Možná mě tu hodně lidí odsoudí, ale žádný vážný problém v bezpečnosti nevidím. Takže postupně.

V bytě máte TN-C a tudíž dvouvodičový. Z elektroměru vám jde TN-C = fáze a zelenožlutý. Podle nové normy z roku 2006 se vyrábí pevné kabely v provedení J a O. Kabely J jsou se zelenožlutím a mimální počet žil jsou tři. Hnědá, sv. modrá a zelenožlutý. Montážní firma neměla jinou možnost než použít CYKY-J 3x... Zapojili proto hnědou a zelenožlutou. Modrou nechali nezapojenou na obou koncích. Jedinou výhradu mám k ukončení modrého vodiče a trochu profesního urovnání přívodních vodičů. Takto lajdácky to u mě neudělá ani ten nejhorší elektrikář.

Pokud máte v bytě někde už systém TN-S, tak bod rozdělení máte v místě, kde se vám vodiče ze dvou rozdělují na tři. Nemůžete toto dělat v rozváděči, který je proveden v TN-C. Modrý a zelenožlutý zde nemůžete spojit. Druhý konec modrého vodiče je nezapojený a jejich spojením tam při poruše můžete zavést fázi.

Máte pravdu, že opravdu v rozváděči nemáte PEN rozdělen na PE a N. Jelikož se jedná o TN-C být ani rozdělení nemůže.

V prodloužení hliníkových vodičů nevidím žádný problém, jen se přimlouvám za wago svorky, jak už zde bylo zmíněno. Opět kultůra uložení zž vodičů je jak od prasátek.

Pak jsou vidět dva kabely, které mají modrý vodič. Jsou to pravděpodobně okruhy zapojené na TN-S. S velkým sebezapřením mohu říci, že v těchto obvodech bude fungovat TN-S. Ale opět velká výhrada, kdy jsou vidět dvě nulové sběrnice a mohlo dojít k vytvořený bodu rozdělení pro oba okruhy trochu profesionálním způsobem. Prostě práce prasátek, které bych nezařadil ani mezi elektrikáře.

Pro ukázku přikládám, jak by měl být takovýto jednoduchý rozváděč připraven pro zapojení. Jen na horní sběrnici ještě není označení N1 a na dolní PE. Jsou to fotky z průběhu výroby před finálním osazením.

K dalším názorům.

Jelikož máte ještě starou instalaci podle norem platných při kolaudaci a nešlo zde k rekonstrukci, tak chránič není potřebný.

Jelikož nemá k dispozici projekt, tak nemohu soudit nic pro průřezu přívodního vodiče, ale jako minimální průřez je 6 a pro malé odběry se zavřenýma očima bych připustil i 4.

Záleží z které doby máte původní elektroinstalaci a správně bylo provedeno prodloužení zž vodiči a tudíž vás překvapuje takové množství.

doplněno 04.10.15 21:14:

Je zásada, že se měděný a hliníkový vodič nemá dotýkat, ale problém se projevuje hlavně ve vlhkém prostředí. V suchých domácnostech a hlavně panelácích to problém nedělá. Původně se v panelácích dával hliníkový hřeben a k němu měděný přívod. S problémem v suchém prostředí v souvislosti s tímmto provedením jsem nikdy nezaznamenal.

Jen ještě jednu poznámku. Pokud už máte některé obvody v TN-S a budete takto připravovat další obvody, tak dávám za pravdu @dusger, že výměna rozváděče byla zbytečná a pokud výměna, tak komplet připravit na přechod k TN-S. Toto opravdu nemohl připravit elektrikář. Podle našich zákůnů za skutečné provedení neodpovídá projektant, ale instalační firma, která má za povinnost upozornit projektanta na chyby.

doplněno 04.10.15 21:24:

Ještě k růřezům. Pro HDV platí průřez 10mm2 Cu, ale pro odbočky k elektroměrům od HDV je 6mm2 Cu. Mnohdy se to zaměňuje. Pak od elektroměru k bytovému rozváděči má být minimálně průřez 6mm2. Čl. 4.2 a 4.3 připojovacích podmínek ČEZ.

Zapojení bytového rozvaděče #2
hodnocení

Díky za super odpověď ;) Je tedy nějak velká šance problémů, pokud by se vodiče hliníkové a měděné dotýkaly v "čokoládě"?

pavelv*
hodnocení

2x

Pokud mi paměť slouží, myslím že norma udává minimální průřez PEN měděného vodiče 10mm2. Tenhle má sotva 4mm2 Spíš bych to viděl na 2,5mm. Rozhodně bych takové dílo nepřevzal, důkladně nafotil a reklamoval. Dalšího "pěkného" překvapení by jste se možná dočkal i po sundání RZ, kde by bylo vidět napojení Al na Cu. Dále jak už je psáno chybí proudový chránič, tohle zapojení je maximálně tak provizorní a i tak bych se bál používat kovové(zemněné) spotřebiče. Rozhodně doporučuji co nejdříve sjednat opravu.

lieselotte

Toto miluju! Zapojení je zcela v pořádku, ale nějaký >***< to odmítne převzít. Fakt už. Chápu, proč jsou silnoproudaři permanentně naštvaní, víc takových "chytrých" zákazníků a můžete si být jist, že vás zabije spíše naštvaný elektrikář než proud. A to zcela právem.

Pokud už chcete harašit normami, tak si je laskavě nastudujte, především v aktuálním znění a nikoliv normy, které platily před 30 lety. Proudový chránič mít nemusí, pakliže nemá zásuvku ve venkovním prostředí, případně v koupelně (hodně zjednodušeně řečeno). A i pak má mít proudový chránič jen na vedení, která jsou zakončena terminálem pohyblivého přívodu mimo obyčejné prostředí, nikoliv na vstupu do bytového rozvaděče. A to z jednoduchého důvodu - proudový chránič se nově NESMÍ instalovat na vedení, kde by jeho vybavení mimo poruchový stav mohlo způsobit škodu, čili kupříkladu k lednici, mrazáku, kotli či počítači. 80. léta s proudovými chrániči před elektroměrem (a mimochodem, to bylo zakázané i tehdy) jsou již naštěstí pryč a normy se poněkud změnily. Doufám, že se dožiju dne, kdy ten "úžasný proudový chránič" bude zakázán definitivně, ono to totiž dělá víc škody než užitku a už se o tom konečně veřejně mluví. Aneb. Opravdu si myslíte, že když přes vás proběhne těch 30mA (někdy vypínají až na 50mA, záleží kam se dává a jak to projektant navrhne) máte šanci to přežít? 3mA nepřežijete! Takže o čem se tu vlastně bavíme...? Ono se předpokládá, že ten proud primárně proběhne jinudy a chránič odpojí vadné zařízení dříve, než se ho někdo dotkne, což je ale záležitost značně teoretická, zvláště bavíme-li se o zařízeních třídy II. U zařízení třídy I. je to zase jedno, protože tam je pixle stejně uzemněná, čili ikdyž vevnitř nastane poruchový stav, v podstatě není způsob JAK by se mohlo někde volně na zařízení objevit nebezpečné napětí...pochopitelně pokud se po zařízení někdo neproběhl se štípačkami, ale to už je pak možné cokoliv, že. Zato promrzlých domů s roztrhaným vodovodním potrubím kvůli vyskočenému chrániči jsem už viděla mnoho a upřímně, pojišťovna to nejspíš nezaplatí. A právem. Proudový chránič je konstrukčně řešen tak, aby s přibývajícím stářím svoji citlivost zvyšoval, čili od určitého stáří se vybavuje zcela samovolně a bez náznaku příčiny. Důsledky potom může uživatel přičíst maximálně tak sobě.

Minimální průřez PEN si nastudujte, to se mi tu nechce rozvádět. Opravdu nevím naco potřebujete PEN s průměrem 10mm^2, když vám do bytu vedou 4mm^2 (ne, 2.5ka to opravdu není) dráty a je na tom nejspíš 25A jistič. KDE by se tam asi ten proud vzal? Jen tak mimochodem.

Rozdělit soustavu TN-C na TN-CS dříve než v bytovém rozvaděči dokonce nesmí (doporučuji nastudovat připojovací podmínky jak ČEZ, tak e-on). Jediné, k čemu bych měla výhrady, je vedení měřeného úseku v liště. Pokud je provedeno kabelem z jednoho kusu, pak je to teoreticky v pořádku, ale je to svým způsobem nešikovné vzhledem k způsobu uložení kabelu a požadovaným minimálním průřezům s ohledem na jištění daného okruhu, ale řekněme, že jsou situace, kde to nevadí.

A závěrem. Pokud chcete něco reklamovat z takových důvodů, pak reklamujte projekt, ne práci elektrikáře, ideálně před tím, než se ten projekt realizuje. Elektrikář postupuje ve shodě s projektem (jinak na to nejde udělat revizi). Toto totiž není věc elektrikáře, ale to jen tak na okraj.

dam®
hodnocení

2x

Být Váma , tak to jejich dílko nepřevezmu, když pominu styl zapojení, tak určitě nemohu pominout prodloužení Al vodičů přes čokoládky na Cu vodiče za rozvaděčem. Kdyby použili Wago svorky, tak ještě, ale né za rozvaděčem. Proudový chránič má význam tam, kde lze zapojit, ze dvou drátů tři neuděláte, leda natáhnete nový třívodičový kablík. Mám dotaz - jak to máte se zvonkem u dveří a máte opravdu jen jeden světelný okruh? Zdravím Dam

hodnocení

Zvonek jde někde ze sklepa (ve sklepě je celý systém pro celý dům). A ano stetelný okruh je jen jeden. Máme jeden hliníkový rozvod, který je pro dva pokoje, a pak tři nové rozvody do kuchyně. A jeden světelný. I když teď nad tím uvažuji, a hliníkových vodičů je tam více. Minulý elektrikář, který nám dával nové jističe a dodělával okruhy do kuchyně říkal, že ony dva pokoje jsou vedeny ze dvou stran a proto dal dva fázové vodiče na jeden jistič. Viz fotka strého rozvaděče, který jsme měli před tímto co minulý týden instalovali.

doplněno 04.10.15 15:46:

Po krátké úvaze mě zaráží, kde se vzalo tolik "žlutozelených" vodičů zpoza krabice...

Tři jističe jsou nové na nové okruhy a ty vedou taky zhora z lišty. Zbývají dva okruhy a to jeden zásuvkový v hliníku a světelný. Tj dírou vpravo dole by měly jít čtyři vodiče. Dvě fáze a dva PEN vodiče. Dva hnědé zpoza rozvaděče vycházejí a to jsou ony fáze pro dva okruhy. Kde se ale za rozvaděčem vzalo 6 žlutozelených? Měly by být teoreticky jen dva a to prodloužené PEN vodiče z okruhu světel a zásuvek. Nějak se začínám ztrácet.,

doplněno 04.10.15 15:47:

Text "doplněno 04.10.15 15:46:" se vztahuje k novým jističům tj fotce v úvodu otázky

Zapojení bytového rozvaděče #3
carrytwo

Dát hliník do wago svorky, je mnohem větší blbost, než do ,,čokoládky,, ...

dusger*
hodnocení

1x

Běžně se přívod do bytu tahá kabelem 5x6mm, to stačí i na přibývající varné desky. Ale pokud máte v projektu jiný. V síti TN-C modrý drát nemá co dělat, jeho nepoužití je v pořádku, jen měl být ukončen v samostatné svorce. Jak se tak dívám, drátů z/ž i modrých máš asi stejně na obou obrázcích, pokud jich je víc, nevíme jak máš tahanou původní instalaci, třeba se vracejí samostatně od světel. Použití "čokoládek" třebas nemusí být příliš vhodné, ale není zakazané. Po reklamaci můžou leda tak srovnat drátky ve skříňce, při tom se zase můžou uvolnit drátky v čokoládkách. Rozvaděč zbytečně nesundávej, při dalším hýbání můžeš ulámat hlinikové vodiče a jejich nastavování je dost pracné. Spíš se divím zbytečné výměně rozvaděče. Pokud by osadili větší, aby bylo místo pro chrániče, ale takhle jsi vyhodil dva tisíce.

takjan*

Na takovuoto akci přece musí existovat projekt, to není přidání zsuvky nebo podobné drobnosti. A přívod musí být 10mm2 Cu, jinak to nemůže nikdo zrevidovat. Na toto není vyjímka...

dam®

Nevím, proč se zde neustále probírá nutný průřez vodičů, když nevíte nic o vzdálenosti a jističi před hodinama, nikdo zde nezmínil možný, budoucí, přípoj na tři fáze, není nachystáno... Jinak, Cu 6mm snese opravdu hodně a zkušenost mi říká, že z fotky nezjistíš průřez pokud nemáš v ruce měrku, nebo se pokud se s těmito průřezy nestýkáš často. Technicky, 10 Cu se asi rovná 16Al, dle foto to s 10Cu nemá nic společného, v případě, že je to 6Cu, tak není nic špatně. Je to za hodinama...

takjan*

Vy to pořád nechápete? Přiveden je vodič PEN. Jeho průřez nesmí být menší, než 10mm2 Cu. To je vše. Ano, pokud by byla délka velká, po výpočtu by musel být průřez třeba 16mm2 Cu.

V doplňku své odpovědi jsem jasně uvedl, že se musí rozlišovat průřez HDV a odbočky k hodinám. Opravdu není nutné 10mmCu viz můj doplněk.

takjan*

Jak do dubu. Přečtěte si normu, konečně. Vodič PEN, což je přívod, musí mít průřez 10mm2 Cu nebo 16mm2 Al. Nevím, kde berete přesvědčení, že ne. Nepochopitelné, věc stará cca 15? let.

Opravdu jak do dubu. Chtělo by to zveřejnit číslo normy a článek. Já jsem odkaz na připojovací podmínky a článek uvedl. Ostatně mi zatím nikdo ER neodmítnul připojit.

doplněno 19.10.15 21:38:

Pokud se provádí komplet nové stoupačky, tak určitě projekt je, ale co ten odkaz na na normu. Je zbytečné to zakecávat.

takjan*

El. montérovi to je jedno, buď má revizi, nebo ER splňije požadavky na něj. Ale položení toho kabelu je nová instalace, musí být na ni projekt a revize. Tudíž musí splňovat současné požadavky. I když vynecháme projekt a revizi, je to prasečina.

pp

Dobrý den, pane mapel, napište sem, prosím, co to je na vašem obrázku za el. přístroj nalevo od jističe FA2 (i jeho typ a výrobce). Děkuji - student.

je to podružný elektromer, DDS-1Y

pp

Díky, vlado. To mne nenapadlo, i když to kWh mi vrtalo v hlavě.Pp.

19.10.15 21:34

Přesně.

albatros498022*
hodnocení

0x

Tohle s prominutím zvěrstvo nemohl sna ani dělat elektrikář a pokud ano tak leda notně zhulený nebo ožratý. Už mne zaráží absence chrániče, který stanoví vyhláška a když pominu zapojení tak nechat po sobě v rozvaděči tuhle změť za to se musí slušný řemeslník stydět. Kdo na to dělal revizi? Ten pokud tohle nechal tak by měl přijít o razítko.

hodnocení

Revize zatím neproběhla, protože se stále dodělávají další byty. Až bude vše hotové pak bude revizák kontrolovat. Každopádně to dělal vedoucí celé skupiny "studentů elektrikářů", kteří na domě pracují. Studentů píšu proto, protože tak všichni co tu pracují vypadají. Když jsem se ptal na jejich kvalifikaci, tak jsem dostal nejasnou odpověď. A to většinu rozvaděčů zapojovali "studenti". Pokud vím, tak minimálně paragraf 5 by museli mít aby mohli bez napětí pracovat v rozvaděčích. Osobně pochybuji, že to někdo z nich má.

petrpetr
28.06.18 21:34

min 6

hodnocení

Ještě bych měl dotaz. Může se hliníkový vodič spojit (prodloužit) pomocí měděného vodiče spojeného s hliníkovým pomocí "čokolády"? viz foto (netuším pravý název)

Zapojení bytového rozvaděče #4
pavlik45

tyto čokolády moc vhodné na takové to spojování nejsou,lepší jsou wago svorky ale taky by se to spojovat nemělo prostě hliník a měd se nemají rádi,jinak jestli si nejste jist s počty drátů tak ten rozvadeč odmontujte od zdi a podívejte se pořádně a dejte sem foto,samozdřejmně si vypnite hlavní jistič

Hliník a měď dohromady tvoří el. článek. Proto je nelze spojovat tak, že se spojí na sebe v jedné svorce. Je možné použít vyobrazenou lámací svorku, ale ne v rozvaděči (např. pro napojení krátkého, nebo ulomeného vodiče v odbočné krabici, nebo v zásuvce, vypínači). Wago svorky nejsou určeny pro spojování hliníku.

Wago svorky nejsou určeny pro spojování hliníkových vodičů. Nechápu, že někteří "odborníci" tento způsob uvádějí. Pokud je třeba v rozvaděči vodiče prodloužit, nezbývá než přišroubovat nějakou malou svorkovnici, aby se vodiče Cu a Al přímo nesetkaly. Lámací svorky by mohly být nouzovou variantou, ale jako celek, upevněné, nikoliv rozlámané v prostoru.

dusger*

Jednak je otázka tři roky stará, takže myslím, že tazatele už asi nezajímá. A dále, ty asi nejsi elektrikář, že, radit dráty spojovat "čokoládkou". Přečti si první věty mnou náhodně otevřených stránek gmled.cz/... elima.cz/... a už neraď takové blbiny.

xenofikov
hodnocení

0x

U zapojení typu TN.C se zapují jen dva vodiče L+PEN= zapojení může být správné!

Zapojení TN-C a přechod na TN-C-S má své specifika a nemůže být zapojen jen tak, na půlky bytu!

king*
hodnocení

0x
Když to vidím,tak mi běhá mráz po zádech. PEN vodič má tak cca2,5mm2,spojování CU/AL vodičů v jedné svorce,fázový drát dole u jističe tenký jak vlasy,no prostě hrůza. :(

king*
hodnocení

0x
A který prase použilo hnědý vodič jako
N/PEN? No fujtajbl,přestává mě moje řemeslo
bavit,když to vidím.

lieselotte
hodnocení

0x

Nějaké možné problémy tam vidím, nicméně netýkají se onoho modrého drátu. To je v pořádku, není způsob jak to udělat jinak (viz připojovací podmínky jak ČEZu, tak e-onu). Tím se nervovat nemusíte. Problém trochu vidím v té drátové změti, prostě zkusila bych, zda vodiče v té svorkovnici opravdu drží. To je něco, co z fotky nepoznám, ale dost často tam nedrží, přičemž připouštím, že mám určité pochybnosti, zvláště je-li z uložení těch vodičů zřejmé, že to tam někdo rval jak psa.

Další věc je styk nově budovaných měděných vedení s původním hliníkem. To na fotce vidět není. Může to být provedeno správně, ale také nemusí. Není v tom problém je-li to provedeno správně. Jak vidím, je další rozvod realizován jako TN-C a do takových systémů se proudový chránič montovat nesmí (je to výslovně normou zakázané), takže jeho absence je pochopitelná a není závadou, ba právě naopak, závadou by bylo, byl-li by instalován jedním z mnoha hrůzných způsobů na relikt TN-C rozvodu - za proudovým chráničem již síť z principu nemůže být TN-C, nicméně lidé jsou schopni vskutku hrůzných zapojení, takže vidím-li ve starém panelákovém rozvodu proudový chránič, zbystřím. Několik vedení vidím realizovaných jako TN-CS a u těch je otázka, zda tam chránič být nesmí/může/musí (to jsou ta, kde se používá žlutozelený i modrý vodič). Předně. Proudové chrániče se nemontují tam, kde by false positive mohlo způsobit větší škodu, čili v běžném bytě k lednicím a počítačům. Naopak se musí montovat na okruhy, které vedou mimo obyčejné prostředí (typicky zásuvka na zahradě, zásuvka v koupelně atd). Jelikož nevím KAM ty dráty vedou, dost dobře nemohu ani určit, je-li absence proudového chrániče správně, či nikoliv.

Pokud máte pochybnosti, doporučuji kontaktovat revizního technika a nechat na celou věc udělat další revizi (výchozí se musela dělat při připojování). Sice to něco stojí, ale v podstatě nikdo jiný vám není schopen pomoci, v podstatě si ani nikdo jiný nemůže dovolit říct vám, ano, je to ve shodě s projektem. Dále. Revizní technik bude zkoumat technický stav elektrického zařízení a jeho shodu s projektem, nic víc mu nepřísluší. Pokud odhalí chyby v projektu, patrně to uvede ve zprávě, nicméně. Chcete-li mít naprostou jistotu, doporučuji ještě nechat ověřit shodu projektu s normami znalcem. Pokud se totiž následně budete pouštět do sporu, budete tyto dokumenty tak jako tak potřebovat. Vím, že je to relativně drahé, proto bych začala nezávislým revizním technikem (tj. takovým, který nemá ani minulost spojenou s firmou, která montáž provedla), který, pokud k tomu bude důvod, vám doporučí případný další postup.

Jednoduše řečeno, to, co je na fotce, nevykazuje žádné zjevné vady, nidméně to nic nevypovídá o celku a určité věci vyvolávají při vší úctě pochybnosti. Především stykování hliníkových a měděných rozvodů je ošemetná věc, na fotce ale není vidět ani jeden ze spojů. Dále. Druhý jistič je 16A, ale připadá mi, že z něj vede 1.5ka drát. Ono to je v určitých specifických případech na hraně toho, co vyžaduje norma, nicméně většinou je to za ní a za 16A jistič se obvykle dává 2.5ka jak je to u těch zbývajících. Ten první jistič (10A) by měl být od světel a jiný světelný okruh by v objektu být neměl. Jinými slovy, když ten jistič vypnete, mělo by se odpojit vše, co se spíná vypínači na zdi. (Vypínač na zeď se vyrábí na maximálně 10A, proto musí být jištěn maximálně 10A jističem.) Ta 1.5ka z toho druhého jističe opravdu vzbuzuje hodně pochybností, přesto to může být v pořádku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]