Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napájecí adaptér na ventilátor k Pc

Od: sdsd odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, mám tento ventilátor gme.cz/...
a tohle trafo gme.cz/...

ale bohužel trafo ten ventilátor neutáhne otáčky jsou nepravidelné:( tak jak byh chtěl chci se zeptat zda pomůže tohle trafo

gme.cz/...

nebo už raději koupit silnější tohle gme.cz/...

nebo prosím poradt nějak extra se v to nevyznám :( Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Všechny tři zdroje mají 12V 1000mA to znamená jsou stejně výkonná. Jestli nebude problém v tom ventilátoru! Určitě před koupí vyzkoušet jiný zdroj (typově, ne spínaný)

hodnocení

0x

Protože ten adaptér má sice stejnosměrný proud, ale tepe tam půlka sinusovky. Ten není určen na pohon elektromotoru, ale k napájení akumulátoru, kde to tepání nevadí. Na výstupu by měl být kondenzátor, ale kapacitu nevím. Anebo kup pořádně vyhlazený usměrňovací adaptér. Tím moje znalosti elektrotechniky končí :)

Na spínaném stabilizovaném zdroji určitě nebude na výstupu půlka sinusovky.

Nevím. Ten krám za 150 moc věrohodně nevypadá. Ale jak říkám, jen moje teorie.

ernie:

Napájecí adaptér s jednocestným usměrněním jsem ještě neviděl a to už jsem měl prapodivné adptéry v ruce, třeba 40let starý, americké výroby, kde jsem po rozebrání našel místo trafa kondík a divím se, že to někoho nepohřbilo, ale i ten byl usměrněný můstkově, miniaturním selenem :)

Navíc spínaný zdroj bývá usměrňován jednocestně, ale i bez kondíku by "tepal" tak rychle, že by to tomu větráku asi moc nevadilo :)

doplněno 30.09.15 18:34:

Jak by měl na pohled vypadat adaptér věrohodně? :-D

hodnocení

0x

On bude problém v tom, že ten ventilátor je nadupaný elektronikou. Je to bezložiskový Maglev, rotor levituje v magnetiském poli. Té řídící elektronice může vadit ledaco ale spíš bych typnul, že kutil domácí ho prubnul (12V zdroj není, je ale 18V, to zvládne :) a něco odešlo do kopru. Nic ve zlém, 99% klasických ventilátorů by to zvládla, tady může být vyjimka.

mkat*
hodnocení

0x

Skús zapojiť ventilátor cez ampermeter.Uvidíš aký má odber.Síce je na ňom písané 10W-asi 850mA.Takže tie zdroje by mali stačiť.Ale tie pulzné zdroje sú robené tak ,že pri skrate sa vypínajú.Pri točení ventilátora ,sa to môže javiť ako čiastočný skrat.Preto zdoj vypína a zapína.

Skús ten ventilátor zapojiť na 10-12V trafo +štyri diody do mostíka (napr:1N4007 ) diodes.com/... +nejaký kondík( 16v 1000uF).Alebo ho skús na 9V batériu,poprípade na autobatériu.Ak nepôjde dobre tak je ten ventilátor špatný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]