Nejste přihlášen/a.
Potřebuji poradit, jakou elektronickou součástku použít jako relé v zapojení dle obrázku. Nebude to spínat žádnou "zátěž", jenom ten signál a k dispozici je pouze ss napětí 1,5V.
V tom případě by byl vhodnější nějaký IO na přepínání audiosignálů, vyrábí se jich hafo, ale nevím proč by nemohlo posloužit nějaké malinké SSR, vnitřně může být totožné jako ten spínač signálů, záleží na konstrukci, se spínacím prvkem MOSFET by neměl být problém:
SSR relé jsou spínací prvky, nikoliv lineární. Podle mně by to vyřešila (podle požadavku na míru zkreslení toho signálu) buď obyčejná Si, nebo PIN dioda, zapojená do serie a těch 1,5V použít jako spínací napětí (ofset) pro tu diodu.
doplněno 28.09.15 20:07:No to je o něčem jiném, spínat jednu úroveň napětí. Tam by mohlo opravdu fungovat to SSR relé. Anebo použít obyčejný optron. Ale musíte přesně vědět, co se děje na těch dvou drátech které spínáte. Klavesnice jsou většinou zapojené do matice, a nemusí to být úplně jednoduché.
Bmbx, Nikdo: dík za odpovědi, to už zní nadějně ... Takže SSR jsou i takové malé potvůrky, myslel jsem, že to nahrazuje stykač v nějakých tramvajích nebo tak ...
Rozepište se nějak víc, i ta PIN či Si dioda je zajímavý nápad. On to vlastně ani žádný signál není, prostě potřebuju jen tímto způsobem spojit dva dráty, nic víc.
Chtěl jsem si totiž postavit z obyčejné vintage kalkulačky takový jako čítač, a využít její display. Prostě bych zadal 1+1=
a dál bych z malých proudových impulsů o napětí těch asi 1,5 V spínal to rovnítko. Nemůžu to dělat nijak mechanicky.
Prostě se tímhle bavím, je to lepší než chlastat, ne?
Tak jak by jste to udělali, jak by asi mělo vypadat spínání rovnítka mini SSR, a jak diodou?
Nikdo: klávesnice je do matice, a nevím úplně přesně, co se tam děje. Ale když to spojím kusem drátu, tak to funguje.
A na tu diodu by stačilo přivést to malé napětí? Aby jako vedla?
No právě v těchto případech, kdy je klávesnice snímána dynamicky, nejde použít spínání napětím na té diodě.
Jednoduše řečeno, narušil by jste průběh signálů na obou sběrnicích-vodorovné a svislé řady.
Takže mám použít to mini SSR? A jak to mám zapojit, ono má šest nožiček, to je zbytečně moc.
Niesom elektronik,no raz mi na kamione jeden elektrikár po poruche spiínacej časti na osvetlení kabíny auta v centralnej riadiacej jednotke,spravil nové prepojenie,lebo nová jednotka vraj stájí 5000€ a to by firma nedala kvoli svetlu.Ak to nepoviem správne tak sa ospravedlňujem.Použil diodové relátko,kde na pokyn spínania použil impulz z CAN vedenia na druhé svetlo a diodové relátko zoplo zároveň prvé svetlo na 24 V.Jedinou chybou bolo,že už sa nestmievalo a nerozosvesovalo postupne.Na nete som našiel toto,dúfam,že je to ono,poprípadne niejaký elektronik navedie lepšie.: schrack.sk/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.