Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Mám doma rtuťovou výbojku TESLA RVLX 125W, co je ale problém, že nemám tvumikvu... šlo by použít PFC Tlumivku z 400W ATX zdoje?
Myslím, že ne. Je to o kmitočtu na kterém pracuje. Možná s ní tu výbojku i zapálíte ale tlumivka bute topit tak moc, že se spálí po pár minutách. Síť. kmitočet je 50-60 Hz a v tom zdroji řádově kHz.
Jak to? vždyť ta tlumivka je ještě před obvodem zdroje, ještě před usměrňovačem, takže jí stejně prochází tech 50Hz... Zkrátka mi jde jen o to, abych tu výbojku neodpravil... (jestli jí nemůžu takto nějak zničit) Jestli tlumivka shoří či ne je mi jedno, na nic jí nepotřebuju...
Tlumivku mnůžeš odzkoušet zapojením do serie se žárovkou 100W,jen takové porovnání,jak se bude hřát.Soudě dle velikosti asi nevyhoví.Pokud ti nezáleží na rozměrech,můžeš zkusit použít tři 40W tlumivky používané u zářivek.
No, když ten zdroj měl 400W, tak by 100w žárovku měla bez problému zvládnout... Vyzkoušel jsem, nechal jsem 15 běžet 100W žárovku v serii s tlumivkou a nic se nestalo, tlumivka byla studená... Jde mi jen o to, jí rozsvítit.. Jen jí chci vidět... Jde mi jen o to, jestli mi nehrozí, že by explodovala... Podle toho, jak jsem se koukal na hořák přes sklo kolem patice, kde není na tom kraji nanesen luminofor, tak to vypadá, že je úplně nová, protože sklo hořáku je naprosto čisté...
Tlumivka má za účel omezit proud výbojky,aby nedošlo k jejímu poškození.Svého času se z výbojek bastlilo "horské slunce",
jako varianta se místo tlumivky zapojovala do serie žehlička. Ale 3 zářivkové tlumivky paralelně zapojené jsem kdysi provozoval.Tlumivky dnešních zářivek jsou rozměrově podstatně menší,jak kdysi před léty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.