Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč shořely nabíječky mobilu v USA?

Od: jirif* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

během cesty do USA jsem používal jednoduchou redukci zásuvky Braun a také jsem si tam koupil ještě jednu (opět jednoduchou) redukci.Obě jsem používal na nabíjení několika mobilů a tabletu - měl jsem 2 běžné USB nabíječky Samsung a Apple. Nabíjení v USA časem čím dál víc nefungovalo. Po návratu do ČR už nabíječky nefungovaly vůbec. Můžete mi někdo vysvětlit proč došlo k jejich zničení? Mám si pro příští cestu koupit nějakou speciální redukci?

Používal jsem rovněž přes popsané redukce nabíječku baterie digitálního foťáku Panasonic a ta tam bez problémů fungovala a také po návratu do ČR je funkční. Děkuji Jiří F.

doplněno 27.09.15 17:34:

Netušil jsem, že otázka vyvolá odbornou diskuzi, které až tak moc nerozumím.

Doplňuji údaje o nabíječkách: Samsung Traveladapter : Input 100-240V, 50-60Hz, 0,35 A, Output 5,0V/2,0A..

Apple: Ipod USB Power Adapter: Input 100-240V, 50-60Hz, 0,15 A, Output 5,0V/1,0A.

s pozdravem JF

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Možná těm nabíječkám vadilo těch jejich 60Hz.

ctenar*

Na vstupu spinaneho zdroje je prepinac, ktery to rozseka a přepóluje frekvencí řádově 1000x vyšší. Tomu je nejakych 50 nebo 60Hz uplne ukradenych, jak uz pise @bmbx .

doplněno 27.09.15 19:07:

Oprava: nebyl to @bmbx , kdo to zminoval, ale @fiser22 .

repkin*
hodnocení

0x
Jestli se nepletu tak v usa maji 110V zatim co u nas a v anglii je 230V, nabijeckapak dava jine hodnoty proudu, presneji to rekne snad nekdo kdo tomu skutecne rozumi
fiser22*

Nabíječky jsou většinou (pokud se nejedná o nějaké hoooodně starší transformátorové typy) řešené spínaným zdrojem - dojde k usměrnění vstupního napětí, rozstřídání na desítky kHz, transformaci, a zase usměrnění na sekundární straně. sekundárních 5V/1A je tedy furt 5V/1A... většinou takové zdroje pracují od 90V do nějakých 270V střídavých. Možná se jednalo jen o špatné starší nabíječky které to nepřežily, nebo šetření na součástkách ala levnější C apod...

Proč odešly by vám řekl jedině někdo z okolí kdo by je dokázal rozebrat a proměřit.

hodnocení

0x

Dnešní nabíječky jsou na principu spínaného zdroje a zvládnou běžně 100-240V (bývá to na nich napsané), je ale fakt, že sebestřední američani mají tytéž nabíječky na domácím trhu často s údajem 110-120V.

doplněno 27.09.15 08:07:

jjjlll:

Ještě jsem se nepotkal se zařízením, kterému by vadil americký kmitočet sítě, těch 10Hz je bezýznamných a na současné nabíječky (spínané zdroje) nemá kmitočet sítě vliv vůbec žádný už z principu, neboť tyto nabíječky ke své práci žádný kmitočet nepotřebují (narozdíl od starých klasických) fungují i na stejnosměrné napětí

ctenar*
hodnocení

0x

Muzes se podivat, jestli ty nabijecky jsou opravdu "mezinarodni", tj. jestli je na nich napsano 100-240V?

Jinak USB nabijecky jsou spotrebni zbozi, ktere se da koupit v dolarovych obchodech uz za dolar. Prodavaji se opravdu vsude.

ja1
hodnocení

0x

Připojené zařízení má nějaký příkon. Takový výkon nabíječka musí mít. Klasický zdroj s trafem fungovat nebude, napětí na výstupu příliš klesne

Bavíme se teď o řízeném, spínaném zdroji - Je zkonstruována na nějaké vstupní napětí (230V). Zapojíme-li ni na napětí asi poloviční (v USA je asi 110 nebo 120V) musí i tak stejný výkon dodat. Protože je ale napětí nízké, musí pro stejný výkon odebrat ze sítě vyšší proud, zde pro zjednodušení přibližně dvojnásobný.

Pokud je tato nabíječka vyrobena jako univerzální (100-240V) nemá s ní být problém, výrobce jí takto navrhl a s vyšším proudem počítal. Pokud je nabíječka obyčejná, tj. na 220-240V výrobce nepočítal s tím že jí někdo bude zapínat do polovičního napětí. Řídící obvody, pokud jí teda nedovolí sepnout a rovnou odpojí, se snaží udržet její napětí na výstupu ve stanovené toleranci, tak dochází k otevření měniče na maximum, teče jím zvýšený proud, dojde k přetížení, tak se to víc ohřívá až se to přehřeje ne něco v tom odejde (třeba pojistka, diody v usměrňovači nebo tranzistory v měniči nebo vinutí trafa v měniči.).

ctenar*

USB nabijecky jsou na 5V/1A (nektere max.2A), tj.10W, coz je pri 230V asi 45mA a pri 110V asi 100mA. To neni zadny velky proud, ktery by vstupni tranzistor nezvladl.

ja1:

odvážná teorie :-D

ale obyčejná nabíječka se po připojení na poloviční napájení nesnaží nic udržet ve stanovené toleranci, nemá na to příslušné obvody. Buď využívá jen prachsprostě usměrněné napětí z trafa (všechny staré nabíječky od Nokie), nebo je má stabilizované lineárním stabilizátorem a ten jak známo nic nedohání, když nemá z čeho tak nestabilizuje.

ctenar*
hodnocení

0x

Z doplnenych technickych udaju nabijecek plyne, ze jsou urcene pro celosvetove pouziti a neni duvod, proc by mely casem hure dobijet.

Funguje dobijeni toho Applu a Samsungu s jinymi dobijeckami? Pak by to mohly byt jen mechanicky opotrebovane nabijejici konektory (spatny kontakt) bud jen ten u nabijecky, nebo ten ve vlastnim zarizeni (tabletu) nebo oba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]