Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Focení rudého měsíce

Od: dbednarik* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den

Už se blíží to dlouho očekávané zatmění měsíce naší zeměkoulí a jeho zrudnutí... A já s ultrazoomem se pomalu připravuji to vše zdokumentovat...

Jen nevím jestli mám měsíc postupně fotit nebo po celou dobu natáčet? Jak dlouho to bude vlastně trvat? Ještě se docela bojím toho že bude zataženo což by mě opravdu mrzelo... *smich* Jak budete fotit vy? Nějaké rady mi dejte jak na to :)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Tady astro.cz/...
máš časy v textu i na obrázku.
Na konci textu i poznámky k fotografování.

hodnocení

0x

Co to je za foťák?

dbednarik*
hodnocení

Nikon coolpix p530

Tak v tom případě si s tím pohraj a vyzkoušej. Ale fotit to s tímhle na 166 mm, to tam bude jakás takás červená koule, mno...

Ty to budeš fotit na šestkrát menší snímač, než jsem já vyfotil toto na jen 1,5 krát menší snímač (oproti kinofilmu) a na 300 mm ohnisko. A jak vidíš, je to hnus.

Focení rudého měsíce
dbednarik*
hodnocení

Nevím mě by to stačilo... Takhle to fotí mě...

Focení rudého měsíce #2

No, ,je fakt, že to byl můj první pokus. Ty tam máš hezky vykreslený krátery, protože je tam stín. Jak to bude v úplňku, kdo ví. Já beru stativ a jeden široký objektiv a zkusím taky hvězdné panorama s měsícem. Tady máš interaktivní noční oblohu, je tam i odkaz na android ke stažení. telefon namíříš na oblohu a ukáže ti, kde jsou které objekty v kolik hodin-mapa se bude točit podle natočení mobilu-nahoru dolů, vlevo vpravo. Je to zdarma.

solarsystemscope.com/...

dbednarik*
hodnocení

Super děkuji :)

hodnocení

0x
U nás bohužel ještě stále tma jak v...
Nejen že měsíc nesvítí, i když je úplněk. Ještě k tomu zataženo, a fest.
dbednarik*
hodnocení

Přesně... taky sem byl připravený fotit a jaká byla tma nevěděl sem jestli jsou mraky nebo je měsíc podle té doporučené aplikace nízko... Šel jsem kvůli tomu až na nádraží kde sem se opracdu přesvědčil že je zataženo ! *smich* Jako ve 4 hodiny ráno fakt pěkná procházka se stativem a foťákem...

U nás jasno, zmrzlej jsem byl jak h0vno, ale s výsledky nejsem spokojený, takže nic.

dbednarik*
hodnocení

Pošlete foto :)

3:14, počátek zatmění. Úplné zatmění jsem nevychytal. Buďto bylo vysoké ISO a šum jak prase anebo nebylo nic vidět. Delší závěrku než 1/250 s nemělo cenu dávat, to zas byla rozmazaná koule. On ten měsíc celkem na obloze letí, i když se to nezdá. No a pak mi došla baterka, protože s fotit s živým náhledem, aby nemlátilo zrcátko, je náročné na energii...

Focení rudého měsíce #3
dbednarik*
hodnocení

Jo to sem si taky všimnul že měsíc docela rychle putuje po obloze, když sem vypnul redukci vibrací a nechal fotoaparát v klidu na stativu tak trvalo 20s než mi měsíc zmizel ze záběru *smich* Jinak já se těšil na focení a bylo zataženo bohužel... Chce to opravdu větší optiku a nějaké ty jejich motůrky které sledují měsíc...

Hm. Paralaktická montáž se to jmenuje. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]