Nejste přihlášen/a.
Pračka Electrolux EWF 1421 nedokončuje prací cykly na 40,60 a 90. Přeruší se v průběhu (cca do 10ti minut od začátku) a stopky/hodiny se vrátí na začátek a pračka zůstane stát s napuštěnou vodou v bubnu. Žádnou chybu nehlásí. Bezchybně funguje pouze máchání, vypouštění a odstřeďování a většinou také cykly se studenou vodou. Hypotéza je, že pračka neohřívá vodu.
Topné těleso (1950 W) jsem vyndal, očistil a změřil, odpor byl cca 27.7. ohmu, tedy vše v pořádku, NTC čip také reagoval poklesem odporu, tedy zdá se funkční. Všechny dráty se vizuelne zdají být v pořádku. Meril jsem napeti pri zapnute pracce, kdyz mela ohrivat, nenameril jsem vsak mezi svorkami zadne napeti (melo by byt 230V).
Kde muze byt problem? V topnem telese? V dratech vedoucich k topnemu telesu? V programatoru?
Pridavam planek vnitrku pracky z oficialnich stranek: nahradnidily.electrolux.c/...
Děkuji za případné rady!
Dekuji za reakci. Termostat neboli NTC cip jsem merli v klidovem stadiu take a hodnota byla tusim 4.2 ohmu, coz podle teplotniho datasheetu v podstate odpovidalo. Pokud jsem dal na termostat prst, tak odpor klesal, takze by cip fungovat mel.
Muzu zkusit zapnout pracku s odpojenym konektorem od termostatu, co myslite?
Tak jsem jeste jednou premeril termostat, nyni bez demontaze z topneho telesa pri odpojene pracce. Topne teleso ma stale odpor 27.7, ale termostat jsem predtim meril v tisicich a mel 4,2 K, tak ted jsem musel prepnout na stovky a nameril jsem jen 90. Mohlo by to byt ono, tedy cidlo/termostat?
Pracka nyni nove po 5ti minutach jakehokoliv programu na 30,40,60 prepne na program se studenou vodou a jede dal. Jestli se dokonci, jsem nesledoval, kazdopadne mezi svorkami topneho telesa zadne napeti neni.
A znovu jsem termostat vyndal a vypadalo to, ze ukazuje v poradku. Dal jsem jej zpet, stale meril v poradku. Zapnul pracku, po par minutach se opet prepla do studeneho prani. Zkontroloval jsem termostat a nameril jsem odpor 0,1K ohmu. Vyndal jsem jej a nameril zase cca 4K. Zkousim merit ve studene vode a v teple vode a pohybuje se to od cca 2K do 7K, coz je vsak vyrazne vetsi rozptyl nez dle datasheetu: www1.elfa.se/... Melo by to byt cca 3.5 do 5.5K. Je to tedy termostat? Termostat zodpovida za napajeni topneho telesa, je to tak? Nebo mam vymenit radeji termostat i topne teleso?
Ak vyberiete topné teleso a napojíte ho na sekundu-dva napriamo na zásuvku pomocou elektrickej šnúry,tak hneď budete vedieť či je vadná.Ak je dobrá,tak hneď bude teplá.Ďalej by bolo dobre vedieť,či tam máte mechanický programátor alebo elektronický,čidlo je jedná vec a termostat je na vrchu na ovládacom panely,je mechanický alebo elektronický,ono bez el.schémy dosť ťažko radiť.
Diky. Programator je elektronicky, pracka je cca 5 ;et stara.
Zapojil jsem topne teleso do zasuvky a topi naprosto ok. Tedy chyba bude asi v termostatu, tam ted namerim odpor 0,1K. Pri detailnejsi stupnici sice reaguje po prilozeni ruky na teplotu poklesem odporu, ale to jsou jiz jine jednotky. Zkusim vymenit termostat a pak uvidim dal. To se takto stava, ze termostat takto odejde? Zda se, ze "odchazel" delsi dobu, nikoliv naraz.
Čistě teoreticky (neznám zapojení, nemám schéma): když dá programátor povel k ohřevu, tak nějaký spínací prvek, může to být elektromechanické relé, nebo polovodičový spínač, například triak, tyristorový spínač a pod, sepne obvod a skrz něj teče proud do obvodu s topným tělesem. Takže to chce přezkoušet celou cestu od topného tělesa ke spínači, který ho spíná. Případně může být i závada v nějakém ješt předchozím spínacím prvku (třeba tranzistor, apod.), který má spínat výkonový spínací prvek na řídicí desce. Takže by mohla být závada třeba na desce s plošnými spoji. Někdy bývá vadná součástka vidět jako zřetelně tepelně změněné okolí (barva, spečení plastu, zápach), ale většinu to vidět není a zjišťuje se t to měřením, nebo zkušený servisák prostě rychle desku vymění, protože jeho práce je drahá, několik set korun za hodinu a tak musí být rychlý. Také by mohla být závada v některém přívodním kabelu k nožovým /faston/ konektorům, buď zoxidované kontaktní plošky, nebo špatně vodivý přechod mezi lankem v kabelu a krčkem konektoru, na kabelech od topného tělesa, desky a dalších součástí obvodu.
Deska s elektronikou může vypadat například takto: nahradnidily.electrolux.c/... Ty bílé kostičky jsou malá relé pro spínání.
Firma nabízí všechny možné náhradní díly, včetně kabeláží, ventilů, atd. Náhradní díly se vyhledávají podle čísla na dílu.
Diky moc za detailni odpoved. Topne teleso topi, zapojil jsem do zasuvky. V termostatu vsak namerim pouze 0,1K, melo by byt cca 4,2K. Tedy zkusim vymenit, chyba by mohla byt tam. Pak bych teprve zkusil ten programator resp. cestu k topnemu telesu tak, jak popisujete.
Logicky to i zatim sedi, termostat programatoru rika, ze teleso je ohrate dost a neni treba posilat proud, naopak prepne do studeneho rezimu a zacne napoustet vodu, aby pracku ochladil. Kabely a konektory vypadaji dobre, pracka je stara cca 5 let, pouze se v ni hodne pralo.
Je tedy mozne, ze to termostat nevydrzel? A to odchazi takto postupne? Nemel bych "bouchnout" naraz?
Neznám princip, ale není to náhodou tak, že logické obvody vyhodnotí, že za předem stanovenou dobu nedošlo k ohřátí a program zastaví?
Podobně jako když se začne prát bez puštěné vody kohoutkem do přívodu pračky. Chvilku se pokouší naplnit vodou a když do nějaké doby hladinový spínač nezjistí, že je v pračce voda, tak ohlásí, že je někde chyba a program zastaví a počká na puštění vody. Takže vámi popisovaná závada ohřevu vody nemusí být vůbec v nesprávném vyhodnocení teploty vody, ale v tom, že nějaký hlídací pes (watchdog) programu nenechá program donekonečna snažit se vodu ohřát, ale rozumně po nějaké době program ukončí.
Možná je to fakt spínacím obvodem, který má za úkol zapnout napájení do topného tělesa, nebo pokud je tento obvod v pořádku, je chyba někde mezi spínacím prvkem a topným tělesem, tedy někde v kabeláži?
Jenom mimochodem: píšete že máte dojem, že termistor nevydržel. Také se zmiňujete v prvním dotazu, že jste se ho dotknul prstem. Na stránce 7 ve vámi uváděném datasheetu se píše o zacházení s termistorem:
"Handling
NTC thermistors must not be dropped. Chip-offs or any other damage must not be caused during handling of NTCs.
Do not touch components with bare hands. Gloves are recommended.
Avoid contamination of thermistor surface during handling."
Kde píší: "Nedotýkejte se součástek holýma rukaka. Doporučují se rukavice" a také "Při zacházení s termistorem neznečistěte jeho povrch" a další.
Jsou to upozornění výrobce na možné poškození, ale k tomu asi ve vašem případě nedošlo, odpor 0,1 kiloohmu je třeba jenom chyba měření nebo čtení nebo přepnutí na jiný rozsah?
Diky za doplneni. Tu informaci jsem cetl, snazil jsem se termistoru/termistatu nedotykat, no rukavice jsem nemel, tak snad jsem jej neposkodil. Nicmene ted opravdu ukazuje 0,1 kiloohmu, coz je oproti normalni pokojove teplote cca 4,4 kohmu velky rozdil. Na multimetru musim hodnoty prepinat, proto se urcite jedna o kiloohmy. Proto usuzuji, ze je termistor vadny. Je mozne, ze jsem predtim meril spatne (pouze ve vzduchu), nyni jsem meril ve studene a teple vode, ale i na vzduchu uz ukazuje hodnotu 0,1 kohmu. Tak ted je otazka, zda-li jsem ho nerozbil nebo zda-li uz byl termistat poskozeny a nyni vypovedel sluzbu uplne.
Pokud byste zjistil, že je fakt vadný termistor (termostat), mohlo by na něm být nějaké číslo a podle čísla by se dal objednat, například na stránce s náhradními díly nahradnidily.electrolux.c/... Je tam podle čísel dole víc stránek, například nahradnidily.electrolux.c/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.