Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Projektor - dochlazování

Od: mikihans® odpovědí: 1 změna:

Ahoj, pořídil jsem si projektor, konkrétně DLP projektor Acer X1383WH.

Co mě poněkud překvapilo a nebyl jsem na to u jiných projektorů zvyklý, po vypnutí (ať už tlačítkem nebo dálkovým ovladačem, samozřejmě ne tvrdým odpojením od sítě) projektor zhasne a ventilátor se zastaví. Byl jsem zvyklý, že se lampa ještě dochlazovala, což u tohoto jaksi není. Nakonec jsem v menu našel nějakou volbu o vypínání a teď když když ho vypnu, ještě se dvě minuty "chladí" a pak až vypne. JENŽE, při "dochlazování" lampa pořád svítí, a tak mi není jasné, jak by se vůbec mohl chladit, i vzduch z ventilátoru má pocitově pořád stejnou (vysokou) teplotu. Co myslíte, že to může znamenat pro životnost lampy? Má takové pseudodochlazování vůbec nějaký význam, nebo už tam rovnou můžu nechat tu možnost z výroby, kdy se rovnou vypne?

A ještě úplně bokem, proč je vůbec nutné lampu dochlazovat? Pokud přece nějaké zařízení vypnu, tak už se dále jeho teplota nezvyšuje, ale postupně chládne samo o sobě. Proč je tedy nutné ještě odvádět teplo z lampy?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ono to s tím chlazením asi nebude tak jednoduché, turbo by se taky mělo chladit chvilku na volnoběh než se vypne motor. ;)

A k hlavní otázce, asi bude hodně záležet na vnitřní konstrukci projektoru, pokud nemá od výrobce dochlazování tak jej asi nepotřebuje a myslím, že na životnost lampy by to nemělo mít vliv.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]