Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkouška kytarového reproduktoru

Od: jezevec* odpovědí: 8 změna:

Potřebuji odzkoušet funkčnost kytarového reproduktoru Celestion Seventy 80 8Ohm. Koupil jsem ho nový před cca 6 lety, chvíli používal v homemade boxu. Pak jsem ho měl pár let ve sklepě a nakonec to nejhorší. Poslední rok byl v zahradním domku. V takové té boudě kudy všude fouká. Takže si užil rozsah teplot od -20 do 35. Po vizuální stránce vypadá v pořádku. Pouze se odlepila v předu prachovka. Žádné viditelné poškození. Potřebuju ale vyzkoušet zdali je funkční, předtím než k němu připojím zesilovač. Nějaké nápady co s tím?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, když "poškádlíte" jeho kontakty plochou baterkou, tak by měl zachrastit.

Tedy, přiložit jeden kontakt ploché baterie ke kontaktu repro a druhým se dotknout druhého kontaktu u repro - ozve se nehezký zvuk. Zdravím!

jabraka*
hodnocení

0x

Jestli je reproduktor funkční,tak ta baterie stačí.Pokud je vlhkem zvlněná membrána,pozná se až signálem ze zesilovače.Projeví se to zkreslením zvuku a chrastěním membrány.Pokud máme k dispozici multimetr,můžeme měřit i odpor vinutí cívky.

JABRAKA

hodnocení

0x

ještě bych opatrně prstem zatlačil na membránu co nejblíže u středu memrány, zdali cívka nedrhne, už jsem zažil korozi ve štěrbině magnetu a pokud se odlepila prachovka mohou tam být i jiné nečistoty.

figurek*
hodnocení

0x

Váš dotaz nějak nechápu. Jestli je reproduktor skutečně funkční nebo není, to přece poznáte až po připojení k zesilovači. Jak taky jinak.

jamal*
hodnocení

0x

Tak prvně, impedanci nemá 80 Ohmů ale 8. Citlivost 98 dB není špatná ale nijak zázračná.

reproobchod.cz/...

V tomto odkazu máš řádově lepší reproduktor, citlivost 102 dB.

Jednoduchá zkouška je 1,5 V baterie. + pól na černenou značku a repro musí vysunou membránu ven.

jamal:

je dobré zkusit obě polarity, aby membrána šla i dovnitř, v provozu membrána kmitá ven i dovnitř a když je odlepená prachovka, mohou tam být nečistoty a musí se zkusit volnost celé dráhy kmitací cívky.

nickys

On někde píše o 80 Ohmech?

jezevec*
hodnocení

Díky za rady. Vyzkoušel jsem repro baterií a zdá se v pořádku. Dnes nebo zítra zkusím připojit na zesilovač.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]